Deloitte: Capitalul de risc actioneaza cu prudenta in Europa Centrala
Autor: Bancherul.ro
2009-01-14 17:19
După ce a atins un maxim record în 2007, indicele Deloitte privind încrederea investitorilor de private equity în Europa Centrală a coborât la minimul ultimilor cinci ani; cu toate acestea, tările central-europene rămân un reper cheie pentru multe fonduri de capital de risc.
Garret Byrne, lider M&A Transactions Services în cadrul Deloitte Central Europe, spune că În pofida sperantelor de acum câteva luni, activitatea de private equity si încrederea din Europa Centrală au coborât la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, în consens cu celelalte piete globale si cu lipsa de lichiditate de pe piata bancară. Unele fonduri de private equity asteaptă, în timp ce altele sunt pregătite să încheie doar tranzactii finantate exclusiv prin capital propriu si să astepte piata de credite să se redreseze pentru refinantare. Managementul de portofoliu este acum prioritatea numărul unu.
În ciuda valului general de pesimism si prudentă, industria de private equity precepe Europa Centrală în mod pozitiv, ca fiind una dintre regiunile mai putin lovite de declinul economic global. Multi profesionisti de private equity din Europa Centrală consideră că mediul actual este o oportunitate majoră si cred că semintele sădite în 2009 vor aduce recompense mari, a adăugat Byrne. Desigur, în acelasi timp semintele sădite în 2008 au acum nevoie de îngrijire permanentă pentru a se devolta lucru confirmat de concluziile celui mai recent studiu Deloitte Central European Private Equity Confidence Survey.
Semnele nesigurantei sunt evidente si resimtite în toate aspectele marilor economii. Sperantele într-o redresare rapidă sunt domolite de blocarea creditării si de stagnarea pietei interbancare. Volatilitatea fără precedent de pe pietele internationale de capital a adus cotatiile europene la noi minime.
Desi peisajul de fuziuni si achizitii s-a schimbat complet, pozitionarea princialelor fonduri de private equity în Europa Centrală este în continuare puternică, ele având la dispozitie fonduri pentru investitii, chiar dacă rămân în general în stand-by, asteptând ca pretentiile vânzătorilor să scadă si ca piata de credite să se redreseze.
Economia românească începe să simtă efectele declinului financiar global si, prin urmare, multe companii românesti, în lipsa unor surse alternative de finantare, se gândesc serios să aducă noi investitori în structura lor de actionariat.
Chiar dacă asteptările vânzătorilor nu sunt încă pe deplin aliniate la cele ale potentialilor investitori, ne asteptăm la un nou val de consolidare în anumite sectoare din România, ceea ce va conduce la formarea unei piete mai mature, mai realiste si mai competitive, preconizează Antonis Ioannides, Partener Transaction Services la Deloitte România.
Investitorii potentiali, continuă el, vor fi mult mai pretentiosi în lunile si anii care urmează, fiind din ce în ce mai atenti la elemente precum calitatea câstigurilor, managementul capitalului de lucru, sistemele interne de control si chiar calitatea managementului si al guvernării corporatiste. Pe măsură ce investitorii manifestă o abordare din ce în ce mai sofisticată, vânzătorii trebuie să învete cum să se pregătească si să se prezinte, astfel încât să maximizeze valoarea pentru actionari.
Ne sfătuim clientii să îsi reevalueze activele, pentru că valorile stabilite acum câteva luni s-ar putea să nu mai reflecte valorile actuale de pe piată, subliniază Ioannides. Fluxul de lichidităti, managementul capitalului de lucru, procedurile de raportare si prognoză financiară vor fi în centrul atentiei de acum înainte. Strategiile de business trebuie să se concentreze pe excelenta operatională. Toate elementele de mai sus vor transforma procesul de vânzare a unei afaceri într-un proces complex si solicitant, motiv pentru care companiile vor avea nevoie de sprijinul unor consultanti experimentati si profesionisti.
În acest context, procesul de pregătire în vederea vânzării (vendor preparation / vendor assistance) trebuie să fie pregătit cu atentie si implementat în mod eficient de către vânzător, oferind potentialilor investitori vizibilitate maximă asupra elementelor care generează valoare în afacere si ajutându-i să ia decizii pe baza unei informări riguroase, generând în acelasi timp maximul de valoare pentru actionarii companiei.
Cele trei cauze ale încetinirii actuale, asa cum au fost ele identificate de jucătorii din industrie, sunt incertitudinea de pe piată, fondurile limitate si timpul necesar pentru ca vânzătorii să îsi ajusteze asteptările la noile conditii. În prezent, jucătorii din piată sunt îngrijorati de distanta dintre momentul la care cumpărătorii îsi declară angajamentul în mod legal si momentul în care acestia efectuează ultima plată.
Partea plină a paharului, potrivit lui Byrne, este că perioadele de declin au dovedit, din punct de vedere istoric, că aduc mai multe oportunităti, generând valoare pentru investitorii care dispun de fonduri si care pătrund pe o piată a preturilor mici si a vânzărilor fortate, unde banii gheată fac legea. Companiile puternice se găsesc astfel în fata unei oportunităti unice de a-si asigura o pozitie dominantă, la costuri rezonabile.
Vânzările corporate vor fi un subiect foarte important în viitorul apropiat, pe măsură ce marile grupuri aflate în dificultate vor căuta să renunte la activele de interes secundar (non-core), la preturi relativ profitabile. În marea majoritate a cazurilor, pretul se va situa undeva la media pietei.
Modelul actual de investitii private equity trebuie să se adapteze sau să revină la modelul folosit la începutul anilor 2000: în loc de modelul bazat pe combinatia între capitalul atras si capitalul propriu (leverage), investitorul cumpără la multipli relativ mici, se concentrează pe îmbunătătirea operatiunilor, aducere expertiză, caută să realizeze sinergii si apoi vinde afacerea, spune Byrne.
Extrapolând, acest lucru se corelează cu reorientarea generală a interesului investitorilor de la achizitii noi la managementul de portofoliu, care necesită mai multe abilităti manageriale si expertiză pentru supravietuirea pe termen scurt în acest mediu dificil.
Odată ce încrederea în piete va fi reinstaurată, activitatea M&A îsi va relua cursul. Expertii Deloitte preconizează însă că investitorii vor investiga mai atent tranzactiile potentiale, derulând un proces minutios de due diligence financiar si comercial.
Concluziile studiului:
Climatul economic
Temerile privind climatul economic exprimate în urmă cu sase luni s-au accentuat, respondentii declarând că nu anticipează îmbunătătiri pe termen scurt. 92% dintre ei spun că mediul economic general se va deteriora.
Disponibilitatea creditării
Dacă anul trecut piata central-europeană avea acces la creditare, acum asteptările sunt mai pesimiste ca niciodată, creditarea fiind limitată, iar dobânzile aferente în crestere.
Interesul investitorilor
Respondentii se concentrează pe managementul de portofoliu, lăsând noile investitii pe locul doi (ceea ce aduce aminte de situatia din 2003).
Mărimea tranzactiilor
Activitatea pietei se va reduce la tranzactii cu valori mici si medii, potentialul de crestere fiind mai mare în perioada următoare. Tranzactiile mici cu un raport mai mic între capitalul atras si capitalul propriu par să fie la ordinea zilei.
Activitatea pietei
În mare, piata M&A este suspendată pe termen scurt, redresarea fiind asteptată în trimestrul al doilea sau al treilea al anului curent.
Eficienta investitională
40% dintre investitori se asteaptă ca performanta investitiilor lor financiare să scadă, ceea ce indică o schimbare de încredere notabilă fată de lunile precedente. Acum jumătate de an, niciun respondent nu a răspuns pesimist la această întrebare.
Activitătile investitorilor
În mod putin surprinzător, date fiind valorile actuale mici, un fond de private equity va dori sa fie cumpărător net. Căutarea de investitii noi sau de tip add-on (care presupun consolidarea portofoliului de investitii) la multipli mai mici vor avea întâietate, pe fondul asteptărilor ca semintele sădite în 2009 să aducă recompense mari.
Concurenta noilor investitii
Liderii pietei si companiile de mărime medie care au fost afectate mai putin vor ajunge în centrul interesului investitional, pe termen scurt.
Atragerea de fonduri noi
Activitatea de atragere de fonduri va deveni mult mai dificilă, favorizând jucători bine stabiliti în piată, cu un istoric bun.
Concurenta pentru noi investitii
Pe termen scurt, participantii la studiu anticipează intensificarea competitiei. Lupta se va concentra în jurul companiilor mici si mijlocii care au fost afectate mai putin, care au potential de crestere si activează pe o piată cu lideri evidenti, a căror pozitie solidă se mentine.
Pentru mai multe informatii sau pentru a descărca studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey puteti accesa www.deloitte.com/ro/private-equity-confidence-survey.
Deloitte Private Equity Confidence Index
Indicele de încredere este calculat cu ajutorul răspunsurilor primite de la profesionistii de private equity care activează în Europa Centrală. El este format din răspunsurile date la primele sapte întrebări incluse într-un chestionar de zece întrebări.
Pentru orice perioadă luată în discutie, se calculează media răspunsurilor pozitive, raportată la suma răspunsurilor pozitive si negative, după care este comparată cu perioada de referintă, care în cazul de fată este primăvara lui 2003.
Despre Deloitte
"Deloitte" este brand-ul sub care zeci de mii de specialisti din firme independente din intrega lume colaboreaza pentru a oferi servicii clientilor in urmatoarele domenii - audit, consultanta, consultanta financiara, managementul riscului si taxe. Aceste firme sunt firmele membre Deloitte Touche Tohmatsu (DTT), o uniune de firme (Swiss Verein). Fiecare firma membra ofera servicii intr-o anumita zona geografica si este supusa legislatiei si reglementarilor profesionale din tara/tarile respective. DTT contribuie la coordonarea activitatilor firmelor membre insa serviciile nu sunt furnizate de catre DTT. DTT si firmele membre sunt persoane juridice separate si independente, prin urmare acestea nu au nicio obligatie fata de celelalte firme membre. DTT si firmele membre nu isi asuma responsabilitatea fata de actele sau omisiunile celorlaltor firme membre. Fiecare firma membra DTT este structurata in mod diferit conform legislatiei nationale, reglementarilor, practicilor cotidiene si altor factori, si poate furniza servicii in zonele de activitate prin intermediul sucursalelor, filialelor si/sau altor entitati.
Despre Deloitte Central Europe
Deloitte Central Europe este o organizatie regionala de entitati grupate sub denumirea Deloitte Central Europe Holdings Limited, firma membra a Deloitte Touche Tohmatsu in Europa Centrala. Serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Central Europe Holdings Limited , sucursalele si firmele afiliate, care sunt persoane juridice separate si independente.
Sucursalele si firmele afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited sunt printre cele mai importante firme de servicii profesionale din regiune si ofera servicii printr-o echipa de peste 4000 de angajati, in mai mult de 30 de birouri din 17 tari
Despre Deloitte in Romania
In Romania, serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Audit S.R.L., Deloitte Tax S.R.L., Deloitte Consultanta S.R.L. si Reff & Asociatii (numite impreuna Deloitte Romania), care sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din Romania care furnizeaza servicii in urmatoarele domenii: audit, servicii fiscale, consultanta, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului, avand o echipa de peste 400 de profesionisti romani si expatriati.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Analiza
Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi
CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii
Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023
indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituČiile de credit, persoane juridice romane Či de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii
La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme
Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opČiunea de actualizare a datelor 100% detalii
Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?
Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii
- Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023
- Genoxinvest, o frauda online deghizata in platforma de investitii in criptomonede
- Raiffeisen nu-si despagubeste clientii fraudati online
- BRD plateste o dobanda de doar 0,1% la depozitele vechi, in stoc
- Bancile au facut un profit record de 10 miliarde lei in 2022
- Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul, obligati de judecatori sa achite prima de stat unui fost client
- Profitul bancilor, in crestere cu 19%
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T1 2022
- Topul reclamaČiilor la bÄnci ĂŽnregistrate la Reclamatiibanci.ro
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- BÄncile din România nu au majorat comisioanele aferente operaČiunilor ĂŽn numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro dupÄ primele nouÄ luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro dupÄ primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro dupÄ prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor Ĺi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiČii imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinĹŁÄ ROBID Ĺi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- InflaČia anualÄ a crescut marginal
- ComerČul cu amÄnuntul - ĂŽn creČtere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice În PIB
- România, tot prima ĂŽn UE la inflaČia anualÄ, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare ĂŽn august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publicÄ, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB dupÄ prima jumÄtate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB dupÄ primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar ĂŽngrijorÄtor dupÄ prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publicÄ, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar ĂŽnaintea ultimului trimestru din 2024
- PreČurile industriale - scÄdere ĂŽn august dar indicele anual a continuat sÄ creascÄ
- România, pe locul 4 ĂŽn UE la scÄderea preČurilor agricole
- Industria prelucrÄtoare, evoluČie neconvingÄtoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei ĂŽn UE la creČterea costului muncii ĂŽn T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 În UE ca pondere În PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat sÄ scadÄ in septembrie 2022. Ecartul faČÄ de Polonia Či Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite cautÄ soluČii pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitÄČile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to âŹ92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanČei comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare faČÄ de aceeaČi perioadÄ a anului trecut
- ProducČia industrialÄ, ĂŽn scÄdere semnificativÄ
- Pensia realÄ, ĂŽn creČtere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrÄtoare a trecut pe plus ĂŽn aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea ĂŽmpotriva dezastrelor, valabilÄ Či in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
plati online
ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii