BANCI | Analiza

Deloitte: Capitalul de risc actioneaza cu prudenta in Europa Centrala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-14 17:19

După ce a atins un maxim record în 2007, indicele Deloitte privind încrederea investitorilor de private equity în Europa Centrală a coborât la minimul ultimilor cinci ani; cu toate acestea, tările central-europene rămân un reper cheie pentru multe fonduri de capital de risc.

Garret Byrne, lider M&A Transactions Services în cadrul Deloitte Central Europe, spune c㠄În pofida sperantelor de acum câteva luni, activitatea de private equity si încrederea din Europa Centrală au coborât la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, în consens cu celelalte piete globale si cu lipsa de lichiditate de pe piata bancară”. Unele fonduri de private equity asteaptă, în timp ce altele sunt pregătite să încheie doar tranzactii finantate exclusiv prin capital propriu si să astepte piata de credite să se redreseze pentru refinantare. Managementul de portofoliu este acum prioritatea numărul unu.

În ciuda valului general de pesimism si prudentă, industria de private equity precepe Europa Centrală în mod pozitiv, ca fiind una dintre regiunile mai putin lovite de declinul economic global. „Multi profesionisti de private equity din Europa Centrală consideră că mediul actual este o oportunitate majoră si cred că semintele sădite în 2009 vor aduce recompense mari”, a adăugat Byrne. Desigur, în acelasi timp “semintele sădite” în 2008 au acum nevoie de îngrijire permanentă pentru a se devolta – lucru confirmat de concluziile celui mai recent studiu Deloitte Central European Private Equity Confidence Survey.

Semnele nesigurantei sunt evidente si resimtite în toate aspectele marilor economii. Sperantele într-o redresare rapidă sunt domolite de blocarea creditării si de stagnarea pietei interbancare. Volatilitatea fără precedent de pe pietele internationale de capital a adus cotatiile europene la noi minime.

Desi peisajul de fuziuni si achizitii s-a schimbat complet, pozitionarea princialelor fonduri de private equity în Europa Centrală este în continuare puternică, ele având la dispozitie fonduri pentru investitii, chiar dacă rămân în general în stand-by, asteptând ca pretentiile vânzătorilor să scadă si ca piata de credite să se redreseze.

Economia românească începe să simtă efectele declinului financiar global si, prin urmare, multe companii românesti, în lipsa unor surse alternative de finantare, se gândesc serios să aducă noi investitori în structura lor de actionariat.

„Chiar dacă asteptările vânzătorilor nu sunt încă pe deplin aliniate la cele ale potentialilor investitori, ne asteptăm la un nou val de consolidare în anumite sectoare din România, ceea ce va conduce la formarea unei piete mai mature, mai realiste si mai competitive”, preconizează Antonis Ioannides, Partener Transaction Services la Deloitte România.

Investitorii potentiali, continuă el, vor fi mult mai pretentiosi în lunile si anii care urmează, fiind din ce în ce mai atenti la elemente precum calitatea câstigurilor, managementul capitalului de lucru, sistemele interne de control si chiar calitatea managementului si al guvernării corporatiste. Pe măsură ce investitorii manifestă o abordare din ce în ce mai sofisticată, vânzătorii trebuie să învete cum să se pregătească si să se prezinte, astfel încât să maximizeze valoarea pentru actionari.

„Ne sfătuim clientii să îsi reevalueze activele, pentru că valorile stabilite acum câteva luni s-ar putea să nu mai reflecte valorile actuale de pe piată”, subliniază Ioannides. „Fluxul de lichidităti, managementul capitalului de lucru, procedurile de raportare si prognoză financiară vor fi în centrul atentiei de acum înainte. Strategiile de business trebuie să se concentreze pe excelenta operatională. Toate elementele de mai sus vor transforma procesul de vânzare a unei afaceri într-un proces complex si solicitant, motiv pentru care companiile vor avea nevoie de sprijinul unor consultanti experimentati si profesionisti”.

În acest context, procesul de pregătire în vederea vânzării (vendor preparation / vendor assistance) trebuie să fie pregătit cu atentie si implementat în mod eficient de către vânzător, oferind potentialilor investitori vizibilitate maximă asupra elementelor care generează valoare în afacere si ajutându-i să ia decizii pe baza unei informări riguroase, generând în acelasi timp maximul de valoare pentru actionarii companiei.

Cele trei cauze ale încetinirii actuale, asa cum au fost ele identificate de jucătorii din industrie, sunt incertitudinea de pe piată, fondurile limitate si timpul necesar pentru ca vânzătorii să îsi ajusteze asteptările la noile conditii. În prezent, jucătorii din piată sunt îngrijorati de distanta dintre momentul la care cumpărătorii îsi declară angajamentul în mod legal si momentul în care acestia efectuează ultima plată.

Partea plină a paharului, potrivit lui Byrne, este că perioadele de declin au dovedit, din punct de vedere istoric, că aduc mai multe oportunităti, generând valoare pentru investitorii care dispun de fonduri si care pătrund pe o piată a preturilor mici si a vânzărilor fortate, unde banii gheată fac legea. Companiile puternice se găsesc astfel în fata unei oportunităti unice de a-si asigura o pozitie dominantă, la costuri rezonabile.

Vânzările corporate vor fi un subiect foarte important în viitorul apropiat, pe măsură ce marile grupuri aflate în dificultate vor căuta să renunte la activele de interes secundar (non-core), la preturi relativ profitabile. În marea majoritate a cazurilor, pretul se va situa undeva la media pietei.

„Modelul actual de investitii private equity trebuie să se adapteze sau să revină la modelul folosit la începutul anilor 2000: în loc de modelul bazat pe combinatia între capitalul atras si capitalul propriu (leverage), investitorul cumpără la multipli relativ mici, se concentrează pe îmbunătătirea operatiunilor, aducere expertiză, caută să realizeze sinergii si apoi vinde afacerea”, spune Byrne.
Extrapolând, acest lucru se corelează cu reorientarea generală a interesului investitorilor de la achizitii noi la managementul de portofoliu, care necesită mai multe abilităti manageriale si expertiză pentru supravietuirea pe termen scurt în acest mediu dificil.
Odată ce încrederea în piete va fi reinstaurată, activitatea M&A îsi va relua cursul. Expertii Deloitte preconizează însă că investitorii vor investiga mai atent tranzactiile potentiale, derulând un proces minutios de due diligence financiar si comercial.

Concluziile studiului:

Climatul economic

Temerile privind climatul economic exprimate în urmă cu sase luni s-au accentuat, respondentii declarând că nu anticipează îmbunătătiri pe termen scurt. 92% dintre ei spun că mediul economic general se va deteriora.

Disponibilitatea creditării

Dacă anul trecut piata central-europeană avea acces la creditare, acum asteptările sunt mai pesimiste ca niciodată, creditarea fiind limitată, iar dobânzile aferente în crestere.

Interesul investitorilor

Respondentii se concentrează pe managementul de portofoliu, lăsând noile investitii pe locul doi (ceea ce aduce aminte de situatia din 2003).

Mărimea tranzactiilor

Activitatea pietei se va reduce la tranzactii cu valori mici si medii, potentialul de crestere fiind mai mare în perioada următoare. Tranzactiile mici cu un raport mai mic între capitalul atras si capitalul propriu par să fie la ordinea zilei.

Activitatea pietei

În mare, piata M&A este suspendată pe termen scurt, redresarea fiind asteptată în trimestrul al doilea sau al treilea al anului curent.

Eficienta investitională

40% dintre investitori se asteaptă ca performanta investitiilor lor financiare să scadă, ceea ce indică o schimbare de încredere notabilă fată de lunile precedente. Acum jumătate de an, niciun respondent nu a răspuns pesimist la această întrebare.

Activitătile investitorilor

În mod putin surprinzător, date fiind valorile actuale mici, un fond de private equity va dori sa fie cumpărător net. Căutarea de investitii noi sau de tip “add-on” (care presupun consolidarea portofoliului de investitii) la multipli mai mici vor avea întâietate, pe fondul asteptărilor ca “semintele sădite” în 2009 să aducă recompense mari.

Concurenta noilor investitii

Liderii pietei si companiile de mărime medie care au fost afectate mai putin vor ajunge în centrul interesului investitional, pe termen scurt.

Atragerea de fonduri noi

Activitatea de atragere de fonduri va deveni mult mai dificilă, favorizând jucători bine stabiliti în piată, cu un istoric bun.

Concurenta pentru noi investitii

Pe termen scurt, participantii la studiu anticipează intensificarea competitiei. Lupta se va concentra în jurul companiilor mici si mijlocii care au fost afectate mai putin, care au potential de crestere si activează pe o piată cu lideri evidenti, a căror pozitie solidă se mentine.

Pentru mai multe informatii sau pentru a descărca studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey puteti accesa www.deloitte.com/ro/private-equity-confidence-survey.

Deloitte Private Equity Confidence Index

Indicele de încredere este calculat cu ajutorul răspunsurilor primite de la profesionistii de private equity care activează în Europa Centrală. El este format din răspunsurile date la primele sapte întrebări incluse într-un chestionar de zece întrebări.

Pentru orice perioadă luată în discutie, se calculează media răspunsurilor pozitive, raportată la suma răspunsurilor pozitive si negative, după care este comparată cu perioada de referintă, care în cazul de fată este primăvara lui 2003.

Despre Deloitte

"Deloitte" este brand-ul sub care zeci de mii de specialisti din firme independente din intrega lume colaboreaza pentru a oferi servicii clientilor in urmatoarele domenii - audit, consultanta, consultanta financiara, managementul riscului si taxe. Aceste firme sunt firmele membre Deloitte Touche Tohmatsu (“DTT”), o uniune de firme (Swiss Verein). Fiecare firma membra ofera servicii intr-o anumita zona geografica si este supusa legislatiei si reglementarilor profesionale din tara/tarile respective. DTT contribuie la coordonarea activitatilor firmelor membre insa serviciile nu sunt furnizate de catre DTT. DTT si firmele membre sunt persoane juridice separate si independente, prin urmare acestea nu au nicio obligatie fata de celelalte firme membre. DTT si firmele membre nu isi asuma responsabilitatea fata de actele sau omisiunile celorlaltor firme membre. Fiecare firma membra DTT este structurata in mod diferit conform legislatiei nationale, reglementarilor, practicilor cotidiene si altor factori, si poate furniza servicii in zonele de activitate prin intermediul sucursalelor, filialelor si/sau altor entitati.

Despre Deloitte Central Europe

Deloitte Central Europe este o organizatie regionala de entitati grupate sub denumirea Deloitte Central Europe Holdings Limited, firma membra a Deloitte Touche Tohmatsu in Europa Centrala. Serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Central Europe Holdings Limited , sucursalele si firmele afiliate, care sunt persoane juridice separate si independente.
Sucursalele si firmele afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited sunt printre cele mai importante firme de servicii profesionale din regiune si ofera servicii printr-o echipa de peste 4000 de angajati, in mai mult de 30 de birouri din 17 tari

Despre Deloitte in Romania

In Romania, serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Audit S.R.L., Deloitte Tax S.R.L., Deloitte Consultanta S.R.L. si Reff & Asociatii (numite impreuna Deloitte Romania), care sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din Romania care furnizeaza servicii in urmatoarele domenii: audit, servicii fiscale, consultanta, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului, avand o echipa de peste 400 de profesionisti romani si expatriati.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii