Deficitul de cont curent redus cu o cincime, deficitul la bunuri și servicii majorat proportional in S1 2020

Autor:

Dan Palangean
2020-08-15 17:08

În prima jumătate a anului curent, deficitul contul curent al balanței de plăți s-a redus cu 20%, până la circa 3,5 miliarde euro sau 1,5% din PIB, potrivit datelor comunicate de BNR.

Cu toate acestea, la bunuri a avut loc o înrăutățire de 15% a soldului negativ (minus suplimentar de 1,13 miliarde euro), contracarată parțial de creșterea cu +9% a soldului pozitiv consemnat pe segmentul de servicii.

De reținut, serviciile de transport (-8%) și cele de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terților (-23%) au mers mai slab, dar situația a fost îmbunătățită de de grupa mare „alte servicii” (+33%), care include IT și servicii profesionale.

Per total, la bunuri și servicii s-a ajuns la un sold negativ mai mare cu 21%, dar rezultatul de ansamblu al contului curent a fost salvat de îmbunătăţirile semnificative de sold mai mari de un miliard de euro pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) și de circa o jumătate de miliard de euro în plus pe cel de venituri secundare, care include sumele transmise în țară de cei care lucrează în străinătate.

Veste bună, investițiile directe ale nerezidenților pe primele șase luni din 2020 au revenit pe plus cu 352 milioane euro, după ce consemnaseră în luna mai o valoare negativă de 338 milioane euro.

Din păcate, ele au rămas foarte departe (-87%) de cele aproape 2,7 miliarde euro consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) s-au cifrat la 160 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea de 192 milioane euro.

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a scăzut în prima jumătate a lui 2020 la 43% din cel consemnat la finele anului anterior. De remarcat, totuși, suma s-a stabilizat la 325 milioane euro în iunie, după scăderile succesive din lunile precedente.

Datoria externă totală a urcat la 111,5 miliarde euro iar creșterea faţă de finele anului trecut a depășit cinci miliarde și jumătate de euro. Această creştere s-a regăsit aproape integral în datoria externă pe termen mediu şi lung, care a ajuns la aproape 79 miliarde euro.

[1]

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a fost de 18,1%, sub nivelul de 18,6% consemnat în anul 2019. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR a urcat la cota de 80%, nivel mai bun decât în perioada 2017 – 2019.

Pe fondul contracției schimburilor externe ca urmare a pandemiei, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii s-a diminuat marginal până la 5,7 luni, dar a rămas cu mult peste cele 4,6 luni consemnate la finalul anului trecut.

Comentarii

De la: asdSubiect:

top banci

Comentariu:

lipseste topul bancilor pe 2020 si 2021

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stiri economice

Deficitul comercial pe primele două luni ale anului, majorat cu 35%  

Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii

România, campioana europeană la șomajul tinerilor

România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii

România, pe locul trei în UE la creșterea costului salarial în T4 2024

România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii

Producția industrială, scădere conjuncturală în ianuarie 2025

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii