Deficitul contului curent la 11 luni a depasit nivelul prognozat pentru intregul an

Autor:

Dan Palangean
2022-01-19 16:45

Deficitul contului curent a urcat în noiembrie 2021 la 15.313 milioane euro, cu 57% peste cel din primele 11 luni ale anului anterior. Rezultatul anunțat de BNR a depășit deja suma de 15.218 miliarde euro inclusă în prognoza oficială de toamnă pentru 2021.

Raportat la PIB, nivelul de -6,3%, depășește limita pentru macrostabilitate (-4%).

Majorarea cu 23% a deficitului pe partea de bunuri (până la -20,8 miliarde euro) a fost însoțită de o scădere cu 4% a soldului pozitiv la servicii (spre 8,3 miliarde euro). Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o majorare cu aproape 52% a deficitului extern (de la circa -8,2 miliarde euro la -12,5 miliarde euro).

Deficitul din turism a fost cu 23% peste cel consemnat în aceeași lună a anului anterior (-1,65 miliarde euro față de -1,35 miliarde euro). Soldul negativ pe segmentul de venituri primare a urcat la aproape 3,8 miliarde euro, pe fondul unei creșteri cu 15% a ieșirilor, în timp ce intrările s-au mărit cu doar 8%.

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au stagnat (+0,5%), în timp ce ieșirile s-au majorat semnificativ (+15%). Astfel, s-a diminuat semnificativ soldul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la 1,5 miliarde euro, până la mai puțin de 1 miliarde euro).

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele 11 luni din 2021 au urcat la 6.881 milioane euro, comparativ cu 2.937 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior.

Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net) au fost de 5.499 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 1.367 milioane euro.

Datoria externă totală a crescut în luna noiembrie a anului curent cu aproximativ cu 600 milioane euro, până la 133,2 miliarde euro, cu circa 6,4 miliarde euro peste cea consemnată la finele anului trecut. Majorarea datoriei pe termen mediu și lung (+3,5 miliarde euro) a fost ceva mai mare decât cea a datoriei pe termen scurt (+2,9 miliarde euro).

[1]

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a fost de 343 milioane euro, mult peste valoarea de 144 milioane euro consemnată la finele anului trecut. Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a fost de 15,9%, sub nivelul de 20,7% din decembrie 2020. În schimb, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de numai 4,9 luni față de 5,6 luni în decembrie 2020.

[2]

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală s-a diminuat în noiembrie cu aproape 5 puncte procentuale, până la 82,3%, după ce în luna septembrie 2021 atinsese 90,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Comentarii

cosming

mda

Și pensionarii pe care i-au atras până acum ce o să facă? Se muta la o alta bancă?

Vasile Coman - Bancherul.ro

pensionari Raiffeisen

Intr-adevar, clientii pensionari ai Raiffeisen, care prefera operatiunile cu numerar, ar putea sa migreze la alte banci daca banca desfiinteaza casieriile. Mai ales ca Raiffeisen are printre cele mai mici dobanzi la depozite.

Cea mai mare prostie sa recurga aceasta banca la asa ceva

Alungarea clientilor

Cu siguranta foarte multi clienti ai bancii se vor muta la alte banci! Probabil ca asta au vrut cei de la Raiffeisen... sa-si alunge garantat 100% clientii!

Migrarea clientilor Raiffeisen spre alte banci normale

Decizie stupida

Identificarea clientilor Raiffeisen prin QR code... ce ciudat!... Doar aceia care isi pun / tatueaza codul QR pe mana sau frunte vor avea acces la serviciile lor... nu avem nevoie! Nu, merci! Operatiuni fara cash... au existat bani (cash) de cand lumea. Ce inseamna acest lucru bizar de a elimina banii? Operatiunile online sunt recente. De ce trebuie sa ia locul banilor? Cum sa se descurce cineva care nu are un laptop sau un smartphone? Sau cineva in varsta sau din mediul rural care nu are nici internet si nu a lucrat vreodata la computer? Astia trebuie exterminati, sa nu mai traiasca si sa nu mai aiba acces la banii lor din cont pe motiv ca nu sunt dotati, ca nu au internet, smartphone, laptop? Permanent sunt stiri ca online dispar banii de pe card. Vor sa lase romanii fara bani pe card. Nu e vreo problema! Toti clientii vor migra spre alte banci normale. Niciodata nu voi mai colabora cu aceasta banca de toata jena. Iar ce a putut sa le faca Raiffeisen-ul clientilor, ii va determina sa migreze spre alte banci. Or fi fost normali cei din conducere care au luat o asemenea bazaconie de decizie extrem de proasta?

Larisa

Persoana imputernicita drepturi

Eu am un cont curent in euro si lucrez in Belgia.Am cardul in euro cu mine.Sotul meu are conditii de retragere, dar nu are card, acesta fiind la mine.Cum poate retrage euro, in conditii le in Care nu mai avem casierie?

Larisa

Persoana imputernicita drepturi

Eu am un cont curent in euro si lucrez in Belgia.Am cardul in euro cu mine.Sotul meu are conditii de retragere, dar nu are card, acesta fiind la mine.Cum poate retrage euro, in conditii le in Care nu mai avem casierie?

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Statistici BNR

Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni

Contul curent al balanÈ›ei de plăți a înregistrat pe primele nouă luni din 2024 un deficit de 19,78 miliarde euro, cu 23% mai mare față de aceeaÈ™i perioadă a anului... detalii

Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni

Contul curent al balanÈ›ei de plăți a înregistrat pe primele opt luni din 2024 un deficit de 17,86 miliarde euro, cu 29% mai mare față de aceeaÈ™i perioadă a anului... detalii

Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele cinci luni din 2024 un deficit de 9,18 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a... detalii

Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele patru luni din 2024 un deficit de circa 6,6 miliarde euro, semnificativ mai mare (+27%) față de aceeași perioadă a... detalii