Decizii adoptate de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF)

Autor:

Bancherul.ro
2015-06-24 15:03

Decizii adoptate de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):

În cadrul şedinţei din data de 23 iunie 2015 a fost prezentată membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară o analiză privind măsurile necesare la nivelul infrastructurii pieţei de capital locale, în vederea îmbunătăţirii eficienţei activităţilor de post-tranzacţionare şi alinierii instituţiilor româneşti la parametrii şi caracteristicile pieţelor de capital din Uniunea Europeană.

A fost aprobată crearea Institutului de Studii Financiare (ISF), rezultat din fuziunea Institutului de Management în Asigurări (IMA) şi Institutul de Asigurări (IA), fiind aprobat totodată şi statutul ISF. Printre obiectivele principale ale acestui institut se numără: realizarea de studii şi cercetări în domeniul financiar, elaborarea de propuneri legislative, norme tehnice şi principii profesionale pentru pieţele financiare, organizarea de cursuri de pregătire, perfecţionarea şi specializarea persoanelor care lucrează în domeniul financiar, precum şi derularea unor programe de informare.

Membrii Consiliului au dezbătut şi aprobat Raportul Anual al ASF pentru anul 2014, document care include principalele repere ale activităţii instituţiei din anul precedent, situaţiile financiare şi raportul de audit. Raportul anual va fi prezentat Parlamentului României şi ulterior va fi făcut public pe site-ul oficial al Autorității – www.asfromania.ro .

Consiliul ASF a aprobat admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB, în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor unui număr de 15 noi societăți: HOTEL CLUB ESTIVAL 2002 S.A.Neptun, FIMARO S.A. Cluj, ATLAS S.A. Galaţi, METALURGICA S.A. Bucureşti, METAL LEMN S.A. Craiova, BÂLEA ESTIVAL 2002 S.A. Neptun, SINTOFARM S.A. Bucureşti, GRANITUL S.A. Bucureşti, LACTATE NATURA S.A. Târgovişte, BANAT ESTIVAL 2002 S.A. Olimp, ROMAERO S.A. Bucureşti, MINDO S.A. Dorohoi, ELECTROCONSTRUCȚIA ELCO ALBA IULIA S.A., ICMRS S.A. Galaţi şi LACTA S.A. Giurgiu.

A fost aprobată admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de SIBEX – SIBIU STOCK EXCHANGE S.A., în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor unui număr de 4 noi societăți: METALUL – MESA S.A. Salonta, COMAT CARAȘ SEVERIN S.A. Reşiţa, COMAT ALBA S.A. Alba-Iulia şi MECANICA-SIGHETU S.A. Sighetu Marmaţiei.

Totodată, au fost aprobate retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţele ASF a acţiunilor societăţilor CIECH SODA ROMÂNIA S.A. Rm. Vâlcea şi APARTAMENTUL S.A. Piteşti.

În cadrul şedinţei a fost aprobată numirea unor persoane în poziţii de conducere (director executiv, membru al consiliului de administraţie), precum şi a altor persoane semnificative în cadrul unor societăţi de asigurare şi societăţi de administrare a fondurilor de pensii, fiind validate şi modificări ale actelor constitutive a două societăţi de asigurare şi brokeri, ca urmare a majorării capitalului social.

Au fost propuşi pentru avizare 7 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 483 agenţi de marketing. 

A fost aprobată sancţionarea unor societăţi comerciale pentru nerespectarea dispoziţiilor Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate, precum şi pentru nerespectarea prevederilor legale privind derularea ofertelor publice obligatorii.

Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii

Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii