Decizii adoptate de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (comunicat de presa al ASF)
În şedinţa de astăzi, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat proiectul de Normă privind capitalul social al administratorului fondului de pensii administrat privat şi proiectul de Normă privind capitalul social al administratorului de fonduri de pensii facultative, care actualizează cadrul legal secundar cu prevederi care se referă la provenienţa şi modificările aduse capitalului social al administratorilor de fonduri de pensii. Cele două norme vor fi supuse unui proces de consultare publică, timp de 10 zile, urmând a fi afişate în acest scop pe site-ul www.asfromania.ro.
– În cadrul şedinţei, au fost prezentate Consiliului şi aprobate Situațiile financiare anuale și Raportul anual de activitate ale Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (FGDSPP) pentru anul 2014.
– A fost aprobată iniţierea unui program de educaţie financiară adresat tinerilor din învăţământul preuniversitar “Să vorbim despre piaţa financiară ne-bancară”. Proiectul îşi propune să pună la dispoziţia tinerilor noţiuni de bază care să îi ajute pe aceştia să dezvolte o înţelegere adecvată a oportunităţilor, dar şi a riscurilor pe care le implică serviciile financiare, un fundament necesar exercitării unor alegeri corecte în acest domeniu.
– A fost aprobată numirea unor persoane în poziţii de conducere (director general, director executiv) în cadrul unor societăţi de asigurare şi brokeri, fiind validate şi modificări ale actelor constitutive pentru cinci societăţi de asigurare şi brokeri ca urmare a majorării capitalului social, completării obiectului de activitate şi numirii de noi acţionari şi administratori.
– Au fost aprobate modificări survenite în documentele unor societăţi de servicii financiare, ca urmare a modificării componenţei Consiliului de Administraţie. În cadrul şedinţei, a fost aprobat prospectul întocmit în vederea admiterii la tranzacționare pe piața reglementată administrată de către Bursa de Valori București a acțiunilor emise de I.A.R. S.A. Ghimbav.
– Consiliul ASF a aprobat admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB , în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor unui număr de 33 noi societăți. Totodată au fost aprobate retragerea de la tranzacţionare şi/sau radierea din evidenţele ASF a acţiunilor societăţilor AVICOLA BRAŞOV S.A, SINEC S.A. Maramureş, TRANSCOLECTA S.A. Bucureşti şi JUSTECHNOLOGY S.A. Bucureşti.
– Consiliul ASF a aprobat de asemenea admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de SIBEX – SIBIU STOCK EXCHANGE S.A., în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor unui număr de 4 noi societăți: ICERP S.A. Ploieşti, ROMANOFIR S.A. Tălmaciu, TURNĂTORIA CENTRALĂ ORION S.A. Câmpina şi PETAL S.A. Huşi.
– A fost aprobată eliberarea Certificatului de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru produsele structurate emise de ERSTE GROUP BANK AG şi SSIF BROKER S.A. Cluj Napoca.
– Au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 126 de agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 63 agenţi de marketing.
– A fost aprobată sancţionarea unor societăţi comerciale şi de brokeraj pentru încălcarea obligaţiilor ce le revin.
Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.
Nu există comentarii pentru această știre.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii
Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii
Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii