Decizii adoptate de către Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):
În sedința de astăzi, Consiliul ASF a aprobat demararea unui program etapizat de măsuri pentru instituirea unor mecanisme eficiente de protecție împotriva furtului, pierderii și utilizării abuzive a instrumentelor financiare evidențiate în cadrul Secțiunilor 1 de Registru administrate de către depozitarii centrali autorizați de către ASF.
Acest program etapizat de măsuri va fi implementat prin emiterea, în perioada imediat următoare, a unui act normativ ce va viza, în principal, actualizarea datelor de identificare a deținătorilor de instrumente financiare evidențiați în cadrul Secțiunilor 1 de Registru, modalitatea de realizare a transferurilor deținerilor între secțiunile de registru administrate de către depozitarii centrali, precum și modul de păstrare în siguranță a deținerilor titularilor de drept.
A fost aprobat proiectul Normei privind activitatea de audit financiar la entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de către ASF, precum și publicarea acestuia pe www.asfromania.ro pentru consultare publică timp de 15 zile.
De asemenea, a fost aprobat Regulamentul privind formarea profesională a specialiştilor şi operatorilor care îşi desfăşoară activitatea pe pieţele financiare supravegheate de către ASF. Proiectul de regulament va fi supus unui proces de consultare publică timp de 15 zile.
Membrii Consiliului ASF au aprobat execuția Bugetului de Venituri și Cheltuieli la 30.09.2015, subiect care va fi prezentat în cadrul unui comunicat de presă ulterior.
A fost aprobată numirea domnului Remus Gabriel Lăpușan pentru un nou mandat de Președinte al Directoratului la societatea UNIQA ASIGURĂRI DE VIAȚĂ S.A., precum şi a doamnei Raluca–Ioana–Georgiana Ţintoiu în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.
De asemenea, a fost aprobată modificarea actelor constitutive în cazul a 15 brokeri de asigurări ca urmare a majorării capitalului social.
A fost aprobată eliberarea Certificatui de Înregistrare a Valorilor Mobiliare aferent înregistrării la ASF a emisiunii de titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice, precum şi pentru produsele structurate emise de S.S.I.F. BROKER S.A. Cluj Napoca.
În cadrul ședinței au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 11 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 141 agenţi de marketing.
Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.
Nu există comentarii pentru această știre.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii
Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii
Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii