Decizii adoptate de către Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, câteva proiecte de norme emise în aplicarea Legii nr. 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor. Acestea vor fi afişate pe www.asfromania.ro pentru consultare publică.
A fost aprobat Regulamentul privind aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate de ASF, ca urmare a integrării observaţiilor şi propunerilor rezultate din procesul de consultare publică. Regulamentul va fi transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României.
În cadrul şedinţei a fost aprobat Proiectul de Normă nr.21/2014, modificat, privind activitatea de audit financiar la entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF. A fost aprobat proiectul de Regulament privind unele măsuri aplicabile deţinerilor şi transferurilor de instrumente financiare, acesta urmând a fi afişat pe website-ul Autorităţii pentru consultare publică pentru o perioadă de 30 de zile.
Au fost aprobate câteva proiecte de norme aferente sectorului de pensii private, în vederea publicării acestora în Monitorul Oficial al României, cum ar fi:
– Proiectul Normei privind autorizarea fondului de pensii administrat privat;
– Proiectul Normei privind autorizarea fondului de pensii facultative;
– Proiectul Normei privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor administrate privat;
– Proiectul Normei privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor facultative;
– Proiectul Normei privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii facultative.
Consiliul ASF a discutat astăzi un pachet de inițiative și măsuri, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung, având drept țintă protejarea intereselor consumatorilor și stabilizării pieței asigurărilor auto obligatorii (va face obiectul unui comunicat transmis ulterior).
În cadrul şedinţei au fost prezentate şi aprobate planurile de măsuri transmise de 21 de societăţi de asigurare ca urmare a derulării programului de evaluare a activelor și pasivelor BSRE (Balance Sheet Review Extended).
Au fost, de asemenea, aprobate retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţa ASF a acţiunilor emise de societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A ca urmare a deschiderii procedurii falimentului.
A fost aprobată societatea Piraeus Bank S.A. ca nou acționar semnificativ direct la ATE Insurance Romania S.A. A fost aprobată majorarea capitalului social pentru un număr de 10 brokeri.
Membrii Consiliului au aprobat solicitarea BURSEI ROMÂNE DE MĂRFURI (Romanian Commodities Exchange) S.A. Bucureşti de autorizare a funcţionării ca societate de investiţii financiare şi înscrierea acesteia în Registrul ASF.
A fost aprobată solicitarea BANCA ROMÂNEASCĂ S.A. membră a Grupului Naţional Bank of Greece de radiere din Registrul Public al ASF din calitatea de intermediar.
A fost aprobată solicitarea PricewaterhouseCoopers Audit SRL de avizare şi înscriere în Registrul public al ASF în calitate de auditor IT extern.
Au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 14 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 117 agenţi de marketing.
Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere FinanciarăBucureşti, 15 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareRegulamentul de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr. 3/2013 pentru autorizarea și funcționarea contrapărților centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (regulamentul va fi transmis, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru modificarea Normei nr. 7/2007 privind prospectul schemei de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2007 (norma va fi transmisă, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru... detalii
Pe piața fondurilor de pensii facultative, comisionul are limita maximă de 5% din contribuția la pensie BT Pensii are peste 27.000 de clienți care economisesc prin fondul Pensia Mea... detalii
Clarificări din partea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. (SAFPP):"Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de... detalii
Oportunitățile de învățare și dezvoltare la vârstă adultă sunt, în bună măsură, asociate cu programele puse la dispoziție de către angajatori. Acestea sunt cu atât mai apreciate atunci când reușesc... detalii