Decizii adoptate de ASF: norme emise in aplicarea Legii nr. 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor

Autor:

Bancherul.ro
2015-12-16 16:23

Decizii adoptate de către Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, câteva proiecte de norme emise în aplicarea Legii nr. 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor. Acestea vor fi afişate pe www.asfromania.ro pentru consultare publică.

A fost aprobat Regulamentul privind aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate de ASF, ca urmare a integrării observaţiilor şi propunerilor rezultate din procesul de consultare publică. Regulamentul va fi transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României.

În cadrul şedinţei a fost aprobat Proiectul de Normă nr.21/2014, modificat, privind activitatea de audit financiar la entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF. A fost aprobat proiectul de Regulament privind unele măsuri aplicabile deţinerilor şi transferurilor de instrumente financiare, acesta urmând a fi afişat pe website-ul Autorităţii pentru consultare publică pentru o perioadă de 30 de zile.

Au fost aprobate câteva proiecte de norme aferente sectorului de pensii private, în vederea publicării acestora în Monitorul Oficial al României, cum ar fi:
– Proiectul Normei privind autorizarea fondului de pensii administrat privat;
– Proiectul Normei privind autorizarea fondului de pensii facultative;
– Proiectul Normei privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor administrate privat;
– Proiectul Normei privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor facultative;
– Proiectul Normei privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii facultative.

Consiliul ASF a discutat astăzi un pachet de inițiative și măsuri, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung, având drept țintă protejarea intereselor consumatorilor și stabilizării pieței asigurărilor auto obligatorii (va face obiectul unui comunicat transmis ulterior).

În cadrul şedinţei au fost prezentate şi aprobate planurile de măsuri transmise de 21 de societăţi de asigurare ca urmare a derulării programului de evaluare a activelor și pasivelor BSRE (Balance Sheet Review Extended).

Au fost, de asemenea, aprobate retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţa ASF a acţiunilor emise de societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A ca urmare a deschiderii procedurii falimentului.

A fost aprobată societatea Piraeus Bank S.A. ca nou acționar semnificativ direct la ATE Insurance Romania S.A. A fost aprobată majorarea capitalului social pentru un număr de 10 brokeri.

Membrii Consiliului au aprobat solicitarea BURSEI ROMÂNE DE MĂRFURI (Romanian Commodities Exchange) S.A. Bucureşti de autorizare a funcţionării ca societate de investiţii financiare şi înscrierea acesteia în Registrul ASF.

A fost aprobată solicitarea BANCA ROMÂNEASCĂ S.A. membră a Grupului Naţional Bank of Greece de radiere din Registrul Public al ASF din calitatea de intermediar.

A fost aprobată solicitarea PricewaterhouseCoopers Audit SRL de avizare şi înscriere în Registrul public al ASF în calitate de auditor IT extern.

Au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 14 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 117 agenţi de marketing.

Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.

Comentarii

chris

Sansa

Sa vedem mai intai in ce consta oferta, concret, cat este reducerea efectiva, ce pierderi ale clientilor (provocate tot de OTP prin clauza de dobanda si cresterea marjei fixe) vor fi acoperite si cat suporta din riscul valutar la efectuarea conversiei. Se pot spune multe cuvinte ce dau din coada... Au o sansa fantastica pentru a se reabilita in ochii propriilor clienti. Sper sa nu o rateze!

cristi

CARE REDUCERE - O SA VEDETI VOI PRAF IN OCHI

Nu va asteptati la minuni, nu o sa renunte usor la profituri "contabile" posibile ........... mai bine sa nu plateasca toti clientii decat sa se gandeasca la posibilitatea de a achita toti debitorii la profituri mai mici. Ei calculeaza pierderea contabila...... de exemplu 100 clienti cu un sold de 5.000.000 CHF ..... echivalentnul a 20.600.000 lei... Vor reduce soldul cu 15% adica 750.000 CHF, adica 3.090.000 lei. Acum ca sa va faceti o idee ca in acesti 7-8 ani ati platit suma de 3.000.000 CHF din care 2.000.000 CHF dobanzi si comisioane... La cat e dispusa banca sa renunte, la 750.000 CHF, in conditiile in care clientilor li s-au dublat expunerea. E cumplit, trist si oricum ar fi bancile nu vor renunta...... A si mai e ceva pe urmatorii 15-23 ani ramasi banca va mai lua de la voi inca 3.000.000 CHF dobanzi, comisioane... Frumos si ei vorbesc de incredere.

alex

Pastile

Cristi ia-ti pastilele dupa care daca leacurile mai functioneaza la tine o sa iti dai seama ca de fapt tu ai luat un cre....dit la care tre sa platesti do...banda si culmea nesimtirii tre sa dai si banii ina...poi. Daca voiai sa primesti ceva de la banca treduia sa iti faci depozit sau mai pe romanesti sa bagi banii la banca. Ti-am explicat ca zanul de la BT in termeni simpli asa ca nu mai visa la pomeni, poate de alea electorale ca vin alegerile, cine stie poate pica un pix un calendar o litra de ulei.

Ovidiu

#alex

:):) omul credea ca e mokka.. si acum face parte din miscarea "indignez-vous":):)

alex

@ovidiu

Poate din miscarea Je suis debiteur

marc

Papusoii

Alex si Ovidiu, cum va mai dati voi dreptate unul altuia. Aveti si motiv de distractie. Se rade mult prin bancile romanesti. Sa nu se transforme in ranjete, cu noua lege, aveti grija! Parca sunteti cei doi batranei din papusile Muppets...

Ovidiu

#Marc

radem de prosti, stii cum se zice... singurul lucru infinit pe lume e prostia umana.... si plangem ca atatia oameni se chinuie sa isi ramburseze datoriile pe imobilele care si le-au luat in varful pietei imobiliare si ca de obicei in Romania o minoritate tot spera sa dea o tzeapa... bancilor.. statului nu conteaza. Vrei s astii ce dobanda am platit eu in ultimii 7 ani??? Diferenta e ca nu dau vina pe nimeni pentru deciziile mele idiaote gen cumparat imobile in criza pe credit... Sunt curios daca imobilele ar fi crescut mai se plangea cineva de dobanzi sau nu ar fi fost super haios sa initieze bancile darea in plata??:):):):) Oamenii normali se concenteaza pe eliminat comisoane abuzive sau diminuat dobanzi nejustificate, nu vor pomeni. Deehhh, e ca la vot... unii cu speranta.. altii cu galeata si micii...

alex

@marc

Stimate Marc noi batranei am imbatranit dar am devenit mai intelepti spre deosebire de altii care au ramas tot prosti si cauta in continuare moduri sa exceleze in prostie in loc sa invete ceva din ea si sa nu o mai repete. De la telefoane mobile pana la imobiliare prostia la romani e nemarginita - nu invatam niciodata mai bine cu iphone si frigideru gol

cristi

Plesneste tara asta de destepti si intelepti

@Alex si #Ovidiu. In momentul in care ziceti voi ca radeti de prosti cu siguranta nu sunteti nici inteligenti si nici intelepti, mai iute inculti. @Marc nu e cazul sa te chinui cu astfel de destepti, lasa-i sa crape de ras, atata pot. @Ovidiu - daca ar fi crescut pretul la imobile, atunci leul se aprecia puternic, iar bancile aveau solutia prinsa in contracte privind marja fixa + Bubor, Euribor, etc.....

cosmin

SUCCES

Legea de dare in plata e ok, altfel o atacau la Curtea Constitutionala, nu se riscau bancile sa mearga la ruleta. Ce e foarte urat din partea BNR-ului pozitia pe care o manifesta fata de asa zisi samsari. Daca facem o analogie pentru clientii care au credite in CHF bancile sunt samsari. Este exact situatia in care s-ar afla bancile daca s-ar aproba legea de dare in plata. Pai bine ma bancheri de doi lei chiar vreti sa invartiti legile asa cum doriti voi ca acestea sa iasa bine. Cand e vorba sa plateasca cetatenii Romaniei, apai sa plateasca pana crapa, iar cand s-a schimbat roata, hopa stai asa ca nu e bine. Pana acum am tot dat vina pe BNR, dar in afara ca protejeaza sistemul bancar din punct de vedere al stabilitatii financiare pe care pe undeva ii inteleg, din pacate am ajuns la o concluzie destul de trista, in sensul ca BNR-ul nu are suficienta putere de a controla bancile asa cum si-ar dori sau cum ne-am fi dorit si in momentul de fata este prinsa intr-o capcana destul de urata, intre clienti, banci si obiectul lor de activitate. Ca obiect de activitate au obligatia de a asigura stabilitatea sistemului bancar si stabilitatea sistemului financiar, pe de cealalta parte stiu foarte bine ca bancile au abuzat cu dobanzi si penalitati mult peste puterea de rambursare a clientilor, de asemenea contractele contin foarte multe clauze abuzive. Aici din pacate as fi dorit ca BNR sa fi avut posibilitatea de a detine mai multe parghii privind dobanzile si comisioanele percepute clientilor la un nivel decent. De asemenea as fi dorit ca recomandarile BNR-ului catre banci de a gasi solutii fata de clientii defavorizati de moneda CHF sa fie cat mai active. Au ratat sansa de a se apropia de clienti, dar inca nu e tarziu. Nu sunt asa de multi clienti si cu putina gandire pozitiva se puteau gasi solutii mai bune. Asa cum a avertizat si Isarescu, piata va regla aceste polite catre banci, iar daca nu esti fair cu ea platesti cat mai scump aceasta polita. Cand vor intelege bancile ca intr-un business trebuie sa fi corect altfel te va paste falimentul...... , atunci se va schimba si viziunea fata de clienti..Pacat ca o mare parte din contracte nu prevedea ca in cazul cresterii cu peste 20% a cursului valutei, oricare ar fi ea acestea sa fie shimbate in moneda locala.

alex

bai cristi

Bai cristi cand afirmi 'daca ar fi crescut pretul la imobile, atunci leul se aprecia puternic' pe baza instinctului tau feminin ai ajuns la concluzia asta? Pretenas pt tine tre sa se dea o lege noua numita 'Darea pe la biblioteca' locul ala cu almanahe multe unde gasesti unul Economie Politica, nu prea are poze dar e interesant.

cristi

Mare e gradina Domnului si multi au mai sarit gardul

@Alex - mai vorbim peste 2ani sa vedem daca iti mai este asa de bine......Referitor la dobanzi si comisioane sunt relativ mici in comparatie cu dublarea expunerii din cauza cursului,.., Daca vrei sa fi intelept atunci opreste-te din ras, si incearca sa gasesti o solutie pentru acele familii care soarta nu le-a fost asa de favorabila ca si tie. Sunt situatii unde intr-o familie doar un parinte lucreaza si si-au luat cu speranta un credit pt o locuinta amarata nu sa-si ia vila la mare si dupa ce un dastept ca tine ia zis sa ia credit in CHF ca o sa fie bine si din rata de 500 lei s-a facut rata 1.000 lei. Au platit cu buna credinta ani la rand iar acum numai pot, iar bancile nu numai ca-i dau afara din casa, le popresc si veniturile .... Acesti oameni nu si-au dorit decat un credit corect ...... dar e prea mult sa intelegi acest lucru inteleptule...asa ca razi in continuare...

Ovidiu

#cristi

pai de ce au credite in CHF? ca s-au intins mai mult decat le era plapuma (vroiau un credit mai mare decat puteau lua in EUR..)? sunt bancile de vina ca toti (romani, evrei, irlandezi..) cumparau terenuri in zor de ziceai ca e petrol sub ele? sunt bancile de vina ca la noi la romani inca stai cu BMWul luat pe datorie sub geamul garsonierei confort II? asta e comportament social decent? daca legea vroia sa ii ajute pe amaratii descrisi de tine de ce nu are prag maximal, de ce nu pomeneste de rata vs. venituri, de ce nu se refera strict la locuinta familiei? Crezi ca din greseala?

Ovidiu

#cosmin

mai intereseaza-te cine are VOIE sa atace la curtea constitutionala legea ACUM....bancile o pot ataca direct doar la primul litigiu.. cat despre sanse... fiind retroactiva.. si incalcand Codul Civil.. tu ce zici? are?:):):)

cristi

M-ai convins

Esti chiar prost, noi vorbim de legea de dare in plata, de garantii imobiliare care au avut destinatie locuinta, nu de cei care si-au luat BMW-uri sau si-au ipotecat casa sa se distreze cu amantele prin Grecia sau Spania. Dar daca atat poti asta e .... oricum nu se poate discuta cu tine. Nu-si doreste nimeni pomeni electorale idi...... ci doar sa plateasca un pret corect nu camatarie. Dupa capul tau toti sunt prosti, mai ales Parlamentul Croatiei, al Ungariei, Poloniei, etc unde s-au luat masuri de inghetare a cursului CHF sau de reducere a soldului. Vedem ca dai lectii la toti ..... asta spune multe.... ai aceeasi mentalitate cu cei care lucreaza in banci, va lipseste viziunea de ansamblu......

Ovidiu

#cosmin

prost esti tu ba corigentule... legea nu are treaba doar cu locuinta debitorului, poate s afie orice alt tip d eimobil, teren, cas ade vacanta, vila de 1 mil. EUR, al 7lea apartament etc...cat despre BMW ala era un exemplu al romanului tipic, care are datorii de 80% din salariu, numai sa merga fundul lui in BMW, sau sa vorbeasca la Iphone etc... apropo o parte din astea sunt luate cu credite cu ipoteca, iar rahatul ala d elege facuta pe genunchi d e2 prosti la dicatrea grabita a lui Piperea nu specifica clar nici macar ca e STRICT pentru credite ipotecare... deci stai dracu in banca ta.. citeste mai cu atentie... si roaga-te oricui vrei tu sa se faca Curtea Constitutioanala cand va fi sesizata ca nu vede problemele legii:):):) si poatre imi spui tu in ce tara europeana e legea asta sub forma asta?

alex

Amanetatule

Dar de ce peste 2 ani draga Cristi asa mult iti ia tie sa citesti o carte? Din comentariile tale cred ca si 2 ani e o aproximare optimista. Pretenas mie mi-e bine si acum si peste 2 ani ca nu mi-au luat ca vitelul credit in CHF si inca 2 carduri de credite sa imi iau blugi in rate. Tu esti un amanetat frustrat care cauta vinovati pentru propria prostie - prostul moare de grija altuia si de evolutia cursului valutar :)))))

cristi

2 Luseri intr-unul singur

#marc. Ai avut dreptate, Ovidiu si alex e un singur user ..... bravo bre, esti postac care se uita in oglinda si se pupa cat de destept esti....vezi sa nu-ti crape capul de atata inteligenta. Inainte a face pe cineva vitel ai grija sa nu te uiti in oglinda ca s-ar putea sa vezi ce MMMMMUUUUUU zace la tine in casa.

Ovidiu

mama prostilor e mereu gravida

nici cu maica-ta nu as imparti userul daramite cu un strain... creierul ala al tau mic de austrolopitec cum s-a gandit ca cineva are nevoie sa scrie cu 2 useri diferiti ca esti tu prost? Sau esti socat ca sunt mai multi oameni carora ideile tale le starnesc in cel mai bun caz .. zambete??

cristi

Hahaha

Merci ca ma faci sa rad......Dumnezeu sa-ti limpezeasca mintea si pace tie ca esti tare tulburat, te scuturi rau de tot de parca tu suferi .......

alex

Cum te face pe tine un luser :))

Oglinda oglinjoara cine e cel mai amanetat din tara? Iar oglinda ce graia Cristi! Cristi! dupa care reflecta CHF si radea pana se spargea :)) Berbecule care esti tu berbec nici oglinda nu face fata la cat de 'cult' esti, gaseste-ti un loc de dat cu capul si nu mai posta prostii pe aici.

Ovidiu

e doar inceputul

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-20656518-fratele-initiatorului-legii-darii-plata-cosmin-zamfir-are-credit-720-000-euro-judeca-prezent-institutia-credit-motiv-clauze-abuzive.htm

cristi

sau sfarsitul

@Ovidiu unui sistem bancar corupt si inechitabil

cristi

ce zici

http://www.paginadebanci.ro/sprijin-pentru-darea-in-plata-de-la-asociatia-europeana-a-consumatorilor-beuc/

cristi

oricum va fi nasol pt toti si pt banci si pt clienti

Nu i-am dat nici eu si nici tu credit blondei, sau samsarului x sau y.., ci niste personaje mioritice din sistemul bancar. Acum sunt anchetati de DNA. Nu am mentionat ca legea de dare in plata este buna si de fiecare data am zis ca nu va rezolva problema reala a celor cu situatii nasoale, iar a face acum dupa atatia ani pe desteptii ca bancile si BNR-ul a favorizat aceasta moneda stim f bine pt ce, da - cea mai ieftina finantare la momentul respecrtiv. Problema care trebuia pusa atunci nu acum, doresti sa iei un apartament ok pai atunci la cat te incadrai in lei puteai sa iei si CHF. Asa au favorizat aceasta moneda..... CHF a avut stabilitate 20 de ani iar bancile au mentionat ca nu vor fi probleme....... intotdeauna dupa razboaie apar eroii....

client bancar

DE PROIECTUL DE INGHETARE CURS CHF

ce se mai aude..... a ramas in dezbatere..... a trecut aproape un an. Si un melc reusea sa mearga intr-o directie numai Parlamentul PSD nu face nimic. Sa numai ziceti la nimeni ca sunteti de stanga, ca voi cu mana dreapta adunati averi... DRAGNEA pacat de tine si experienta ta .......

YODA

ADEVARATA PROVOCARE

a BNR-ului si a bancilor trebuie sa fie gasirea de solutii de rambursare a tuturor creditelor luate de clienti. Legea de dare in plata nu va rezolva problema reala a clientilor. Avand in vedere declansarea crizei din 2008 bancile si BNR trebuia sa gaseasca solutii privind plata creditelor. Solutii ce puteau si pot fi oferite si in prezent: statul sa preia la un pret redus imobilele de la banci pentru clientii care au achizitionat aceste imobile si sa le inchirieze acestora pentru un pret modic, initial pana isi pot reveni; rambursarea creditelor in RON si asumarea unor ,,pierderi''' ale bancilor, de fapt diminuarea profitului ca pe termen lung sunt in profit, decat sa nu recupereze nimic; acordarea in alta valuta decat moneda de obtinere a veniturilor interzisa; cei care au luat credite in CHF acolo este imperios necesar gasirea unor solutii viabile; si pot continua. Daca bancile si BNR se implicau in gasirea unor solutii nu se ajungea la aceasta lege. Din pacate sunt conducatori slabi, fara coloana si cu frica de raspundere pentru a-si apara scaunele. Sistemul bancar in prezent numai raspunde unei realitati economice. Cine sa mai aiba incredere in acestea daca dupa cativa ani de achitat te trezesti ca trebuie sa dai mai mult decat ai luat, bineinteles fara dobanzi ai comisioane. Pentru cei care au luat imobile pentru a face un business este clar ca si-au asumat si anumite riscuri, ca la bursa, dar pentru cei care si-au luat un imobil pentru locuinta acestia trebuie protejati, ei nu avut scopul de a se imbogati peste noapte, ci s-au luptat sa aiba o viata normala. Daca pe acesti clienti ii distrugi, ai distrus sistemul bancar. Daca nu faceti distinctie si nu aparati pe acesti clienti atunci ai distrus familia societatii romanesti. S-A DISTRUS INCREDEREA IN SISTEMUL BANCAR SI O SA O PUNEM CU TOTII. Cine va plati, pai tot sarantocul de roman, nu bogatasii.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: PENSII PRIVATE

Norma ASF privind prospectul schemei de pensii private a fost modificata

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere FinanciarăBucureşti, 15 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareRegulamentul de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr. 3/2013 pentru autorizarea și funcționarea contrapărților centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (regulamentul va fi transmis, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru modificarea Normei nr. 7/2007 privind prospectul schemei de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2007 (norma va fi transmisă, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru... detalii

BT Pensii administreaza pensii facultative cu 0 comision din contributii

 Pe piața fondurilor de pensii facultative, comisionul are limita maximă de 5% din contribuția la pensie BT Pensii are peste 27.000 de clienți care economisesc prin fondul Pensia Mea... detalii

BRD: fondurile de pensii sunt în siguranță

Clarificări din partea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. (SAFPP):"Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de... detalii

ASF sustine seminarii de educatie financiara pentru angajatii firmelor

Oportunitățile de învățare și dezvoltare la vârstă adultă sunt, în bună măsură, asociate cu programele puse la dispoziție de către angajatori. Acestea sunt cu atât mai apreciate atunci când reușesc... detalii