BANCI | Analiza

De la subprime la recesiune, economia lumii traieste cea mai grava criza din 1929

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-26 20:53

Economia mondială se confruntă cu cea mai gravă criză economică şi financiară de la Marea Depresiune, de acum 80 de ani, iar guvernele fac eforturi masive ca să susţină pieţele, în contextul în care marile economii ale lumii au intrat în recesiune.

Turbulenţele de pe pieţele financiare mondiale au început în vara lui 2007 când au fost suspendate de la tranzacţionare titlurile a două fonduri de investiţii ale băncii franceze BNP Paribas, din cauza acumulării de credite neperformante.

Împrumuturile cu probleme făceau parte din categoria aşa numitelor produse "subprime", prin care băncile acceptau să dea credite în schimbul unor garanţii minime. Băncile americane împrumutaseră masiv în astfel de condiţii, iar cu timpul, populaţia nu a mai putut să ramburseze creditele.

Problema lipsei de lichidităţi cu care au început să se confrunte unele bănci, a degenerat în criză de lichiditate în momentul în care tot mai multe bănci au început să refuze să mai împrumute alte bănci, de teamă că nu îşi vor mai recupera banii.

Criza de lichiditate s-a extins din America în Europa şi treptat pe toate marile pieţe financiare, pentru ca imediat după ceea să lovească în plin economia reală la nivel mondial.

Falimente, naţionalizări salvatoare şi tot mai multe ajutoare

Evoluţia acestei situaţii a început să fie punctată, iniţial treptat, de falimente şi naţionalizări. Astfel, în 17 februarie a fost naţionalizată banca britanică Northern Rock, după care, în 16 martie, banca JPMorgan Chase & Co a cumpărat banca de investiţii Bear Stearns, la un preţ foarte scăzut, cu ajutorul băncii centrale americane. Între timp, pe 11 martie, băncile centrale mondiale au făcut o nouă injecţie masivă de lichidităţi pe pieţele de credit.

Efectele crizei, însă, au început să fie resimţite din ce în ce mai accentuat după prima jumătate a lui 2008. Astfel, pe 7 septembrie, cele mai mari bănci de credite ipotecare din Statele Unite, Freddie Mac şi Fannie Mae, au fost puse sub supraveghere federală.

Pe 15 septembrie, banca de investiţii Lehman Brothers, a patra din lume, a dat faliment, iar una dintre cele mai mari bănci americane, Bank of America, a anunţat că preia Merrill Lynch, a treia bancă mondială de investiţii.

Zece bănci internaţionale au creat un fond de lichidităţi de 70 miliarde dolari, ca să facă faţă necesităţilor urgente, în timp ce băncile centrale au relaxat creditarea. Măsurile nu au putut împiedica, însă, căderi semnificative pe pieţele internaţionale de capital.

Pe 16 septembrie, banca centrală americană - Federal Reserve (Fed) - şi guvernul american au naţionalizat cel mai mare grup de asigurări din lume, American International Group (AIG), ameninţat de faliment, şi i-au acordat un ajutor de 85 miliarde dolari, în schimbul a 79,9% din acţiunile sale, însă a doua zi pieţele internaţionale de capital au continuat să scadă, iar băncile centrale au început să ia tot mai multe măsuri ca să readucă lichiditate pe piaţa financiară.

Guvernele au demarat, la rândul lor, tot mai multe acţiuni de salvare a pieţelor financiare. Astfel, pe 3 octombrie, Congresul american a adoptat un plan de 700 miliarde euro de salvare a sistemului bancar, iar a doua zi, la Paris, a avut loc un mini-summit al celor mai importante patru state europene care au încercat să găsesască noi soluţii la criza în desfăşurare.

Pe 8 octombrie, guvernamental britanic a adoptat un plan de salvare a sistemului bancar, iar marile bănci centrale ale lumii au luat decizii concertate de relaxare a politicii monetare. Cu toate acestea, pe 10 octombrie, marea majoritate a burselor mondiale se confruntau cu scăderi semnificative.

Pe 12 octombrie, reprezentanţii Eurogroupului au ajuns la un acord de acţiune, care prevedea garanţii ale împrumuturilor interbancare, recapitalizări ale băncilor, iar a doua zi Parisul, Berlinul, Madridul, Viena şi alte capitale europene şi-au prezentat planurile de salvare a sistemului bancar.

Marile economii au început să intre în recesiune

Comisia Europeană (CE) a publicat pe 3 noiembrie primele estimări de recesiune în 2008 şi de stagnare în 2009, precum şi o creştere a numărului de şomeri până la 2 milioane în perioada 2008-2010.

La rândul său, Germania publica pe 5 noiembrie un plan menit să susţină economia, iar pe 6 noiembrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipa că ţările dezvoltate vor intra în recesiune în 2009, prima după al Doilea Război Mondial, şi că nivelul creşterii economice mondiale nu va depăşi 2,2%.

Între timp, şomajul a urcat în SUA în noiembrie la 6,5%, la maximul ultimilor 14 ani, iar Washingtonul a anunţat că renunţă să mai cumpere activele toxice ale băncilor, dar va investi direct în capitalul acestora.

China a anunţat, la rândul său, pe 12 noiembrie, un plan de relansare economică. Germania, Italia şi Hong Kong-ul au intrat în recesiune, iar zona euro, pentru prima dată de la înfiinţare, anunţă intrarea în recesiune, pe 14 noiembrie.

Japonia a anunţat şi ea pe 17 noiembrie că a intrat în recesiune, iar două zile mai târziu, Islanda, în prag de colaps, obţine un ajutor de la FMI şi de la ţările nordice. Pe 24 noiembrie, Marea Britanie, care intrase deja în recesiune, a anunţat un plan de relansare economică, iar a doua zi a dat detalii despre planurile de susţinere a consumului şi a pieţei imobiliare.

Uniunea Europeană (UE) şi-a făcut în sfârşit intrarea pe scena ajutoarelor de stat la sfârşitul lui noiembrie, când a anunţat un plan de 200 miliarde euro pentru stimularea economiei, după divergenţe interminabile între marile economii europene.

Ca o completare a peisajului sumbru, Statele Unite au anunţat pe 1 decembrie că se aflau deja de un an în recesiune.

Ulterior, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat cea mai amplă decizie de relaxare a politicii monetare de la înfiinţarea sa, coborând-o cu 0,75 puncte procentuale, la 2,50%. Atât banca centrală a Marii Britanii, cât şi cea a Suediei au scăzut, la rândul lor, semnificativ dobânzile cheie.

O relaxare puternică a politicii monetare a avut loc şi în SUA, unde banca centrală americană a demarat măsuri de relaxare a politicii monetare încă din septembrie 2007, în vederea stimulării creşterii economice. În prezent, dobânda cheie a Federal Reserve este cuprinsă într-un culoar de fluctuaţie de 0-0,25%.

Criza va continua să se resimtă şi în 2009

Cele mai afectate segmente au fost industriile auto, de siderurgie şi transporturi aeriene, iar creşterea şomajului a luat amploare pe măsură ce tot mai multe fabrici au început să anunţe măsuri de reducere a producţiei şi de restrângere a activităţilor.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) previziona pentru 2009 o creştere economică de 0,3% şi o accentuare semnificativă a şomajului, mai ales în Europa.

Drept urmare, secretarul general al OCDE previziona la finalul acestui an că se vor pierde între 8 şi 10 milioane locuri de muncă în spaţiul OCDE, format în special din state dezvoltate, şi între 20 şi 25 milioane în toată lumea, până în 2010.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii