De ce nu putem compara dobanzile la creditele din Romania cu cele din tarile zonei euro

Autor:

Bancherul.ro
2014-09-10 10:50

De ce in Romania avem dobanzi de 10% la creditele de consum si 5% la cele ipotecare, pe cand in Germania, Belgia sau alt stat al zonei euro dobanzile sunt mult mai mici, de 3-4%?

Este o intrebare recurenta primita de la cititori si care uneori face chiar subiectul unor articole in presa sau reportaje la TV, cum este cel de aici, de la Televiziunea Romana. 

Cum se face ca desi romanii sunt cei mai saraci europeni, platesc dobanzi mai mari decat germanii sau francezii?

Raspunsul la aceasta intrebare este destul de simplu de dat: pentru ca acesta este pretul banilor din Romania, dar si din alte tari din zona, precum Polonia, Ungaria, Bulgaria si chiar Cehia. Un pret al banilor care este controlat, ca peste tot in lume, de catre banca centrala, adica BNR.

In functie de dobanda de referinta a BNR, care la randul ei este influentata de inflatie, adica de cresterea preturilor, bancile isi stabilesc propriile dobanzi, pe piata interbancara de unde se imprumuta intre ele, precum si pe piata creditarii, unde se concureaza.

Dupa cum se stie, dupa izbucnirea crizei, bancile centrale din America si Europa, Fed-ul si BCE, au scazut dobanzile aproape de 0%, in scopul scaderii costurilor cu care bancile acorda, la randul lor, credite pentru populatia si firmele afectate de recesiune.

In consecinta, si dobanzile la creditele si depozitele in euro si dolari au scazut puternic, fiind la niveluri de 2-3% la credite si de 0% la depozite.

Si in Romania BNR a redus, treptat si cu intarziere, dobanda de referinta, pana la 3,25% in prezent, asadar cu 3 puncte peste cea din zona euro.

Din acest motiv, dobanzile la creditele acordate de bancile romanesti nu au cum sa fie mai mici decat dobanda BNR si nici nu se pune asadar problema sa se compare cu cele din tarile zonei euro.

Ne putem in schimb compara cu tarile din liga noastra, adica Polonia, Ungaria, Bulgaria, chiar si Cehia, desi aceasta tara este mai degraba in liga zonei euro, banca centala a acestei tari avand dobanda la fel de mica ca si cea a Bancii Centrale Europene (BCE).

Iar daca vom compara dobanzile la creditele din Romania cu cele din tarile vecine, vom descoperi ca sunt aproape de acestea, ba chiar mai mici. (Vezi aici comparatia)

Alti factori care influenteaza dobanzile la credite

Fireste ca dobanda la creditele dintr-o tara este determinata si de alti factori, precum costurile pe care le are banca, inclusiv cu pierderile din creditele acordate anterior, ca de altfel in cazul oricarei intreprinderi: nu poti vinde ceva cu un pret mai mic decat costurile de productie.

De exemplu, bancile acorda credite din depozitele atrase de la populatie, pentru care plateste dobanzi de 3% chiar 4% pe an in prezent. Asadar, nu ai cum sa dai credite cu dobanzi mai mici decat cele pentru depozite, daca vrei sa nu faci pierderi.

La aceste costuri se adauga, fireste, cheltuielile de operare ale bancii si profitul ce trebuie sa-l faca.

Iar un alt factor care influenteaza costul creditelor dintr-o tara este concurenta de pe piata bancara, acesta fiind una dintre explicatiile discrepantei dintre dobanzile mai mici la creditele de consum din Romania, in comparatie cu Polonia sau alte tari, unde bancile au pierderi mai mici cu creditele neperformante.

Comentarii

De la: cosmingSubiect:

alt comision ascuns ...

Comentariu:

Pe langa comisoanele de la bancomat mai exista un alt comision ascuns pe care bancile NU il afiseaza clientilor, un comision care e ABUZIV si NETRANSPARENT. V-am facut curiosi ??! Ok! E vorba de comisionul pe care banca ti-l percepe, ATENTIE!, in cazul in care primesti bani in cont! Da! Exista acest tip de comision iar tu ca detinator al contului NU il poti refuza! Demult ma bate gandul sa fac o sesizare la ANPC legat de acest comision si acum pare o ocazie potrivita!

De la: CCSubiect:

Noroc cu ANPC :-)

Comentariu:

Noroc cu ANPC ca mai da cate o duda d-asta ca sa isi mai ochii romanii de la furturile distribuitorilor de utilitati sau a deja consacratilor Romtelecom. Aceeasi institutie care moare de grija comisioanelor bancare a ingropat mii de plangeri impotriva distribuitorilor de gaze, curent sau apa/canalizare. Alte cateva mii de plangeri cu pagube insumate de milioane de lei (noi) impotriva Romtelecom au fost analizate la pachet si aruncate la gunoi. Ne intoarcem la banci ca astia nu discuta ci doar executa. Dar cum prostia nu are limite, de data asta bancile nu prea mai pot executa: inchipuiti-va un cetatean din Papua venit la un bancomat apartinand unei banci romanesti. De unde sa stie banca romaneasca ce contract de card are papuasul si ce comisioane se aplica down under (adica acolo la el). Mai mult, banca din Papua emite ordinul sa se retina cardul (intotdeauna proprietate a bancii emitente). Ce poate sa-i scrie pe ecran banca romaneasca? "Du-te acasa si in urmatoarele 80 de zile cauta sub tufisul 3 de pe plaja, acolo o sa-ti gasesti cardul. Pentru detalii, activeaza tam-tam-ul si cere relatii de la vraciul satesc." Propun completarea ordinului si cu un mesaj obligatoriu: "Nu te necaji, daca aveai abonament Dolce te obliga ANPC-ul sa platesti in avans pana la anul" Lasand gluma de o parte, aceasta initiativa de reglementare trebuie sa se inchida cu amenzi mari si cu demisii pentru nesimtitii care au propus-o. Iar cea mai mare nesimtire este sa pretinda ca le pasa de consumatori.

De la: deeaSubiect:

...

Comentariu:

Autorul acestui articol stie ca in Romania exista doar 10banci? Cred ca ar fi trebuit sa se documenteze mai bine!!!!! Este totusi un site specializat nu....de amatori(tarifele incluse in articol se gasesc cu usurinta pe site-urile oficiale ale bancilor)! Mai verificati!!!!!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Educatie financiara

TBI nu vrea sa-mi dea adeverita pentru inchiderea contului. Ce pot sa fac?

„Buna seara. Va rog, am refinanțat creditul de la TBI,am solicitat adeverință ptr închiderea contului,banii au intrat un contul lor. De 8 zile tot trimit mailuri,am fost și în agenție... detalii

Cum depistez rate ilegale la imprumuturi?

„Doresc sa știu dacă cineva a făcut rate pe numele meu,cum pot afla? Am fost la un interviu de angajare la care au cerut copii după acte. Nu ne-am înțeles... detalii

Cat de mari pot fi cheltuielile judecatoresti la un credit?

RASPUNS Stimate domn, Onorariul executorului judecatoresc nu poate fi mai mare de 10% din suma executata, respectiv valoarea creditului datorat, conform onorariilor maxime ale executorilor, stabilite prin ordin al Ministerului... detalii

In cat timp se aproba o refinantare la Banca Transilvania?

„In cat timp ar trebui sa primesc un raspuns la o cerere de refinantare? Cat dureaza procesul de analiza la BT?”, intreaba un cititor. RASPUNS Stimate domn, Raspunsul la o... detalii