BANCI | Interviu

De ce nu crediteaza bancile agricultura: nu inteleg domeniul, de aceea ar fi nevoie de o banca specializata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-18 12:23

Bancile sunt reticente in a finanta afacerile din agricultura, un domeniu tot mai activ in ultima perioada, intrucat nu inteleg specificul acestei activitati, diferita de alte domenii, astfel incat riscurile sunt mai mari. Motiv pentru care unii bancheri considera ca Romania ar avea nevoie de o banca specializata pentru agricultura.

„Agricultura trebuie inteleasa prin parametrii operationali, nu doar financiari, intrucat este vorba de o activitate specifica, cu anumite cicluri si o specializare mai ridicata decat in alte domenii. De aceea, nu cred ca toate bancile isi permit sa faca acest lucru si sa finanteze afacerile agricole, motiv pentru care cred ca avem nevoie de o banca specializata pe agricultura”, a spus Bogdan Neacsu, director de risc la Garanti Bank, in cadrul unui seminar organizat de Finmedia.

„Ne lipseste din sistem o banca axata pe agricultura ca main business, pentru ca agricultura a crescut mult in ultimul timp, sunt multi antreprenori intrati in aceasta nisa”, a adaugat el.

Neacsu spune ca in agricultura nu exista proiecte mari, ci multe proiecte mici pentru fermieri, un motiv in plus pentru existenta unei banci specializate, care sa poata oferi finantari mai mici unui numar ridicat de mici afaceri agricole.

Volumul creditelor pentru agricultura acordate de bancile romanesti se ridica la 11 miliarde lei, comparativ cu 23 miliarde lei pentru constructii, 53 miliarde lei pentru industrie si 74 miliarde lei pentru firmele din domeniul serviciilor.

In acest an, singurile tipuri de credite care au avut o crestere de volum iin bilanturile bancilor au fost cele din domeniul agricol, in timp ce finantarile din toate celelalte domenii, inclusiv din industrie, au fost in scadere.

In primele 7 luni din acest an, volumul de credite pentru agricultura a crescut cu 90 de milioane de lei, dupa ce in 2014 stocul de finantari s-a majorat cu aproape 1 miliard de lei.

Comparativ, creditele pentru industrie au scazut cu aproape 500 milioane lei in primele 7 luni din acest an, dupa ce in 2014 aceste finantari au crescut cu 2,2 miliarde lei.

Creditele pentru firmele din constructii au scazut in acest an cu aproape 1 miliard de lei, in timp ce finantarile pentru firmele din servicii au scazut, de asemenea, cu 200 milioane lei.

De asemenea, creditele pentru administratia publica au avut in acest an o scadere de o jumatate de miliard de lei.

Cand va exista o banca specializata, vom vedea ca si segmentul agricultura va capata o alta dimensiune”, a mai spus Bogdan Neacsu.

Creditarea firmelor este in scadere

Bogdan Neacsu spune ca in prezent se observa o incetinire a ritmului de creditare a firmelor, din doua motive: „Din pacate, continua sa se resimta problema antreprenorului local roman, de a nu veni cu proiecte de investitii finantabile. Aceasta si pentru ca nu exista strategii clare de investitii la nivelul guvernului, precum infranstructura. Avem master-planuri, dar nu sunt implementate.”

„Ne confruntam cu o lipsa a proiectelor de finantare. Sunt foarte putine proiecte, fata de ce lichiditati avem pentru finantare. Exista o lipsa de asumare a riscului, mai ales din partea antreprenorilor locali, dar pe de alta parte e si rolul nostru sa imbunatatim increderea clientilor, pentru ca firmele sa vina la banca”, spune reprezentantul Garanti Bank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii