De ce au scazut dobanzile interbancare ROBID/ROBOR aproape de 0: excesul de lichiditati al bancilor a atins 20 miliarde lei zilnic, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Autor:

Bancherul.ro
2016-02-09 09:23

Excesul de lichiditati al bancilor romanesti a atins in luna ianuarie varful ultimului deceniu, de aproape 20 de miliarde de lei zilnic, sume depozitate la BNR in lipsa altor alternative, precum credite, titluri de stat sau investitii ale firmelor.

Acesta este motivul pentru care indicii de dobanda ai pietei interbancare, ROBOR/ROBOR, au coborat la noi niveluri minie record in 8 februarie 2015: ROBID, dobanda pentru depozite, a ajuns aproape de 0, mai exact 0,04% pe termen de o zi (overnight), in timp ce ROBOR, dobanda pentru credite, a scazut la 0,38% pentru cel mai scurt termen.

ROBOR la 3 luni, indicatorul in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei ale populatiei si firmelor, a scazut la 0,79%, de la 1% cat era la finalul anului trecut.

Excesul de lichiditate al bancilor s-a produs in urma platilor de valori mari efectuate de guvern in decembrie 2015, estimate la aproximativ 15 miliarde de lei, reflectate in deficitul fiscal de 1,4% din PIB in decembrie, dupa un surplus de 0,8% in noiembrie.

Efecul s-a vazut si in depozitele firmelor in banci, care s-au umflat cu 18% in decembrie, fata de luna precedenta, echivalentul a 12 miliarde lei, dupa o scadere de 1% in noiembrie (vezi aici detalii).

Excesul de lichitati al bancilor a fost amplificat si de masurile luate de banca nationala, care a redus, in sedinta de politia monetara de la inceputul anului, rezervele minime obligatorii (RMO) in valuta ale bancilor de la 14% la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2016, consecinta fiind un exces de lichiditate pentru banci in jurul a 500 milioane euro. (vezi aici detalii)

Decizia BNR nu a fost anticipata de analisti, insa guvernatorul Isarescu a explicat ulterior ca BNR a preferat sa mentina un exces de lichiditate pe piata pentru ca dobanzile interbancare sa scada, cu scopul de a evita fluctuatii prea mari ale cursului de schimb valutar, afectat de volatilitatea iesirilor si intrarilor de capital din tara, in contextul turbulentelor de pe pietele externe. (vezi aici detalii)

Excesul de lichiditate al bancilor este de asteptat sa scada, pe masura ce creditarea, emisiunile de titluri de stat si cheltuielile firmelor vor creste, astfel ca si indicii de dobanda se vor stabiliza.

Dupa cum se vede si din grafic, evolutia lichiditatii bancilor variaza destul de mult, cu varfuri la sfarsit si inceput de an, urmate de o scadere abrupta in lunile urmatoare si noi cresteri in perioada de vara.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii