De ce are nevoie BNR de imunitate legala pentru supravegherea bancilor?

Autor:

Bancherul.ro
2018-07-01 09:10

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a explicat de ce este nevoie ca angajatii si persoanele din conducerea BNR care se ocupa de supravegherea bancilor sa beneficieze de imunitate in fata legii, adica sa nu poata fi dati in judecata de bancile supravegheate de BNR.

Precizarea a fost facuta in contextul in care cunoscutul parlamentar populist Daniel Zamfir, trecut de la PNL la ALDE, a initiat un proiect de lege dezbatut in Senat, al carei persedinte este senatorul ALDE Calin Popescu Tariceanu, care prevede eliminarea din statutul BNR a prevederilor potrivit carora membrii conducerii BNR si personalul insarcinat cu supravegherea prudentiala se bucura de protectia legala impotriva actiunilor in justitie, in cazul exercitarii atributiilor cu buna credinta.

Guvernatorul BNR a explicat ca in primul rand nu este vorba de o imunitate pentru orice, ci doar pentru masurile adoptate in cazul supravegherii bancilor, iar in al doilea rand aceste prevederi se regasesc si in legislatia europeana si din toata lumea.

Isarescu a precizat ca persoanele care se ocupa de supravegherea bancilor trebuie sa fie protejate de eventuale hartuiri in justitie ale celor supravegheati de BNR, care ar putea impiedica astfel banca centrala sa adopte masurile necesare in cazul bancilor supravegheate.

Mugur Isarescu:

“Pentru a intra in zona euro si pentru a fi membru in deplinatate in UE, trebuie sa respecti legislatia europeana, dar toate propunerile pe care le-am vazut in Parlament au fost in sens opus celor pe care le cere Uniunea Europeana. Altminteri, clamam cu totii ca vrem in zona euro si sa devenim membrii, dar cand te duci la lege, apare x care spune trasnai, inclusiv cu privire la faptul ca noi am avea imunitate. L-am auzit pe un alt domn ca daca eu ies de aici cu masina si ma duc la Parlament si calc pe cineva, sunt imun fata de lege. Nu se poate asa ceva! E vorba de imunitate in operatiunile de supraveghere financiara. Pentru ca daca supraveghetorul, si nu e vorba doar de noi, cei din conducere, ci de cei car se ocupa de supravegherea bancilor, daca nu au acest lucru, nu pot sa intre sa curete in sens pozitiv o banca, pentru ca va fi hartuit in instanta de catre cel vizat ani de zile, astfel ca l-ai imobilizat. Iar aceasta prevedere legata de supraveghetor este peste tot in Europa si peste tot in lume.
Sa vii acum cu aceasta traznaie (propunere de anulare a respectivei prevederi din statutul BNR) si cu dezinformarea ca guvernatorul si conducerea BNR are imunitate la orice…nu avem niciun fel de imunitate. S-a otravit opinia publica cu acest subiect.”

De altfel, Fondul Monetar International (FMI) recomanda intarirea independentei BNR prin extinderea imunitatii in cazul supravegherii bancilor asupra intregului personal al bancii nationale iar Consiliul Legislativ a dat un aviz negativ proiectului lui Zamfir, invocand tocmai alinierea la legislatia europeana de care vorbeste si Mugur Isarescu. (vezi aici detalii)

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii