De ce a trebuit sa fie inchisa Bank of Cyprus? Nu cumva a fost sufocata de retragerile de depozite (bank run) in urma declaratiilor iresponsabile ale bancherilor?

Autor:

Bancherul.ro
2013-04-01 17:58

Bancherul.ro este de parere ca inchiderea intempestiva a Bank of Cyprus, dupa ce ministrul Finantelor din Cipru, Michalis Sarris, declarase vineri ca va fi vanduta in timp, si nu la orice pret, survine dupa declaratiile iresposabile ale reprezentantilor BNR si ai unor bancheri, precum si a modului superficial in care BNR a tratat aceasta problema.

BNR este pe punctul de a se confrunta cu prima criza bancara reala din Romania ultimilor ani, odata cu inchiderea sucursalei Bank of Cyprus, fenomen de a carui gravitate pare a nu fi constienta, intrucat ar putea duce la un fenomen de contagiune foarte periculos.

Probabil ca in urma unor declaratii deloc linistitoare pentru deponenti venite chiar de la guvernatorul Mugur Isarescu, care declara saptamana trecuta ca unii oameni au inceput sa-si sparga depozitele, Bank of Cyprus, ai carei clienti sunt in principal mari companii, s-a confruntat cu retrageri masive de bani, motiv pentru care a trebuit sa fie inchisa.

Mai ales ca, dupa cum au declarat reprezentantii BNR, banca era solvabila si nu avea probleme de functionare.

Fireste ca ar fi ideal sa se gaseasca un cumparator pentru banca, astfel incat aceasta sa nu intre in faliment, dupa cum spun si reprezentantii BNR, iar cel mai probabil Piraeus Bank va fi rugata sa salveze situatia, cum s-a intamplat si in Grecia.

Este insa incredibil modul in care BNR a tratat aceasta criza: cu atatea declaratii iresponsabile si deloc incurajatoare pentru deponentii atat de sensibili si speriosi, cum insusi guvernatorul Isarescu spune despre investitori, citandu-l pe Keynes.

Daca am fi fost in locul BNR, am fi dat cel putin o declaratie oficiala, un comunicat, in urma crizei din Cipru, pentru a-i linisti pe clientii bancilor cipriote din Romania.

Mai mult, am fi luat masuri astfel incat sa nu fie nevoie ca sucursala Bank of Cyprus sa fie inchisa atat de brusc si socant, fireste, pentru toti clientii bancilor din Romania, nu doar pentru cei ai bancilor cipriote si din alte tari cu probleme, ca sa nu mai speculam si noi.

Mai ales ca, dupa cum spuneau reprezentantii BNR, cele doua banci cipriote au numai 1,5% din activele sistemului bancar, asadar fi fost destul de usor de administrat.

Faptul ca Bank of Cyprus a trebuit inchisa peste noapte este un esec al BNR in administrarea unei crize bancare ce izbucnise in Cipru de cateva saptamani, dar a carei efecte au fost tratate cu mult prea mare lejeritate si iresponsabilitate in tara.

De ce trateaza BNR atat de iresponsabil criza bancilor cipriote din Romania?!

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii