David Karsbol, Chief Economist Saxo Bank: Cu toate panzele sus spre dezastru
Autor: Bancherul.ro
2010-06-16 12:01
Am ajuns acum la punctul în care fiecare bancă din lume mizează pe cât de solide sunt finanţele publice din ţara care garantează pasivele băncii. Acest lucru înseamnă că toţi trebuie să se concentreze pe finanţele publice... lucru care se şi întâmplă.
Fără îndoială, există anumite probleme în ţările PIIGS şi în câteva dintre ţările est-europene ca România şi Ungaria. În lipsa oricăror reforme semnificative, care reprezintă totodată o alternativă dificilă, ar trebui să ne aşteptăm la incapacitate de plată (default) în viitorul nu tocmai îndepărtat. Dar chiar dacă una sau mai multe dintre aceste ţări ar eşua şi ar ajunge la restructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile să fie în ordine atâta vreme cât majoritatea ţărilor G10 vor avea finanţe sustenabile. Problema este că nu au.
Lipsa înţelegerii politice a acestor probleme şi faptul că majoritatea politicienilor au fost contaminaţi cu „boala marinarului keynesian beţiv pus pe cheltuit” garantează realmente faptul că deficitele bugetare vor continua cel puţin în următorii 3-5 ani – şi, probabil, o perioadă mult mai îndelungată.
Cu pieţele datoriilor pe punctul de a deborda, acest lucru ar trebui să reprezintă principala preocupare întrucât piaţa începe să elimine complet băncile spaniole de pe piaţa interbancară non-spaniolă. Jocul de a da şi a cere a continuat pentru prea mult timp, iar raportul total dintre creanţe şi capital din economiile vestice a crescut în timpul crizei. Absolut nimic nu a fost rezolvat:
• Consumatorii au redus doar moderat din cheltuieli. Rata consum / PIB a economiei europene oscilează în continuare în jurul valorii de 70%. Această valoare este mult prea mare pentru a asigura creştere pe termen-lung.
• Băncile mint în continuare cu privire la bilanţuri şi ne determină să suspectăm faptul că se află încă în insolvenţă. Băncile din SUA sunt insolvente din cauza defaulturilor masive la creditele ipotecare, iar cele din Europa sunt insolvente pe de-o parte din acelaşi motiv şi, pe de altă parte, din cauza expunerii iresponsabile la sud-estul Europei. Iar băncile nu vor porni motorul securitizării / împrumutului în următoarea decadă.
• Cheltuielile guvernelor continuă aproape de neoprit cu puţine încercări reale de a le reduce. Programele de entitlement foarte generoase au rămas neatinse în majoritatea ţărilor europene.
În BIS Working Paper nr. 300, Cecchetti, Mohanty & Zampolli încearcă să estimeze rata datoriei guvernamentale / PIB a mai multor economii dezvoltate utilizând trei scenarii diferite. Ratele sunt prognozate într-un orizont temporal de 30 de ani şi, în majoritatea cazurilor, se ajunge la un scenariu total imposibil. În scenariul de bază (nicio schimbare a programelor guvernamentale de entitlement şi cheltuieli age-related), e de aşteptat ca Marea Britanie să ajungă la o rată a datoriei guvernamentale / PIB de 540% în 2040. Pentru SUA şi Japonia, cifrele sunt de 450% şi respectiv 600%.
Bineînţeles, acest lucru nu se va întâmpla. Fie că guvernele vor face ajustări moderate sau graduale (scenariul 2), fie vor face ajustări moderate sau graduale şi vor păstra cheltuielile age-related constante (scenariul 3). Dacă admitem „scenariul de mijloc” (nr. 2) şi îl folosim pentru a prevedea evoluţia ratei datorie guvernamentală / PIB, presupunând că datoria publică şi cea privată faţă de PIB rămân constante la nivelul din 2010, vom ajunge la situaţia prezentată în graficul de mai jos.
Datoria totală / PIB este preconizată să depăşească 500% în 8 dintre economiile respective, inclusiv SUA, Marea Britanie şi Japonia + Spania şi Franţa. Între 1997 şi 2040 ratele vor creşte în medie cu 66% sau mai mult de 200 de puncte procentuale din PIB. Pe scurt, în 30 de ani toată lumea va arăta ca Japonia. Mai bine am învăţa cum gătim orezul şi să îi punem pe cei în vârstă de 75 de ani să îngrijească de cei în vârstă de 100 din aziluri.
DAR ACEST LUCRU NU SE VA ÎNTÂMPLA. Singurul motiv pentru care Japonia a reuşit să rămână pe linia de plutire până acum este pentru că economiile sale publice au fost atât de mari. Şi, supriză!? Situaţia s-a schimbat şi Japonia intră acum în zonă extremă de pericol unde ar fi stupid să presupunem că investitorii interni vor continua să învârtă la nesfârşit mingea unei datorii din ce în ce mai mari la randamente din ce în ce mai mici.
Dar nici una dintre ţările în chestiune nu au suficiente economii publice pentru a finanţa o asemenea risipă a sectorului public. Chiar şi presupoziţia că guvernele vor face „schimbări moderate şi graduale” este o ipoteză rigidă şi nu avem decât foarte puţine exemple în istorie în care administraţiile hotărâte au reuşit realmente să reducă cheltuielile guvernamentale. Margaret Thatcher este aproape singurul politician care a adus o ajustare semnificativă a cheluielilor publice / PIB sub regimul ei.
Prea puţin din ceea ce se întâmplă în peisajul politic european arată că am avea un grup de Thatcherites gata să se afirme în viitorul apropiat, iar pentru realizarea „scenariului de mijloc” al proiecţiilor BIS cu privire la rata datorie / PIB este nevoie de o atitudine aspră în ceea ce priveşte deficitele. Acest lucru ar putea totuşi să se schimbe întrucât ratele continuă să crească, iar mişcarea „Tea Party” începe deja să se bucure de mult succes în SUA.
Votanţii europeni şi factorii de decizie politică continuă, în mod evident, să ignore dimensiunile problemei, mai degrabă concentrându-se, până în prezent, asupra unor „speculaţii” dezastruoase decât să se confrunte cu problema reală: deficitele bugetare şi povara datoriilor.
Safe haven-uri în Europa de Nord
Prin urmare, ne aşteptăm ca Europa să continue să facă „afaceri în mod obişnuit” până când piaţa obligaţiunilor va refuza în mod clar să finanţeze un consum guvernamental şi mai mare. Spread-ul rata dobânzii vs. Germania va creşte, iar sustenabilitatea fiscală se va afla în centrul scenei pieţei de obligaţiuni. Germania, Danemarca, Norvegia şi Suedia vor continua să beneficieze de statutul lor de save have-uri şi de cel de economii publice solide. Nivelul "scandalos" pentru dobânda de referinţă germană pe termen de 10 ani la 2.25% (a se vedea şi raportul nostru anual) pare a fi pe zi ce trece mai realist, având în vedere că în prezent e la 2.55%. În acelaşi timp, spread-urile ţărilor PIIGS vs. Europa de Nord vor continua să crească aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă.
Această evoluţie transmite un mesaj important: să presupunem că prognoza inflaţie / deflaţie pentru Europa ar fi cam aceeaşi. Cu spread-ul pe 2 ani (PIIGS-Germania) în continuă creştere, iar Germania şi alţii asumându-şi acţiunea de bailout pentru PIIGS, acest lucru nu poate însemna decât că piaţa obligaţiunilor ignoră discuţiile terţilor şi chiar crede că Germania şi ceilalţi NU vor fi, în cele din urmă, răspunzători pentru problema datoriei PIIGS. Cu alte cuvinte, ar trebui să contăm pe restructurare şi există zvonuri că o astfel de restructurare va avea loc în weekendul următor. Vă rog să nu ţipaţi la mine în cazul în care mă înşel – este doar un zvon. Dar ar avea mult sens şi, din punctul meu de vedere, aceasta este singura cale de ieşire din capcana datoriei în care este prinsă Grecia.
Priviţi spre Est
Credem că punctul de interes al pieţei va continua să se mute gradual spre est (a început în 2008 în Statele Unite cu subprimele, apoi în Marea Britanie cu marele sector financiar) şi acum Europa cu problema datoriei PIIGS. Următoarea mişcare va fi spre ţările est-europene şi deja vedem îngrijorări legate de România şi Ungaria. Cu FMI-ul rămas fără bani, piaţa va aştepta din ce în ce mai mult restructurarea în Europa de Est. Întrucât FMI este factorul determinant, ar trebui să ne îngrijoreze şi situaţia ţărilor baltice (din nou). Ne aşteptăm ca acest lucru să continue peste vară. Nu vă lăsaţi prinşi cu poziţii long HUF sau RON.
Următoarea etapă în „schimbarea punctului de focalizare” va fi China: forţa teribilă a creşterii globale, care consumă între a 5-a şi a 7-a parte din întreaga producţie globală de mărfuri. Având China în poziţia de cumpărător periferic prin excelenţă, nu este dificil să ne imaginăm ce se va întâmpla cu complexul de mărfuri odată ce Über-Stimulus-ul nesusţinut al Chinei se va estompa. Estimăm o moderare a creşterii chinezeşti în jurul valorii de 5-6% începând cu 2011 încolo. Astfel, indexul CRB va re-testa minimul de 200 din 2009 (20% din nivelele curente).
De asemenea, luăm în considerare (dar nu numim deocamdată) cazul de formaţie „cap şi umeri” în acţiuni (în 2010) ceea ce ar conduce la crearea umărului drept datorită unei puternice creşteri induse a câştigurilor de la aceste nivele la aproximativ 1150 şi apoi 880 din cauza viitoarei scăderi a economiei chineze şi a programelor de austeritate şi mai mari din Europa (şi din Statele Unite)
Ce presupune?
Factorii de decizie se mişcă dureros de greoi în procesul de reducere a deficitelor, dar de fapt nu este nevoie de atât de mult pentru a linişti pieţele. Creşterea vârstei de pensionare cu 2-3 ani, reducerea salariilor angajaţilor publici cu 5-10% şi a transferurilor sociale cu 5% ar trebui, în general, să echilibreze suficient bugetele în multe ţări.
Da, cifrele PIB-ului ar arăta îngrozitor în decursul a unu sau două trimestre şi venitul real disponibil al multor grupuri ar fi „bombardat înapoi” la nivelul anului 2001, dar 2001 nu a fost un mormânt al mulţimilor sociale. Încercaţi să vă imaginaţi piaţa dacă asemenea măsuri ar fi implementate… piaţa de acţiuni şi cea de obligaţiuni s-ar stabiliza imediat, la fel şi pieţele interbancare, din moment ce garanţiile pe pasivele băncilor nu ar mai fi atrase în datorii.
Una peste alta, există numai două soluţii pentru această criză: fie restructurarea datoriei (aşa cum va fi nevoită să o facă Grecia), fie reducerea deficitelor acum. Având în vedere acest lucru, este încurajator să vedem că Germania va implementa o tăiere care totalizează 3,5% din PIB. Un început bun, dar nu suficient. Alegerile parţiale din Statele Unite vor însemna probabil că vom vedea mai multe măsuri de austeritate şi mai puţine bailout-uri. Să sperăm că Germania va oferi un exemplu bun pentru restul ţărilor Europene în ciuda faptului că niciun lider politic nu a avut încă viziunea şi curajul necesar pentru a cere acesta (şi mai mult).
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Opinie
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii
Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii
Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?
Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii
BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?
BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii
- De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?
- Banca Transilvania implineste 30 de ani
- De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?
- Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?
- Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania
- Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor
- De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?
- Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania
- Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj
- Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit
Profil de Bancher
-
Iuliana Anchidin, Head of Institutional Sales din cadrul Diviziei de Financial & Capital Markets
Piraeus Bank
"Avand expunere atat pe pietele emergente cat si ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii