Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024

Autor:

Dan Palangean
2024-11-06 05:58

Datoria publică a României a crescut la 52,7% din PIB la finele lunii august 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul FinanÈ›elor È™i INS.

Suma calculată conform metodologiei europene a fost de aproape 887 miliarde lei, mai mare cu circa 27 miliarde lei față de finele trimestrului anterior. 

Nivelul de 52,7% a rezultat prin împărÈ›irea sumelor acumulate ca obligaÈ›ie de plată la PIB-ul cumulat pentru ultimele patru trimestre, anunÈ›at conform celor mai recente date operative disponibile (comunicatul INS din 10 octombrie), respectiv 1.684,4 miliarde lei. Adică s-a raportat datoria după primele opt luni din 2024 la rezultatul economic revizuit din intervalul T3 2023 – T2 2024.

CreÈ™terea semnificativă față de valoarea comunicată pentru luna iunie a fost determinată de creÈ™terea mai importantă a sumei în termeni nominali (cele 26,6 miliarde lei) față de modificarea PIB luat ca referință la numitor, cu 11,5 miliarde lei mai mare față de nivelul anterior de raportare (doar 1.672,9 miliarde lei).

Astfel, indicatorul îndatorării publice a crescut cu 2,1 puncte procentuale pe parcursul ultimelor patru luni, de la 50,6% în aprilie în pofida creÈ™terii bazei de raportare, Astfel, după ce s-a depășit pragul critic de 50%, peste care Guveul ar fi trebuit prezinte public un program de ajustare È™i să îngheÈ›e cheltuielile cu salariile bugetarilor, ne îndreptăm, destul de clar, spre nivelul de 55%, de la care ar trebui îngheÈ›ate È™i pensiile.

Reamintim, creÈ™terea datoriei publice pe parcursul anului trecut a fost de circa 118 miliarde lei (+17,7% față de 2022), cu o medie de puÈ›in sub cota de 10 miliarde lei lunar. După un spor de aproape 102 miliarde lei pe parcursul primelor opt luni ale anului în curs, avansul mediu a arătat o îndatorare suplimentară lunară de aproape 13 miliarde lei. 

Datoria acumulată deja la finele lunii august continuă să reprezinte o problemă majoră. Nivelul critic de 50%, ce ar fi trebuit păstrat până la finele anului, a fost deja depășit în condiÈ›iile indexării salariului minim la mijlocul anului deÈ™i nu s-au pus la socoteală, deocamdată, recalcularea pensiilor È™i creÈ™terea pragului lor de neimpozitare.

AÈ™adar, în loc să fie puse în acord creÈ™terea veniturilor cu avansul economic, tot mai anemic de la un an la altul (+0,7% pe prima jumătate din 2024), s-au antamat venituri nesustenabile prin încasările de la bugetul public, pe fondul unor dobânzi pe termen lung relativ ridicate. Care s-au apropiat din nou de 7% (6,99% pe data de 1 noiembrie 2024, potrivit tradingeconomics.com).

Or, deÈ™i deficitul bugetar era programat să ajungă la -5% din PIB, după primele nouă luni din 2024 s-a consemnat deja cota -5,44% din PIB. Mai mult, se riscă acum până È™i depășirea cotei de -6,94% din PIB care a înlocuit prevederea legală iniÈ›ială pentru anul în curs iar minusul din veniturile publice va trebui suplinit prin împrumuturi consistente.

Una peste alta, prorogarea (conform Legii responsabilității financiare) majorării obligaÈ›iilor bugetare în bugetul pe 2025 apare ca necesară pentru echilibrarea macroeconomică È™i temperarea ritmului de îndatorare, ritm care ne trimite pe termen mediu peste cota de 3% permisă de criteriile Maastricht È™i ne va obliga în deceniul următor să avem excedent primar. 

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stiri economice

România, pe locul trei în UE la creșterea costului salarial în T4 2024

România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii

Producția industrială, scădere conjuncturală în ianuarie 2025

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii

Datoria publică, 54,6% din PIB la finele lui 2024

Datoria publică a României a ajuns la 54,6% din PIB la finele anului 2024, potrivit datelor definitive publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost... detalii

Inflația anuală, marginal peste pragul de 5% 

Inflația anuală a crescut în februarie 2025 marginal peste pragul de 5%, sub care coborâse în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu 0,88%,... detalii