Datele comparative ale ultimelor trei tranzactii de pe piata bancara: Banca Transilvania-Volksbank, OTP Bank-Millennium Bank si Getin Bank-RIB. Cine a cumparat cel mai ieftin

Autor:

Bancherul.ro
2015-04-14 09:29

Cifrele comparative ale ultimelor trei tranzactii de pe piata bancara (Banca Transilvania-Volksbank, OTP Bank-Millennium Bank si Getin Bank-RIB) arata ca Volksbank s-a vadut de 6 ori mai ieftin decat Millennium si de 3 ori mai avantajos decat RIB, daca luam in considerare pretul platit pentru valoarea capitalului bancilor preluate. In functie de raportul pret net platit/valoarea activelor prelutate, tot Volksbank a fost cea mai ieftina, urmata de RIB si Millennium.

Sa luam pe rand indicatorii analizati.

In cazul tranzactiei Banca Transilvania (BT)-Volksbank, pretul oficial al preluarii a fost de 81 milioane euro, insa 58 de milioane au fost plasati intr-un cont tip escrow, din care BT poate achita pierderile aferente preluarii Volksbank pe o perioada de 1 an.

BT a mai achitat cash creditul acordat Volksbank de banca-mama din Austria, in valoare de 630 milioane euro, astfel ca BT a platit efectiv 653 milioane euro pentru preluarea capitalului integral al Volksbank.

Daca raportam pretul efectiv achitat la valoarea activelor preluate, de 2,8 miliarde euro, rezulta ca BT a platit 23 de eurocenti pentru fiecare 1 euro din activele Volksbank.

Acelasi raport aplicat la celelate doua tranzactii arat ca OTP Bank a platit o suma apropiata pentru Millennium (0,29 centi), in timp ce polonezii de la Getin Bank au achitat doar 3 centi pentru 1 euro din activele RIB.

Insa suma efectiv platita nu reprezinta imaginea totala a pretului tranzactiilor. Din peisaj mai lipsesc majorarile de capital efectuate de vanzator inainte de incheierea tranzactiei, ca o conditie a perfectarii acesteia, sau de catre cumparator, dupa semnarea contractului, pentru a respecta cerinta de capital impusa de reglementator (BNR). Ambele operatii sunt costuri suplimentare ce pot fi considerate ca facand parte din tranzactie.

In cazul Volksbank, aceasta a operat o majorare de capital in valoare de 475 milioane euro inainte de perfectarea contractului de vanzare cu BT, spre deosebire de celelalte doua banci preluate, care nu si-au crescut capitalul, acesta fiind majorat ulterior de bancile cumparatoare.

De unde rezulta ca pretul net al tranzactiei BT/Volksbank a fost de 178 milioane euro, dupa scaderea castigului din majorarea de capital, care daca nu ar fi avut loc, ar fi trebuit facuta de BT.

Pretul real al tranzactiei BT-Volsbank: 6 centi pentru 1 euro active

Daca raportam acest pret la valoarea activelor Volksbank preluate, de 2,8 miliarde euro, rezulta ca BT a platit 6 centi pentru fiecare 1 euro din valoarea activelor bancii austriece, mai mic decat pretul platit de Getin pentru RIB (8 centi) dupa majorarea de capital si substantial mai redus decat suma achitata de OTP (36 centi), dupa majorarea de capital.

Un alt indicator pe care-l putem folosi pentru a evalua bancile preluate este raportul pretului achitat fata de valoarea fondurilor proprii ale bancilor preluate, adica propriile lichiditati de care dispun acestea.

In cazul Bancii Transilvania, acest raport este de 41 de centi platiti pentru fiecare 1 euro detinut de Volksbank, semnificativ sub nivelul platit de OTP Bank, care a fost dispusa sa plateasca 3 euro pentru fiecare 1 euro al Millennium, in timp ce Getin a platit 1,06 euro pentru 1 euro fonduri proprii.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii