Dan Radu Rusanu, seful ASF, urmarit penal de DNA pentru constituirea unui grup infractional organizat in cazul Carpatica Asig

Autor:

Bancherul.ro
2014-02-21 13:53

Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), este acuzat de procurorii DNA de constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu in cazul firmei de asigurari Carpatica Asig.

Iata comunicatul DNA: “Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins urmărirea penală şi faţă de RUŞANU RADU DAN, preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu;

Din ordonanța de extindere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora :

În perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA.

În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire și la participarea altor persoane la activitatea infracţională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale.

Astfel, din aceeaşi ordonanţă de extindere rezultă că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde).

De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A.

În acest context, suspectul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013.

Suspectului Ruşanu Radu Dan i s-au prezentat acuzaţiile şi calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură Penală.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comentarii

De la: georgeSubiect:

calcul eronat

Comentariu:

Draga Bancherule, te rog sa inveti matematica astfel incat sa nu informezi in mod eronat opinia publica . "pe langa dobanda de 2,5%, si un comision lunar, de 0,04%, perceput la valoarea creditului acordat pe o perioada de pana la 2 ani, comision ce poate parea mic la prima vedere, dar care majoreaza dobanda cu aproape 1 punct procentual. Astfel, daca transformam acest comision in dobanda anuala, vedem ca, de fapt, „costul mult mai avantajos fata de cel maximal” este chiar foarte apropiat de cel maximal, adica 3,45% si nu 2,5%." 0.04 X 12 luni = 0.48% commission de administrare anual Deci dobanda 2.5 + 0.48 = 2.94% si nicidecum 3.45% . dobanda este anuala . nu se calculeaza pe 2 ani . conform "metodei de calcul" daca e sa spunem ca aceasta este dobanda calculata pe 2 ani si este 3.45% inseamna ca dobanda anuala este de 1.725%/ an ! Suntem bancheri si nu stim sa calculam o dobanda ?

De la: Bancherul.roSubiect:

Cu se calculeaza costul total al unui credit

Comentariu:

Atentie! Faceti aceeasi greseala, intentionata sau nu, pe care am vazut-o inainte de criza si chiar si acum, dupa cum se vede, ceea ce demonstreaza, inca o data, ca educatia financiara a clientilor este foarte redusa. Intr-adevar, asa se calculeaza dobanda, pe an. Numai ca noi vorbim de un comision aplicat la valoarea initiala a creditului, care este pe doi ani! In timp ce dobanda se aplica la suma ramasa de rambursat pe masura ce se achita ratele, asadar la o suma tot mai mica, si implicit valoarea dobanzii scade, acest comision nu scade, ramane la fel de ridicat. Tocmai pentru a se evita aceste greseli de calcul, o capcana pentru clienti intinsa de bancheri pentru a ascunde costul unui credit, s-a inventat Dobanda Anuala Efectiva, care calculeaza dobanda reala pe toata perioada de rambursare a unui credit. Daca veti face acest calcul, veti vedea ca dobanda reala este dubla decat cea calculata de dumneavoastra, adica asa cum am spus noi.

De la: ovidiuSubiect:

mai multa atentie

Comentariu:

bancherule mai multa atentie, produsul e o linie de credit si nu un credit cu rate egale. George a facut calculul considerand ca linia sta trasa la maxim, ceea ce din pacate in Romania se intampla din ce in ce mai des in acesti ani. Oricum in medie soldul zilnic utilizat al unor astfel de linii e de min. 75-80% din limita, deci puteti reface calculul folosind aceasta medie, si iese maxim ~3,15-3,18%.... Deci cum e cu profesionalismul ?? PS DAE e folosit in genere la persoane fizice, d-asta nu apare aici…

De la: Bancherul.roSubiect:

Dobanda inselatoare CEC Bank

Comentariu:

Ovidiu, nu intelegem de ce vrei sa sa refacem calculul cu cifele date de tine? Ca CEC Bank sa iasa mai bine coafata? Aici e o alta greseala pe care multi ca tine o fac, si anume nu inteleg faptul ca lauda de sine nu miroase deloc a bine. Mai rau, nu inteleg ca astfel inseala clientul, promitandu-i dobanzi mici, iar apoi il pune sa plateasca diverse comisioane mari. Ce incredere mai poate avea un client, sau oricine altcineva, cand se trezeste inselat de banca astfel? Nu ar fi mult mai simplu si corect ca totul sa fie transparent, de la bun inceput? Ca banca sa perceapa un singur cost, dobanda? Chiar daca aceasta este 3,5% sau 3,18% cum spui tu? Aici vorbim in primul rand de principii, de onestitate, de demnitate, daca vreti, nu de costuri. Clientii si bancile sau oricine altcineva au nevoie in primul rand de incredere reciproca, abia apoi se discuta costuri si conditii. Dar daca tu il inseli din start, laudandu-te cu o dobanda mica, iar apoi scoti pumnalul comisionului mare, ce fel de bancher se poate numi acesta? Ce parere ai, Ovidiu?

De la: ovidiuSubiect:

:):):)

Comentariu:

NU ca sa laudati CECul. Ci ca sa fiti profesionisti si corecti in calcule. 1) CEC nu are nevoie sa fie coafata, ci doar de sprijin. Chiar si eu, caruia imi repugna tot ce are legatura cu statul, cred ca a fost bine ca CEC nu a fost vanduta in momentul ala cand era cazuta (spre diferenta de vanzarea BCR), si ca a avut un traseu pozitiv si "curat" in ultimii 5 ani. Ca putea face mai mult sau nu e cu totul alta discutie (si implica mai multi actori). 2) E clar ca voi nici nu stiati sau nu ati luat in calcul ce tip de produs era. Numai pentru asta ar trebui sa va scuzati daca ati fi profesionisti. 3) Faptul ca CEC e cu costul total semnificativ (10%) sub o dobanda maximala pusa de guvern care e oricum FFFF MICA e de apreciat, sau oricum NU de criticat. 4) Cand erau banci mari in piata de vindeau la IMM produse cu dobanda 0% :):):) (cu cost total mai mare ca media produselor pe piata!!) nu v-am vazut maraind, de fapt pe NIMENI din mica presa financiara romaneasca... qed.... acum suflam si in iaurt la gainaria asta de +0,6% .. ce sa zic.. E asa de greu sa zici: "da.., nu s-a luat in calcul tipul corect de produs, costul total ar fi altul, e peste dobanda mentionata de CEC dar inca semnificativ sub 3,5%, CEC intr-adevar trebuia sa mentioneze costul total"? Cer eu prea mult de la voi????

De la: Bancherul.roSubiect:

Dobanda inselatoare credit CEC Bank

Comentariu:

Ne bucuram ca pana la urma am ajuns la aceeasi opinie: ca e vorba de o dobanda inselatoare, incorecta, netransparenta, din cauza acelui comision ascuns. Aceste practici nu ar trebui sa existe si trebuie sesizate, criticate, indiferent de cat de mare sau mic este costul suplimentar indus de acel comision ascuns, intrucat vorbim de principiul de corectitudine si respect fata de client, care contribuie la increderea in banci. In ceea ce ne priveste, am fost primii care am scris despre astfel de practici, suntem singurii care avem sectiune permanenta de educatie financiara si oferim permanent consultanta gratuita si informaii utile clientilor bancilor. Nu am luadat si nu vom lauda niciodata bancile, chiar daca acestea vor dori sa-si faca reclama aici. Din simplul motiv ca acest lucru nu le face bine nici lor, nici clientilor. Doar din critici bancile si clientii deopotriva pot invata din greseli si-si pot imbunatati serviciile. Din pacate, de acest lucru sunt constiente prea putine banci, iar multor bancheri, ca in exemplul de fata, le place lauda de sine, care niciodata nu miroase a bine.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii

Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii