Grupul de firme controlat de Dan Adamescu (foto), Nova Group, care include Astra Asigurari, Magazinul Unirea sau ziarul Romania Libera, a emis un comunicat in care acuza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca decizia de deschidere a procedurii de redrasare financiara a Astra Asigurari este “nelegala, excesiva si cu depasirea prerogativelor stabilite de lege”.
Comunicat al S.C. The Nova Group Investments Romania SA (TNG Romania):
“Decizia ASF, din data de 18.02.2014, prin care a dispus, deschiderea procedurii de redresare financiară a Societăţii de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. (Astra), suspendarea drepturilor de actionar al TNG Romania si numirea a KPMG Advisory ca administrator special este Nelegala, Excesiva si cu Depăsirea prerogativelor stabilite de lege.
Astra a adoptat si a prezentat Autoritatii un plan de masuri care prevede, inclusiv, o majorare de capital compusa dintr-un aport al actionarilor existenti si din fuziunea cu societatea achizitionata AXA Romania care va determina cresterea capitalului Astra cu peste 150 milioane de lei.
Astra a solicitat Autoritatii in repetate rânduri sa aibă in vedere acest plan de masuri, insa raspunsul la acest plan de masuri a venit abia dupa deschiderii procedurii de redresare financiara.
In ciuda faptului că implementarea măsurilor propuse prin planul de măsuri incepuse deja, societatea convocând adunarea generală extraordinară a asociatilor la data de 12.02.2014, aspect comunicat către ASF prin rapoartele curente si a adreselor de informare, Autoritatea a actionat abuziv suspendand dreptul la vot al actionarilor, zădărnicind astfel orice fel de demers de majorare a capitalului social si de satisfacere a necesitătilor imediate de lichidităti ale societătii.
Autoritatea a deturnat astfel procedura de redresare financiară de la scopul acesteia şi a adoptat această măsură căreia i-a oferit caracter sancţionator si destructiv, cu încălcarea normelor în vigoare.
Încălcând principiile transparenţei şi aplicării unitare, fără să dea efect planului de redresare propus de Societate, aşa cum avea obligatia conform legii, ASF a ales măsura cu cel mai mare efect devastator, respectiv numirea unui administrator special (KPMG Advisory SRL).
Controlul pretins inopinat, care a adus la instituirea redresarii financiare asupra societatii Astra, a fost demarat in momentul notificarii intentiei de preluare a companiei Axa Romania.
In loc sa aprobe achizitia companiei Axa Romania si fuziunea cu societatea Astra, si crearea unei companii de asigurari mai bine capitalizate, ASF a hotarat sa blocheze tranzactia prin masuri abuzive.
Societatea a depus, la data 28.11.2013, în faţa Autorităţii documentele relevante cu privire la achiziţie, în vederea evaluării potenţialului achizitor şi a proiectului de achiziţie de către ASF. Deşi cadrul legal instituie Autorităţii un termen de 60 zile în care aceasta să se pronunţe pe cererea de autorizare a fuziunii, Autoritatea a amanat succesiv acest termen pana la data in care a dispus măsura intrării în redresare financiară faţă de Astra.
Încă înainte de data începerii controlului care a dus la decizia din data de 18.02.2014, decizia reprezentantilor ASF era luată, controlul neavând un caracter real si neurmărind adoptarea unor masuri benefice societatii, ci preconstituirea unui înscris pentru a justifica măsura abuzivă hotărâtă încă din data de 20 ianuarie 2014, astfel cum rezultă din minuta întâlnirii din acea data, care a avut loc la sediul ASF si in cadrul căreia presedintele ASF aducea la cunostinta reprezentantilor societătii decizia ASF de a institui administrarea specială.
In concluzie, prin acest sir de abuzuri, actiunile ASF duc la concluzia ca nu se doreste întărirea financiara a societatii de asigurări. ASF periclitează astfel interesele celor peste 4 milioane de asiguraţi Astra şi se joaca in un mod iresponsabil cu intreaga stabilitate a industriei asigurărilor contribuind la distorsiunea gravă a pietei asigurărilor.
TNG in calitate de actionar caruia i-au fost vatamate grav drepturile, inclusiv dreptul de proprietate, drept ce este garantat prin art. 1 din Protocolul 1 a CEDO in ceea ce priveste proprietatea actionarilor semnificativi, va actiona prin toate mijloacele pentru restabilirea legalitatii si atragerea raspunderii persoanelor care se fac vinovate pentru destabilizarea ASTRA Asigurari prin adevarate actiuni criminale.”
În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii
Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii