Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit ipotecar a scazut in luna februarie 2021 la o medie de 5,75%, de la 5,81% luna anterioara, conform topului realizat de Bancherul.ro care include 28 de tipuri de astfel de imprumuturi, acordate de 16 dintre cele mai mari banci.
DAE este indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include atat dobanda cat si alte comisioane importante, precum cele de acordare a creditului sau de administrare lunara a acestuia.
Clasamentul include doar creditele standard, nu pe cele cu oferte precum incasasarea salariului intr-un cont al bancii sau incheierea unei asigurari de viata.
Care banci au scazut dobanzile
O serie de banci au scazut in aceasta luna dobanzile la creditele ipotecare.
Cea mai importanta modificare a fost operata de Garanti BBVA, care a taiat dobanda cu aproape un punct, de la 5,9% la 4,88%, prin diminuarea marjei fixe care se adauga la IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor).
IRCC se utilizeaza pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila si care se modifica o data la trei luni, fiind calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), pe baza unei formulare care ia in calcul dobanzile pietei interbancare din urma cu doua trimestre.
Garanti BBVA a urcat astfel pe locul sase in topul celor mai mici dobanzi la creditele ipotecare, cu o DAE de 5,28%.
Si Banca Comerciala Romana (BCR) a scazut dobanzile la creditele cu rate fixe in primii cinci si zece ani: de la 5,8% la 5,45% in primii cinci ani si de la 6,2% la 5,85% in primii 10 ani.
In clasamentul dobanzilor fixe pe 5 ani, BCR este pe locul doi, dupa Unicredit (4,99%), clasamentul fiind ocupat in continuare de First Bank (5,92%), Alpha Bank (6,50%), Patria Bank (6,20%) si OTP Bank (6,99%).
BRD, in continuare singura banca la care gasim un credit cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, a prelungit termenele cu dobanzi fixe la creditele cu dobanzi mixe: fixe in prima perioada, variabile ulterior.
Creditul BRD cu dobanda fixa in primii cinci ani are acum o perioda de opt ani, cu o dobanda de 5,47%, iar ulterior variabila formata din marja fixa de 3,11% plus IRCC, in total 5,21%
BRD a introdus si un credit cu dobanda fixa pe 15 ani, cea mai lunga perioada de dobanda dintre cele cu dobanzi mixte, cu o dobanda fixa de 5,79% in cei 15 ani, iar ulterior o marja de 3,33% plus IRCC, respectiv 5,21%.
Si ING Bank a diminuat dobanda fixa pe 7 ani de la 5,8% la 5,59%.
Care sunt creditele ipotecare cu cele mai mici dobanzi
Creditul ipotecar cu cea mai mica dobanda este cel acordat de CEC Bank, cu o dobanda variabila de 4,38%, formata din IRCC si marja fixa de 2,5%, cea mai mica marja dintre toate bancile.
Pe locul doi este creditul cu dobanda variabila acordat de Banca Transilvania, cu o marja fixa de 2,95%, urmat de creditul BCR, cu marja de 3,10%.
DAE la primele trei credite, calculata pentru un imprumut in valoare de 180.000 de lei pe 25 de ani, este intre 5,01% la CEC Bank si 5,11% la BCR, rata lunara este jurul a 960 de lei iar suma totala de rambursar la finalul perioadei de creditare ajunge la aproximativ 350.000 de lei.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii