Curtea Constitutionala a respins ieri o contestatie formulata de avocatii Raiffeisen Bank fata de prevederile Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele de credit, potrivit careia banca poate fi obligata de catre o instanta de judecata sa elimine clazele abuzive din totate contractele de credit.
Raiffeisen Bank a atacat prevederile art.13 alin.1 din Legea nr.193/2000, care prevede urmatoarele: “Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizae in cadrul activitatii profesionale.”
Solutionarea exceptiei de neconstituționalitate de catre Curtea Constitutionala a fost admisa de catre Tribunalul Bucuresti, in cadrul unui proces dintre Raiffeisen Bank si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), cu toate ca anul trecut Curtea Constitutionala se pronuntase intr-o cauza identica in care alte trei banci, BCR, Volksbank si aceeasi Raiffeisen Bank, au contestat, fara succes, acelasi articol din Legea 193. (vezi aici detalii)
Tribunalul Bucuresti a hotarat, in luna aprilie, sa suspende judecarea procesului dintre Raiffeisen si ANPC pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate, astfel ca acum cauza poate fi repusa pe rolul instantei.
Clauzele abuzive
Raiffeisen Bank a pierdut, pana acum, cateva procese cu clientii care au reclamat ca dobanda practicata de banca la creditele in franci elvetieni (CHF) acordate inainte de criza din 2008 este o clauza abuziva.
Mai exact, clientii s-au plans de faptul ca banca le-a majorat nejustificat dobanzile dupa primul an de la obtinerea creditelor, perioada in care banca practica o rata fixa, promotionala.
Ulterior, dupa primul an, dobanda la credit devenea variabila si putea fi modificata de banca, fara acordul clientilor si dupa bunul plac, nu conform unei formule clare care sa includa indici transparenti si obiectivi, cum se intampla in prezent (ROBOR/EURIBO/LIBOR plus o marja fixa).
Conform contractului de credit, “banca poate modifica valoarea acesteia in functie de evolutia pietei financiare sau de politica de creditare a bancii, urmand sa aduca la cunostinta imprumutatului noua rata a dobanzii in modalitatea mentionata in Conditiile Generale de Derulare a Operatiunilor Bancare”.
Judecatorii au constatat ca aceasta dobanda revizuibila este abuziva, intrucat ofera bancii dreptul discretionar de a o revizui fara ca noua rata sa fie negociata cu clientul, acesta urmand doar sa fie instiintat cu privire la noua valoare a dobanzii.
“Banca nu a circumstantiat in niciun mod elementele care-i permit sa modifice unilateral dobanda, lasand la latitudinea bancii majorarea dobanzii, ceea ce face ca respectiva clauza sa fie interpretata exclusiv in favoarea bancii, servind doar interesele acesteia, fara a da posibilitatea imprumutatului de a avea un minim control asupra necesitatii si proportionalitatii scopului urmarit”, explica judecatorii. (vezi aici detalii)
Confruntata cu tot mai multe actiuni in instante, Raiffeisen Bank si-a majorat de zece ori provizioanele pentru procesele cu clientii. (vezi aici detalii)
Raiffeisen Bank este una dintre bancile cu cele mai multe credite in CHF, a caror valoare se ridica la 326 milioane euro la finalul anului trecut.
Banca a lansat in decembrie 2015 o oferta de conversie in lei a acestor credite, in cazul in care clientii au restante la achitarea ratelor lunare, astfel ca stocul de imprumuturi s-a mai diminuat. (vezi aici detalii)
Si hotararile instantelor de judecata privind inghetarea cursului CHF/RON la momentul acordarii imprumuturilor s-au inmultit in ultima perioada, determinandu-l pe seful Raiffeisen Bank, una dintre bancile cu cele mai multe credite in CHF, sa trimita Curtilor de Apel din tara si Consiliului Magistraturii un memorandum in care le cere sa rezolve problema practicii neunitare ale instantelor, in conditiile in care bancile au castigat de 20 de ori mai multe procese decat clientii. (vezi aici detalii)
In acelasi timp, o parte dintre aceste credite fac obiectul legii darii in plata, care permite clientilor sa scape de datorii daca renunta la casa ipotecata in favoarea bancii.
Raiffeisen Bank a constituit provizioane in valoare de 43 milioane euro pentru legea darii in plata (vezi aici detalii).
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii