Curtea Constitutionala din Croatia a decis zilele trecute sa ia apararea clientilor cu credite in franci elvetieni (CHF) care ar putea beneficia de o lege adoptata anul trecut privind conversia acestora in euro la cursul istoric, din data acordarii, o lege asemanatoare fiind adoptata in acest an si in Romania, fiind, de asemenea, contestata la Curtea Constitutionala.
Astfel, Curtea Constitutionala din Croatia a impus Curtii Supreme din aceasta tara sa rejudece cazul creditelor in CHF, dupa ce aceasta a emis recent doua decizii diferite cu privire la legalitatea clauzelor referitoare la dobanda si la cursul de schimb.
Mai exact, Curtea Suprema a ajuns la concluzia ca dobanzile variabile practicate de bancile croate care au acordat credite in CHF sunt ilegale, intrucat bancile nu au explicat suficient de bine consumatorilor modul in care se modifica dobanda variabila si implicatiile economice ale variatiei dobanzii.
Pe de alta parte, judecatorii au considerat legala clauza referitoare la cursul valutar, mai exact faptul ca variatia cursului CHF trebuie suportata de catre clienti, intrucat o astfel de clauza este universal acceptata in cazul contractelor pe termen lung, iar consumatorii cunosteau foarte bine efectele modificarii cursului de schimb asupra ratelor lor lunare la credite.
Cu alte cuvinte, Curtea Suprema a considerat ca bancile nu si-au informat suficient de bine clientii cu privire la efectele economice ale dobanzii variabile, astfel ca aceasta este considerata incorecta, insa bancile ar fi explicat suficient de bine consumatorilor clauza referitoare la riscurile cursului de schimb, astfel ca aceasta a fost considerata o clauza corecta.
De aceea, Curtea Suprema a considerat ca judecatorii Curtii Supreme s-au facut vinovati de aceeasi greseala ca si bancile, si anume de faptul ca nu au explicat suficient de bine de ce au apreciat ca fiind corecta clauza referitoare la cursul de schimb si incorecta cea privind dobanda variabila, desi ambele au avut un impact important asupra consumatorilor.
Curtea Constitutionala a considerat ca judecatorii Curtii Supreme au aplicat standarde duble in analizarea celor doua elemente contestate, dobanda variabila si cursul de schimb, cu privire la claritatea lor si la efectele asupra consumatorilor.
Curtea Constitutionala din Croatia a luat astfel apararea unei asociatii de consumatori, Potrosac, care s-a plans de faptul ca nu a primit o explicatie rezonabila de la Curtea Suprema cu privire la decizia prin care a considerat corecta clauza referitoare la cursul valutar.
Curtea Constitutionala din Croatia, la fel ca cea din Romania, urmeaza sa se pronunte si asupra legii privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric, care ar putea provoca bancilor pierderi uriase, de 1 miliard de euro, potrivit Reuters.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii