Curtea Constitutionala a inceput, la ora 10,35, sedinta in care dezbate obiectia de neconstitutionalitate ridicata de Guvern in privinta legii conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, din data acordarii imprumuturilor (Legea pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori).
Cele mai multe credite in CHF s-au acordat in perioda 2007-2008, in plina euforie economica la noi, desi criza financiara incepuse deja in Statele Unite, cand cursul CHF/RON era in jur de doi lei, ca sa ajunga dupa criza izbucnita in Romania la sfarsitul lui 2008 la peste patru lei pentru un franc.
Cresterea substantiala a cursului valutar a determinat dublarea ratelor la creditele in CHF si a starnit proteste din partea clientilor bancilor, in conditiile in care acestea nu au fost dispuse sa imparta cu ei povara cursului valutar.
Unele banci nu au dorit sa-si diminueze profiturile, cum este cazul Raiffeisen Bank, in timp ce altele, cum sunt bancile grecesti, nu au fost dispuse sa sufere pierderi mai mari decat cele pe care le aveau deja prin acceptarea unui curs de schimb mai mic pentru ratele la credite, in ciuda recomandarilor BNR in acest sens.
Consecinta a fost aparitia unei astfel de legi populiste, adoptata de Parlament inaintea alegerilor, al carei scop anuntat de initiatori a fost sa pedepseasca bancile, prin conversia creditelor la cursul istoric, nu sa gaseasca o solutie de echilibru, care sa nu afecteze prea mult nici bancile, dar nici pe consumatori. O varianta de conversie la un curs mediu dintre cel istoric si cel din prezent a fost abandonata, in euforia populista dinaintea alegerilor.
Si legea privind darea in plata a fost adoptata de Parlament tot ca o rafuiala la adresa sistemului bancar, insa Curtea Constitutionala a facut in cele din urma dreptate, gasind o solutie de echilibru, prin trimiterea cazurilor in instante, unde trebuie dovedit principiul impreviziunii, adica existenta situatiei exceptionale care l-a determinat pe detinatorul unui credit sa nu-si mai achite ratele.
O astfel de situatie ar putea fi tocmai cresterea aberanta a cursului CHF/RON, dupa cum a explicat un judecator al Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro.
Ramane de vazut daca judecatorii Curtii Constitutionale vor considera ca si in cazul legii privind conversia creditelor in franci la cursul istoric se poate aplica acelasi principiu.
Curtea Constitutionala a amanat luarea deciziei pivind legea conversiei creditelor in CHF pentru 18 ianuarie 2017, a declarat un judecator, pentru Bancherul.ro, dupa incheierea sedintei, in jurul orei 12:05.
Informatia a fost confirmata si de presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, care a oferit explicatii privind motivele amanarii deciziei.
„A fost nevoie de o amanare pentru a aprofunda solutia pe care o dam si de a o corela cu solutia data in celalalt caz cu bancile (legea privind darea in plata n.r.), unde urmeaza sa publicam si motivarea. Vrem ca in privinta unor puncte foarte delicate, cum ar fi retroactivitatea, sa nu dam solutii care sa nu fie foarte corelate”, a declarat Dorneanu.
Intrebat daca e nevoie de o corelare, interdependenta intre darea in plata si conversie, Valer Dorneanu a spus:
„Nu am spus asta. Am spus ca asteptam motivarea la legea privind darea in plata, pentru ca unele chestiuni s-au pus in ambele legi. Intr-un fel am decis cu privire la retroactivitate (la legea darii in plata), si am spus ca acolo problema aceasta trebuie corelata cu principiul impreviziunii, si intr-un fel se vorbea acolo de retroactivitate, iar dincoace (la legea conversiei) retroactivitatea pare ar fi exclusiv de aceasta lege, dar trebuie sa vedem cum corelam cele doua motivari din punct de vedere legal. Deci sa nu spunem acolo de retroactivitate intr-un fel si aici intr-un alt fel. Si nu e singura problema pentru care am amanat aceasta decizie.”
Intrebat despre solicitarea Guvernului de a introduce in lege un plafon la creditele convertite si un prag maxim de indatorare, presedintele Curtii Constitutionale a spus:
„Nu putem lua decizii punctuale definitive, le vom discuta pe toate cand vom da solutia finala.”
In cazul legii privind darea in plata, Curtea Constitutionala a decis ca aceasta se poate aplica retroactiv, adica si creditelor vechi, nu doar celor acordate dupa intrarea in vigoare a legii, cum au cerut bancile.
Judecatorii au motivat ca aplicarea retroactiva este justificata de principiul impreviziunii din Codul Civil, potrivit caruia un contract de credit se poate modifica, adica se poate anula datoria in schimbul predarii locuintei catre banca, in cazul aparitiei unui eveniment extraordinar, imprevizibil, care i-a determinat pe detinatorii de credite sa nu-si mai poata plati ratele, unul dintre motive fiind chiar cresterea aberanta a cursului CHF/RON.
“Legea se aplica retroactiv pentru ca bancile ar fi putut anticipa, in momentul in care au acordat creditele, in perioada dinainte de criza, aparitia unor dezechilibre majore in contracte”, a spus Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro.
Dezechilibrele din contractele de credite in CHF sunt evidente si in cazul legii privind conversia la cursul istoric, insa aici nu apare problema darii in plata, asadar judecatorii nu pot invoca principiul impreviziunii pentru a motiva aplicarea retroactiva a legii, astfel ca ei vor trebui sa gaseasca un alt motiv.
Din declaratiile presedintelui Curtii Constitutionale se intelege, asadar, ca solutia privind legea conversiei creditelor in CHF va fi aceeasi cu cea data in cazul legii privind darea in plata, adica se va aplica retroactiv, si creditelor vechi, nu doar celor noi, cum a cerut Guvernul, ceea ce ar face legea practic inaplicabila.
(Declaratiile premierului Ciolos, candidatul PNL pentru functia de premier dupa alegeri, potrivit carora Guvernul sustine legea, dar a contestat-o la Curtea Constitutionala pentru clarificari, sunt pure demagogii, ca sa nu le spunem altfel, precum ipocrite, din moment ce Guvernul afirma in documentul inaintat Curtii ca legea ar fi neconstitutionala, intrucat se aplica retroactiv).
Singura problema ramane asadar motivarea pe care o va gasi Curtea Constitutionala pentru aplicarea retroactiva a legii privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric.
In aceasta privinta, poate fi relevanta precizarea presedintelui Dorneanu ca judecatorii vor tine cont in motivarea deciziei si de directivele europene in domeniu.
De asemenea, prin amanarea luarii unei decizii pana dupa alegerile din 11 decembrie in acest caz, puternic exploatat de avocati si parlamentari populisti, Curtea Constitutionala evita si conotatiile politice pe care le-ar putea avea hotararea sa.
Pe de alta parte, decizia Curtii Constitutionale este foarte importanta intrucat ar putea crea un precedent cu privire la o posibila conversie in lei si a creditelor in euro, nu doar a celor in franci elvetieni.
(Bancherul.ro transmite acest eveniment live text, de la sediul Curtii Constitutionale)
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii