Dupa votul pentru Brexit din 23 iunie, leul a inregistrat in ziua urmatoare o depreciere minora, care nici macar nu a atras atentia BNR, dupa cum a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, iar ulterior moneda nationala, ca de altfel si cele din tarile vecine, s-a apreciat constant atat fata de euro, cat mai ales fata de lira sterlina, cum e si firesc, dar s-a depreciat fata de dolarul american (USD).
Astazi, leul a ajuns la un curs perfect, de 4,4444 lei pentru un euro,cel mai redus nivel din acest an, cu 7 bani mai putin (1,5%) fata de nivelul inregistrat in ziua Brexit-ului (4,5179).
Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a precizat ca evolutia leului este in concordanta cu valutele din regiune. (vezi aici detalii)
Fata de lira sterlina (GBP), cursul de schimb publicat de BNR indica o apreciere destul de insemnata, de peste 50 de bani (9,6%), de la 5,8884 lei in 23 iunie la 5,3194 in 25 iulie.
De ce se apreciaza leul si valutele din regiune? Pentru ca, de regula, atunci cand are loc o criza intr-una din tarile europene sau chiar din alte regiuni, investitorii se retrag din acele piete si isi muta investitiile in asa-zisele piete emergente, cum este cea din Estul Europei, cu potential de castiguri mai mari.
Leul a pierdut insa teren fata de dolarul american, care a profitat de pe urma crizei iesirii Angliei din Uniunea Europeana: cursul USD/RON a crescut cu 7 bani (1,9%), de la 3,9699 lei in 23 iunie la 4,0459 o luna mai tarziu.
Dolarul este favorizat si de politica monetara a bancii centrale americane, Federal Reserve, care urmeaza sa majoreze dobanzile, atragand astfel capitaluri din tarile emergente.
Cursul dolar/leu a crescut asadar putin mai mult decat a scazut cursul euro/leu, dar cum economia Romaniei este euroizata, se poate spune ca am castigat mai mult decat am pierdut.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii