Raiffeisen Bank practica un curs de schimb valutar de 5,265 lei pentru un euro la bancomatele sale, in cadrul Serviciului de Conversie Valutara Dinamica, care are o marja de castig cu 8% mai mare decat cursul Bancii Centrale Europene (BCE).
Iata precizarile facute de Raiffeisen Bank, pe site-ul propriu:
“Cursul Bancii Centrale Europene, la care se adauga marja bancii de 8% din acest curs, este utilizat pentru informarea dumneavoastra asupra comisioanelor totale de conversie monetara in cadrul serviciului de Conversie Valutara Dinamica oferit de Raiffeisen Bank la bancomate (ATM), conform prevederilor Regulamentului UE 518/2019.”
Serviciul de Conversie Valutara Dinamica consta in afisarea sumei de bani in moneda locala (euro, in cazul de fata) care va fi retrasa de pe cardul in lei, cand folosesti cardul in alta tara europeana pentru retragerea unei sume in euro.
Regulamentul UE nr.518/2019, care egalizeaza comisioanele pentru plati si carduri din toate tarile europene, obliga bancile sa faca publice procentul peste cursul BCE aplicat pentru oferirea acestui serviciu de conversie valutara sau pentru tranzactiile cu cardul, astfel incat clientii bancilor sa poata compara ofertele, pentru a o alege pe cea mai buna.
Care sunt bancile cu cele mai bune cursuri valutare la platile cu cardul
Cele mai bune cotatii de schimb valutar la platile cu cardul in strainatate sau online in euro, unde este valabil cursul de cumparare euro, sunt cele aferente cardurilor emise de CEC Bank (4,8990 lei/1 euro), Patria Bank (4,9145 lei/1 euro) si First Bank (4,9160 lei/1 euro).
Cele mai dezavantajoase carduri pentru tranzactiile in euro sunt cele emise de Raiffeisen Bank, la care cursul este 5,0329 lei/1 euro sau 5,2650 lei/1 euro in cazul serviciului de Conversie Dinamica, Unicredit (4,9793 lei) si ING (4,9727).
Cele mai bune cursuri de schimb la ghisee
Cine vrea sa vanda euro la ghiseele bancilor, cele mai bune cotatii se gasesc la Idea Bank (4,8440 lei/1 euro), Patria Bank (4,8330 lei/1 euro) si Libra Bank (4,8350 lei/1 euro).
Cele mai dezavantajoase cotatii sunt la ghiseele/bancomatele ING, Banca Romaneasca si BRD.
Cine vrea sa cumpere euro la ghiseele bancilor trebuie sa mearga la CEC Bank, Idea Bank si First Bank, care au cele mai bune cursuri, in timp ce la BRD, ING si Libra Bank sunt cele mai slabe cotatii.
Cele mai bune cursuri de schimb in conturi
In cazul schimburilor valutare in conturile curente ale clientilor, cotatiile difera de cele la ghisee sau la tranzactiile cu cardurile.
Cele mai bune cursuri de schimb la cumpararea de euro de catre banca, adica atunci cand primiti euro intr-un cont de lei si se face schimbul valutar, sunt practicate de Alpha Bank (4,8500 lei/1 euro), Idea Bank (4,8440 lei/1 euro), si Credit Europe (4,8400 lei/1 euro).
Cele mai slabe cotatii sunt la ING, OTP Bank si BCR.
Cele mai bune cursuri pentru platile online in euro, dintr-un cont in lei, caz in care se practica cursul de vanzare euro in cont, se gasesc la CEC Bank, Alpha Bank si Idea Bank, iar cele mai dezavantajoase cotatii sunt la ING, BCR si BRD.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii