Iata raspunsurile la cateva intrebari frecvente privind garantarea depozitelor in bancile romanesti:
– Care este valoarea depozitelor garantate?
Sunt garantate depozitele cu o valoare de maxima (plafon) de 100.000 de euro, echivalent in lei, pentru fiecare persoana (deponent), in fiecare banca.
– Mi se garanteaza doar 100.000 de euro, chiar daca am depozite la mai multe banci?
Nu, vi se garanteaza cate 100.000 de euro, in fiecare banca in care aveti bani.
Exista un plafon suplimentar, de inca 100.000 de euro, in anumite cazuri, precum pentru banii depusi din vanzarile de locuinte.
– Sunt garantate doar depozitele sau si conturile si cardurile?
Sunt garantate toate tipurile de conturi din banci, indiferent daca de ce tip sunt: depozite, conturi, carduri, pachete de cont etc.
– Sunt garantate doar depozitele populatiei sau si ale firmelor?
Sunt garantate atat depozitele populatiei, cat si ale firmelor, cu cateva exceptii, precum depozitelor bancilor si altor companii din domeniul financiar.
– Cine garanteaza depozitele?
Depozitele sunt garantate de catre o institutie destinata special acestui scop, denumita Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), care functioneaza conform normelor europene.
– Exista suficienti bani pentru garantarea depozitelor?
FGDB dispune de o anumita suma necesara pentru plata depozitelor asigurate, echivalentul a minim 0,8% din valoarea depozitelor bancare, conform legii, insa nu valoarea acesteia este importanta, cat faptul ca, indiferent de valoarea garantiilor existente la un moment dat in conturile FGDB, acesta este obligat, legal, sa rascumpere toate depozitele dintr-o banca intrata in faliment.
Cum face asta? Prin imprumuturi obtinute de la banci sau alte institutii financiare, iar daca resursele nu sunt suficiente, Guvernul este obligat de lege sa acorde FGDB, in cel mult 5 zile, fondurile necesare platii depozitelor garantate.
– In cat timp primesc depozitele garantate dintr-o banca?
Plata depozitelor garantate se face intr-un termen de maxim 7 zile din momentul in care depozitele dintr-o banca au fost declarate indisponibile de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), ceea ce inseamna ca banca a intrat in dificultate de plata si nu-si mai poate onora singura cererile de retragere de bani din conturi.
“Stiu totul despre banci” este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.
Iata raspunsurile la cateva intrebari frecvente privind garantarea depozitelor in bancile romanesti:- Care este valoarea depozitelor garantate?Sunt garantate depozitele cu o valoare de maxima (plafon) de 100.000 de euro, echivalent... detalii
„Rata anuală a inflației a scăzut la 16,37 la sută în decembrie 2022, în principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descreșterii cotației petrolului și al aprecierii leului în... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai crescut, in sedinta de astazi, dobanda de politica monetara, aflata la 7%, iar analistii apreciaza ca aceste este maximul la care ar... detalii
Primul lucru care trebuie cunoscut este ca in timpul achitarii unui imprumut putem plati mai mult decat rata lunara, ceea ce se numeste rambursare anticipata sau plata in avans a... detalii