EximBank si-a majorat de cinci ori profitul net in primul trimestru din acest an, la aproape 35 de milioane de lei, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, in principal datorita reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante si vanzarea de titluri de stat, dar si prin cresterea volumului de credite si implicit a veniturilor din dobanzi.
“Principalii factori de influenta in cresterea profitului net au fost majorarea rezultatului din tranzactii cu titluri de stat ca urmare a fructificarii conditiilor favorabile de pe piata, precum si reducerea costului riscului, indusa de imbunatatirea calitatii creditelor”, a declarat, pentru Bancherul.ro, seful EximBank, Traian Halalai (foto).
Astfel, ca urmare a imbunatatirii calitatii creditelor, provizioanele au scazut in 2015 cu 2,5 milioane de lei comparativ cu un cost de 11 milioane de lei in aceeasi perioada a anului precedent. Mai mult, in primul trimestru al anului 2015 s-au realizat recuperari din credite scoase in afara bilantului de 2.5 mil lei, fara a avea astfel de venituri in T1 2014, adauga presedintele EximBank.
Banca de stat, care urmeaza sa-si dezvolte activitatea ca banca de dezvoltare, conform unei legi adoptate recent de Guvern, cu scopul de a sustine mari proiecte de infrastructura si cofinantari euroopene, a reusit sa-si majoreze si venitul net din dobanzi, cu 1,4%, pe fondul majorarii expunerii din creditare, coroborata cu orientarea spre surse de finantare mai ieftine.
“In primul trimestru al acestui an, expunerile nou create sunt mai mari cu 7% fata de perioada similara din 2014. Totodata, ca urmare a eforturilor constante ale bancii de dezvoltarea a portofoliului, expunerea totala a crescut cu 29% la 31 martie 2015, fata de 31 martie 2014”, precizeaza Halalai.
Eximbank are o rata a adecvarii capitalului de 65%, mult mai ridicata fata de media sistemului bancar, de 17%. Cum explica acest lucru seful bancii?
“EximBank este o banca bine capitalizata dar si cu o politica prudentiala de piata, astfel incat orientarea plasamentelor are in vedere un grad controlat de concentrare a expunerilor si o categorie de clientela cu buna acoperire la risc si care corespunde criteriilor clare de eligibilitate reglementate intern”, spune Traian Halalai.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii