Punct de vedere semnat de Radu Voinea și Bogdan Tanăsescu despre soluția de co-finanțare pentru antreprenorii din mediul rural care au aplicat pentru granturi din fonduri europene.
Sute de microîntreprinderi și întreprinderi mici se pregătesc să realizeze investiții neagricole în mediul rural. 100 milioane EUR din fonduri europene sunt disponibile în acest scop.
Antreprenorii au depus proiecte de finanțare prin fonduri europene în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Sub-Măsura 6.4, program care le permite să acceseze granturi pentru dezvoltarea sau înființarea de activități precum turism, agrement, producție, service auto, cabinete medicale, IT etc.
Creditul bancar, o soluție de co-finanțare pentru antreprenorii din mediul rural care au aplicat pentru granturi din fonduri europene
Autori:
– Radu Voinea, Sr. Product Manager Lending & EU Funds la First Bank
[1]
– Bogdan Tănăsescu, Sr. Product Manager Lending & EU Funds la First Bank
[2]
Sute de microîntreprinderi și întreprinderi mici se pregătesc să realizeze investiții neagricole în mediul rural. 100 milioane EUR din fonduri europene sunt disponibile în acest scop.
Antreprenorii au depus proiecte de finanțare prin fonduri europene în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Sub-Măsura 6.4, program care le permite să acceseze granturi pentru dezvoltarea sau înființarea de activități precum turism, agrement, producție, service auto, cabinete medicale, IT etc.
În cadrul PNDR, Sub-Măsura 6.4 – Investiții neagricole în mediul rural, 1.149 de proiecte au fost depuse în aproximativ 1 săptămână cât apelul de propuneri de proiecte a fost deschis de către AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale).
Bugetul alocat apelului, 100 mil. EUR, permite finanțarea a cel puțin 500 dintre aceste proiecte, grantul maxim pentru un proiect fiind de până la 200.000 EUR. Suma reprezintă până la 70% sau 90% din valoarea eligibilă a unui proiect, beneficiarul trebuind să asigure restul de 10% sau 30% din cheltuieli eligibile, la care se adaugă valoarea totală a cheltuielilor neeligibile, inclusiv TVA.
Durata proiectelor este de până la 2 ani (în cazul proiectelor simple, doar cu achiziții) sau de maximum 3 ani (în cazul proiectelor mai complexe, ce includ lucrări de construcție). În acest context, mulți antreprenori nu au posibilitatea să susțină financiar contribuția proprie /grantul până la rambursarea lui de la autoritate și au nevoie astfel de finanțare bancară. De altfel, pentru majoritatea, nu este rentabil să aloce un volum mare de resurse proprii într-o perioadă scurtă de 2 sau 3 ani, cât se derulează proiectul, pentru a finanța întreaga investiție, când pot să utilizeze resurse financiare contractate de la o bancă, pe care să le ramburseze ulterior într-o perioadă mai mare de timp.
După evaluarea și stabilirea proiectelor aprobate, beneficiarii vor fi invitați să semneze contractele de finanțare nerambursabilă, moment în care trebuie să demonstreze existența sursei de co-finanțare a investiției, creditul bancar reprezentând una dintre aceste posibilități.
Banca poate asigura necesarul de finanțare pentru implementarea acestor proiecte prin intermediul unor soluții de finanțare adaptate specificului proiectului:
– credit punte pentru pre-finanțarea grantului până la rambursarea acestuia de către AFIR;
– credit pentru contribuția proprie (atât pentru cheltuieli eligibile cât și/sau pentru cele neeligibile);
– garantarea prefinanțării/avansului;
De asemenea, în cazul unei bănci cu o echipă dedicată de experți în fonduri europene, clienții beneficiari primesc, pe lângă finanțarea propriu-zisă, și consultanță pentru etapele majore din implementarea proiectelor, astfel încât să se asigure că aceasta se realizează cu succes:
– în faza de scriere a proiectului, în vederea definirii unei structuri de finanțare realiste și a unui cashflow care să nu determine blocaje în implementare;
– în etapa de implementare privind alegerea modalităților de plată și etapelor de derulare a tranzacțiilor în cadrul contractelor comerciale, verificarea tragerilor din credit și încadrarea în bugetul proiectului, depunerea cererilor de rambursare /plată, modificări contractuale necesare, raportări, tragerile din credit etc.;
– în etapa de sustenabilitate privind păstrarea și operarea investiției.
Structura de garanții este adaptată dimensiunii proiectului și firmei beneficiare, cu posibilitatea utilizării inclusiv a garanțiilor oferite de fondurile de garantare.
PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală) reprezintă programul în baza căruia sunt alocate fondurile europene destinate dezvoltării mediului rural. Pentru perioada de programare 2021-2027, România beneficiază de o alocare totală de circa 20 mld. EUR.
Despre FIRST BANK
First Bank oferă o gamă largă de produse și servicii financiare clienților persoane fizice, persoane juridice și întreprinderi mici și mijlocii.
First Bank are sediul la București și operează prin intermediul a 52 de sucursale, având aproape 1000 de specialiști angajați și aproximativ 130.000 de clienți activi. Pentru mai multe informații, vă invităm să vizitați www.firstbank.ro. Call Center First Bank – 021 303 69 69.
Despre J.C. Flowers & Co.
J.C. Flowers este una dintre principalele firme din domeniul investițiilor private, dedicată investițiilor globale în industria serviciilor financiare. Fondată în 1998, firma a investit peste 15 miliarde de dolari în 52 de companii de portofoliu din 17 țări, într-o varietate de subsectoare ale industriei financiare, printre care se numără domeniul bancar, asigurări și reasigurări, firme de valori mobiliare, servicii financiare specializate și servicii de management al activelor. J.C. Flowers gestionează active de aproximativ 6 miliarde de dolari și are birouri în New York și Londra. Pentru mai multe informații, vă invităm să vizitați www.jcfco.com.
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii