Cum reusesc bancile sa obtina profituri mari: pentru dobanzile la credite incaseaza de opt ori mai multi bani decat platesc pentru depozitele clientilor

Autor:

Bancherul.ro
2016-11-03 21:18

Daca-i auziti pe bancheri plangandu-se de dobanzile prea mici, sa nu-i credeti! Bancile castiga acum mai mult decat inainte de criza din 2008  din dobanzile percepute pentru credite, care desi au scazut in ultimii ani, raman mult mai ridicate comparativ cu dobanzile la depozite.

Cu alte cuvinte, bancile incaseaza, intr-adevar, mai putine dobanzi pentru creditele acordate, insa platesc si mai putin pentru depozitele clientilor.

Concret, pentru creditele noi in lei bancile incaseaza in medie dobanzi de 5,21% pe an, in timp ce la depozite platesc dobanzi de doar 0,57%, conform statisticilor BNR aferente lunii septembrie.

Asta inseamna ca marja de castig a bancilor este de 4,64%, mai mare decat in septembrie 2007, in plina euforie a creditarii dinaintea crizei din decembrie 2008, cand marja de castig a bancilor era de doar 4,12%, dobanzile la credite in acel moment fiind de 10,91% iar la depozite de 6,79%.

Ce inseamna concret o marja de castig de 4,64% pentru o banca?

Sa luam exemplul BRD, cea care si-a publicat astazi rezultatele financiare, reusind un profit trimestrial dublu in comparatie cu anul trecut.

In primele noua luni din acest an, BRD a incasat pentru creditele in valoare de 27,331 miliarde lei acordate clientilor dobanzi de 1,263 miliarde lei. In acelasi timp, pentru depozitele in suma de 40,682 miliarde lei ale populatiei si firmelor, mult mai multe decat creditele, a platit dobanzi de doar 162 milioane lei, asadar de aproape opt ori mai putin.

Venitul net din dobanzi al bancii s-a ridicat la 1,101 miliarde lei in primele noua luni ale anului, la care s-a adaugat castigul din comisioan, in valoare de 558 milioane lei.

Atat veniturile din dobanzi cat si din comisioane sunt usor mai ridicate in acest an fata de anul precedent. Iar cum provizioanele pentru credite neperformante s-au injumatatit, BRD a reusit sa-si dubleze profitul in trimestrul trei din acest an, fata de aceeasi perioada a anului precedent. (vezi aici detalii)

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii