Cum poti sa-ti faci o afacere in franciza in domeniul creditarii micilor firme din zonele rurale

Autor:

Bancherul.ro
2017-12-17 22:55

Franciza este o afacere cu succes garantat, fiind vorba de un model de business verificat si de o marca recunoscuta, cu conditia ca intreprinzatorul sa stie sa o implementeze si, in primul rand, sa detina un mic capital de pornire.

Cele mai multe francize cunoscute la noi sunt din domeniul comertului, dar iata ca cea mai recenta este din domeniul financiar-bancar, mai exact acordarea de finantari pentru mici intreprinzatori din zona rurala, un domeniu cu un potential de crestere foarte ridicat.

Noua oferta de franciza vine de la Patria Credit, o Institutie Financiara Nebancara (IFN) cu experienta de 15 ani in domeniul creditelor pentru agricultori si firmele mici, parte a grupului Patria Bank, cea care a preluat in acest an Banca Carpatica.

Strategia Patria Credit este de a se concentra pe finantarea din zona rurala, unde nu prea exista banci si oferte de finantare, mai ales pentru micii intreprinzatori, astfel ca un sistem de franciza se poate dovedi eficient, intrucat imbina expertiza locala a intreprinzatorilor cu experienta si oferta financiara a grupului Patria.

Franciza Patria Credit va fi lansata in faza pilot din ianuarie 2018, in zonele Mehedinti si Buzau, astfel ca cei din aceasta zona care au spirit intreprinzator pot trimite solicitari de deschidere a unei francize.

Sa vedem acum care sunt conditiile de deschidere a unei francize Patria Credit si ce avantaje ofera aceasta.

Prima conditie este ca intreprinzatorul sa detina un capital minim in jur de 5.500 de euro, necesari pentru derularea unor cheltuieli de investitie, precum deschiderea unui sediu si plata angajatilor, plus o redeventa lunara de 100 de euro.

La randul sau, Patria Credit va oferi francizatului toate informatiile de care acesta are nevoie pentru a desfasura o activitate eficienta, inclusiv aplicatiile informatice specializate pentru derularea afacerii, consultata de specialitate si pentru pregatirea personalului, consultanta juridica, consiliere in vanzari si gestionarea relatiei cu clientii.

Investitia initiala se poate recupera in doar sase luni, conform Patria Credit, daca se realizeaza planul de afaceri stabilit initial. (vezi detalii mai jos)

Concret, francizatul va obtine castiguri reprezentand un comision de 2% din valoarea fiecarui credit acordat, la care se adauga 35% dn dobanzi si comisioane viitoare la incasarea ratelor de credit, in primii doi ani.

Raluca Andreica, Director General Patria Credit, a raspuns la mai multe intrebari despre franciza trimise de Bancherul.ro:

– Cum va fi investit capitalul initial? In cheltuieli pentru dezvoltarea francizei, precum infiintare firma, chiria unui spatiu/echipamente, plata angajati etc? In afara investitiei initiale vor fi necesare alte cheltuieli lunare?

Modelul de franciza pilot lansat de Patria Credit este accesibil prin valoarea mica a investitiei initiale. Nu suntem adeptii modelului “totul gratis” pentru ca aportul de capital din partea francizatului certifica angajamentul si seriozitatea acestuia de a se inrola intr-un program pe termen lung in care Patria Credit transfera incredere si capital de imagine, dar mai ales know how consistent si valoros, pentru a asigura un serviciu foarte bun clientului final.

Investitia initiala cuprinde cheltuieli legate de amenajarea sediului, dotari diverse si campanii de marketing. Aceste costuri sunt orientative si pot varia in functie de situatia partenerului si a locatiei (are sau nu autoturism, laptop, acces la o locatie etc).

– Este obligatorie amenajarea unui spatiu/locatie de vanzare?

Da, existenta unui spatiu bine delimitat si semnalizat sunt elemente obligatorii si foarte importante pentru francizat si pentru Patria Credit. Pentru o buna vizibilitate si servicii de calitate oferite clintilor, ne dorim ca locatia sa fie un reper in comunitatea in care activam prin franciza.

– Ce alte conditii obligatorii trebuie sa indeplineasca un francizat, in afara celor financiare? Implicarea 100% inseamna ca nu mai poate lucra si altundeva?

Atragerea unor parteneri implicati si foarte motivati in a face franciza sa functioneze pe plan local este ceea ce urmarim in primul rand. Bineinteles, motivatiei si determinarii trebuie sa i se adauge cunostintele de baza in domeniul agricol, un spirit antreprenorial, initiativa si abilitatea de a deschide si conduce un business propriu. Profilul idel al parteneruluil pe care il cautam este acela al unui lider de opinie in mediul local rural unde activeaza, cu o retea extinsa de cunostinte sau al unui antreprenor local care are un business complementar si doreste sa isi completeze sau diversifice afacerea

Partenerii selectionati nu vor putea desfasura alta activitate concomitent cu detinerea francizei Patria.

– Care sunt concret obiectivele de business ce trebuie atinse pentru amortizarea investitiei in 6 luni?

Planul de afaceri il realizam impreuna cu partenerul francizat in functie de specificul local si de momentul demararii proiectului de franciza. Estimam ca s-ar putea ajunge la break-even dupa 6 luni de activitate considerand finantarea lunar a unui minim 3-5 clienti, cu o valoare finantata de minim 20.000 lei/client.

– Care este nivelul venitului lunar ce se poate obtine?

Ne dorim sa gasim partenerii care sa doresca sa castige mai mult decat un salariu de corporatist si sa ne faca sa credem ca vanzarile estimate initial se pot depasi usor.

Ne plac lucrurile juste. Orice venit incasat va fi impartit cu partenerul. Ne-am propus sa gasim parteneri de incredere si de aceea oferta noastra este generoasa in acest moment.

– Ce tipuri de credite va putea vinde viitorul francizat?

Toate tipurile de credite pe care la oferim in cadrul Patria Credit, credite agricole si credite pentru afaceri mici, vor fi disponibile si in franciza. Practic, un francizat poate oferi finantari tuturor afacerilor mici, pentru nevoi diverse, si producătorilor agricoli din mediul rural pentru legumicultură, pomicultură, apicultură, zootehnie, cereale, investiții precum si pentru capital de lucru și mixt.

– Care este potentialul de afaceri a acestei activitati? Exista suficienta cerere de credite? Care este nivelul concurentei?

Reprezentanti ai comisiei europeane au estimat ca in 2016 portofoliul total de credite de microfinantare in Romania a fost de 150 milioane Euro, dar cererea neacoperita este estimata a fi de 1.7 miliarde euro. Tot Comisia Europeana spune despre Romania ca date fiind cererea de microfinantare neacoperita, legislatia solida si diversitatea institutionala (Banci, IFN, CAR, ONG), industria de microfinantare din Romania este una dintre cele mai dinamice din Europa.

De partea noastra, expertiza de peste 10 ani în domeniul microfinanțării ne-a demonstrat că segmentul finanțării rurale este viabil și cu potențial.

Avem multe agenții profitabile în mediul rural, la Matca, Izbiceni, Vidra, Fierbinți, comune în care facem creditare de ani buni, în special prin acordarea de împrumuturi pentru legumicultori. Am investit atât în educația fermierilor, dar și în personalul Patria Credit, deoarece e nevoie de altă “stofă” de bancher în zona rurală, care să înțeleagă atât partea financiară, cât și nevoile reale și dificultățile cu care se confruntă fermierii. Acesta este motivul pentru care, în finanțarea agriculturii mici, avem o tehnologie specifică de creditare testată de-a lungul timpului, precum și personal specializat, oameni “de-ai locului”.

Toate acestea ne dau incredere ca programul pilot de franciza va avea rezultate bune si ca il vom extinde la scara larga. Vedem deja un interes foarte mare la doar cateva zile de la anuntul oficial al lansarii, perioada in care am primit multe cereri de informatii si intentii de colaborare.

Comunicatul Patria Credit 

Patria Credit lansează Microfranciza Patria Credit: tot ce trebuie să știi despre finanțare și microfinanțare oferite la cheie

Patria Credit, unul dintre cei mai mari jucători specializaţi în finanțarea agricultorilor și a microîntreprinderilor, anunță lansarea în 2018 a unui program de franciză cu scopul de a-și maximiza potențialul, a-și extinde rețeaua teritorială și a-și continua misiunea de a sprijini comunitățile locale.

Proiectul Patria Credit este menit să fidelizeze și să extindă baza de clienți existentă aducând oportunitățile Patria cât mai aproape de comunitățile mici și foarte mici de antreprenori, în special în zonele rurale. Prin acest model, instituția financiară nu vine doar în sprijinul comunităților care au nevoie de finanțare pentru dezvoltare ci și oferă potențialilor parteneri oportunitatea de a dezvolta un business propriu profitabil în domeniul serviciilor financiare non-bancare.

”Acest proiect este lansat într-o perioadă în care care business-ul Patria Credit este în creștere și dezvoltare. Profilul companiei noastre este unul puternic antreprenorial. Astfel, ideea francizei a venit ca un pas natural, căutând parteneri alături de care, pe de-o parte, să creștem mai departe împreună într-un sistem reciproc avantajos (francizatul obține practic cotă parte din veniturile francizei), iar pe de altă parte să contribuim împreună la dezvoltarea economică a comunităților mici și foarte mici, oferind sprijin zonelor defavorizate din punct de vedere al serviciilor și ajutorului financiar. În ianuarie 2018 lansăm faza pilot și suntem deja deschişi să primim solicitări şi să recrutăm francizați din zonele Mehedinți și Buzău” declară Raluca Andreica, Director General Patria Credit.

O franciză Patria Credit presupune o investiție inițială netă de aproximativ 5.500 de euro, redusă și accesibilă considerând proiecte similare din piață. La aceste costuri se adaugă o redevență de marketing lunară de 100 euro/lună. Beneficiile francizaților nu sunt doar financiare ci și de know-how și sprijin în toate aspectele business-ului:

”În momentul în care un partener primește acceptul de a intra în franciză, acesta va beneficia de tot ce înseamnă suport, de la planul de afaceri, aplicații specializate, consultanță în marketing și orice aspect al business-ului cotidian. Practic este ca să cum ar beneficia de know-how la cheie. Desigur, în paralel i se vor fixa și o serie de obiective care îi sprijină afacerea și îl ajută să rămână profitabil.” a continuat Raluca Andreica.

Mai multe detalii legate de franciză pot fi consultate pe www.patriacredit.ro/microfranciza-patria-credit

 

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii