“Acuma cateva zile ANAF a infintat poprire pe suma de 650 Ron. Mi s-a retinut la angajator 1/3 din salariu si suma ramasa a fost virata pe cardul de salariu. Si banca retine 1/3 din suma virata. Imi vine sa plec si sa nu mai vin in tara asta de CC”, se plange un cititor.
Problema popririi ilegale a banilor din salariu, mai mult decat limita de 1/3 din salariu, pentru ca banii sunt retinuti atat de angajator cat si de banca, este una veche, iar reclamatiile curg zilnic la Reclamatiibanci.ro.
Cu toate acestea, nici bancile, nici autoritatile responsabile cu executarile silite (ANAF sau executorii judecatoresti) nici legiuitorii (Parlamentul sau Guvernul) n-au catadicsit pana acum sa-si faca datoria fata de cetateni sau clienti, ci s-au ingrijit doar de propriile interese: sa-si incaseze banii, chiar daca fac abuzuri, incalca legea si determina oamenii sa-si piarda increderea in functionarea efecienta a institutiilor statului si a bancilor, cum este cazul de fata.
Se pune insa intrebarea: de ce bancile retin si ele sumele aferente popririi, chiar daca respectiva suma a fost deja platita de catre firma angajatoare a clientului executat silita catre ANAF sau executorul judecatoresc? Nu ar fi normal ca banca sa verifice mai intai daca s-a facut deja plata datoriei, inainte sa o faca si ea, a doua oara, si astfel sa creeze probleme clientului?
Am pus aceste intrebari uneia dintre bancile des reclamate de clienti, ING Bank, iar raspunsul a fost urmatorul:
“ING are obligatia legala, in calitate de tert poprit, sa proceseze plata “de indata”, asa cum este mentionat in lege. Astfel platile procesate sunt justificate si nu necesita alte verificari. Organul de executare este responsabil pentru gestionarea modificarilor sau actualizarilor.”
Asadar, pe banca nu o intereseaza, practic, daca incalca legea, retinand din salariul clientului mai mult decat limita de 1/3, in conditiile in care angajatorul a retinut deja respectiva cota de 1/3.
Banca apreciaza ca daca plata trebuie facuta “de indata”, asta inseamna ca nu mai trebuie sa faca nicio verificare, chiar daca astfel practic incalca legea.
Am mai intrebat ING cum rezolva banca astfel de cazuri, de dubla poprire. Cu alte cuvinte, cum se indreapta incalcarea legii si cum isi poate recupera clientul banii retinuti in plus de banca?
Raspunsul ING Bank: “Situatia poate fi reglata cu organul de executare care a dispus infiintarea popririi. Recomandam clientilor sa ia legatura cu executorii pentru a primi o solutie mai rapida, putand contacta executorii telefonic / prin email sau fizic, la sediul acestora. Banca nu poate interveni, neavand nicio obligatie in a face aceste demersuri.”
In concluzie, banca nu are niciun fel de raspundere, nici o obligatie fata de clienti, ea fiind preocupata doar sa le ia acestora banii din conturi “de indata” ce primesc instiintarea privind poprirea, chiar daca incalca legea, retinand mai multi bani din salariu decat limita legala.
Si asta in ciuda faptului ca ANAF a incheiat cu bancile, reprezentate de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) un protocol prin care bancile pot verifica situatia popririlor in timp real, online, astfel incat sa nu retina din banii oamenilor, daca acestia au facut deja plata.
Ce spune ING: “Timp real nu inseamna actualizare imediata. Adresele de sistare incarcate sunt procesate de ANAF in fiecare dimineata, banca verificand portalul specific ANAF. Odata incarcata sistarea de catre ANAF, banca o si proceseaza in aceeasi zi.”
Dar cu toate acestea si chiar atunci cand un client anunta banca ING ca a facut deja plata popririi, banca nu reactioneaza si retine si ea banii din cont, sustinand ca astfel respecta legea, cu toate ca, de fapt, o incalca.
“Mi s-a pus poprire de ANAF in 10.05, in 14.05 am platit numerar datoria, in 15.05 ING a transferat din contul meu banii popriti, desi am vorbit cu ei la telefon si i-am anuntat ca in data de 14.05 voi plati numerar toata datoria. Dar ei in continuare au transferat banii. Va rog sa-mi spuneti cum pot sa-mi recuperez banii si daca pot sa depun reclamatie la ING pentru transferul intregii sume din cont. Este legal sa-ti transfere toti banii si sa te lase in voia sortii????”
Opinia noastra este ca nu este legal cum procedeaza ING, intrucat interpreteaza eronat legea, incalcandu-o. Nu este nici firesc, nici corect si nici legal ca banca sa ia banii din cont dupa ce plata a fost deja efectuata.
Normal ar fi ca banca, mai ales atunci cand este sesizata de clienti ca vor face plata, sa verifice daca plata a fost facuta deja, pentru a nu retine sume peste nivelul impus de lege, si astfel sa creeze probleme clientilor, care vor fi nevoiti sa-si recupereze sumele retinute in plus.
Mai mult, in astfel de cazuri banca ar trebui sa-si indrepte greseala si sa ramburseze clientilor atat sumele retinute in plus cat si comisioanele aferente. Ba chiar sa-i despagubeasca pe clientii care au reclamat astfel de cazuri si care, evident, au fost prejudiciati de comportamentul abuziv al bancii.
Ce spune Uniunea Executorilor Judecatoresti
Sa vedem acum ce spun executorii judecatoresti, cei care sunt responsabili de aplicarea Codului de Procedura Civila in privinta executarilor silite prin poprirea salariului si a conturilor bancare.
“Ulterior instituirii popririi, in situatia in care angajatorul retine cota legala stabilita prin adresa de infiintare a popririi, debitorul sau angajatorul, pentru a evita situatia in care pot fi poprite sume de bani rezultate din raporturi de munca peste nivelul maxim admis, va informa executorul judecatoresc prin transmiterea unei adrese emise de angajator cu privire la sumele poprite si contul bancar in care se vireaza diferenta de salariu. In baza acestor informatii, executorul judecatoresc va putea emite o adresade ridicare a popririi catre banca mentionata de angajator sau debitor pentru diferenta de suma incasata lunar in baza contractului individual de munca”, se arata in raspunsul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ), semnata de presedintele Marius Iacob Morari. (vezi detalii in Clubul Bancherilor)
Asadar, din punctul de vedere al executorilor judecatoresti, bancile nu trebuie sa retina “de indata” banii popriti, cum sustine ING, ci poate sa astepte o adresa de la executorul judecatoresc prin care se certifica efectuarea popririi la locul de munca si se dispune ridicarea popririi contului bancar.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii