Cum explica Mugur Isarescu decizia BNR de a deveni mai transparenta, prin publicarea discutiilor (minutele) si salariilor conducerii: s-a schimbat lumea! Cam tarziu vine aceasta observatie, dar mai bine decat niciodata...

Autor:

Bancherul.ro
2016-08-04 21:25

Conducerea conservatoare a BNR a luat astazi una dintre putinele sale decizii surprinzatoare, in afara celor privind politica monetara: a hotarat sa-si publice salariile, pe care a facut greseala sa si le ascunda de-a lungul ultimilor ani, invocand chiar statutul sau de independenta, cu toate ca salariile conducerii din Banca Centrala Europeana (BCE) sunt publice.

De asemenea, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a opinat ca BNR este la limita legii prin decizia de a nu publica salariile conducerii. (vezi aici detalii)

Supusa unor critici tot mai intense in ultima perioada, care au culminat cu retinerea viceguvernatorului Bogdan Oteanu, BNR a ajuns la concluzia ca e timpul sa-si mai indrepte putin uniforma sifonata: a decis publicarea salariilor conducerii.

Iar pentru ca aceasta sa nu para ca fiind un gest de slabiciune, de cedare in fata presiunilor, a luat si decizia de a publica minutele sedintelor de politica monetara, masura ceruta de asemenea de catre diversi economisti in ultima perioada.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a explicat ca cele doua decizii au fost luate in contextul in care lumea se schimba. Ceea ce este adevarat, insa trebuie sa remarcam ca BNR este printre ultimele care tine pasul cu schimbarile.

“Cum a aparut brusc decizia BNR de a deveni transparenta, de doua ori, atat in privinta minutelor, cat si a salariilor?”, a fost intrebat Mugur Isarescu de Bancherul.ro, in cadrul briefingului de presa de astazi:

Isarescu:

“V-am prezentat in urma cu cateva luni, am avut chiar o prezentare grafica privind cum se prezinta deciziile CA, s-a facut chiar un studiu. Si este o tendinta. Cand noi ne pregateam sa intram in UE, de exemplu, intre bancile centrale din sistemul european erau foarte putine care-si publicau minutele. Chiar si Fed-ul isi publica minutele dupa 40 de zile, ca sa nu influenteze pietele. S-a schimbat lumea. Si se schimba in continuare. Si constatam ca mai multe banci centrale publica aceste minute. Daca va aduceti aminte, gasiti pe site-ul BNR, nu avem ceva omogen, situatia este destul de eterogena chiar in cadrul Europei. Am facut acest documentar si vom lua o hotarare cu privire la ce vor contine minutele si daca publicam voturile. Dar vom publica. Pentru ca sunt, intr-adevar, cazuri in lumea de astazi cand se spune ca, nu se merge chiar pe persoana, transparenta are o limita, unii membri ai CA considera cutare, altii…Vom reveni in luna august si cu documentarul respectiv.

A doua decizie este tot in mijlocul unei tendinte europene. Nu suntem primii care merge in directia asta, publicarea veniturilor. Daca nu ma insel, pe la inceputul anilor 2000, cred ca numai Olanda publica venitul guvernatorului. Vom prezenta un documentar si in aceasta directie. Dar nu suntem nici ultimii. Deci mai sunt vreo 10 banci centrale, daca tin bine minte, sau mai putin, vreo opt, care nu publica veniturile conducerii. Deci hai sa zicem ca nu suntem nici la mijloc, dar nu suntem nici ultimii. Si fiind banca centrala europeana mergem cu ce se intampla in bancile centrale europene. Nici primii, ca nu ne vedem lungul nasului, dar nici ultimii. Si aici este o situatie eterogena. Unii publica veniturile nete, altii veniturile brute. Unii doar salariul, altii si indemnizatiile. Nu uitati ca bancile centrale europene sunt relativ eterogene. Bundesbank-ul de exemplu nu face supraveghere, nici banca Poloniei. Noi facem. In plus, avem reglementarea secundara: emitem regulamente cu putere aproape de lege pentru sistemul bancar. Conform legii, avem atributii pe care nu le gasiti in alta banca centrala europeana: CA este prima curte de apel pentru contestatiile care apar din partea celor sanctionati de directia de supraveghere. Deci asta este o functie suplimentara. Facem balanta de plata a tarii, pe baza solicitarilor de intrebari.

As spune ca daca as face o plaja cu ce poate face o banca in lumea de astazi, BNR are peste 90% din toate aceste posibilitati. Cu alte cuvinte, cand vom prezenta acest material trebuie sa prezentam si o situatie care sa poata fii comparata, care sa nu dea nastere la speculatii, si noi sa facem, ceea ce incercam sa facem de fiecare data, sa informam corect opinia publica. Deci nu a fost chiar asa dintr-o data.

Ultima opinie a dumneavoastra era impotriva publicarii minutelor…

Isarescu:

Am spus pentru ca eu am participat la o discutie destul de aprinsa in cadrul Bancii Reglementelor Internationale, intre presedintele Bundesbank si cel al Bancii Anglei, cand aceasta, devenita independenta, a hotarat publicarea atat a minutelor, cat si a votului.

Seful Bundesbank spunea ca nu trebuie publicat votul: ce vor crede pietele daca aveti un vot de 5 la 4 pe o decizie de reducere sau crestere a ratei dobanzii? Ca decizia este corecta? Ca e pe muchie de cutit? Experienta mi-a spus ca exista limite ale transparentei, a adaugat seful Bundesbank.

Nu era o discutie intre mine si cineva, ci intre seful Bancii Angliei, cea mai veche banca centrala sau a doua, si Bundesbank, modelul postbelic de banca centrala.

Deci transparenta trebuie sa fie foarte atenta, pentru a nu influenta piata, in asa maniera incat unii sa castige, altii sa piarda, unii sa speculeze pe acest lucru…este o chestiune in discutie, de aceea o si cantarim cat se poate de mult si o adaptam la conditiile Romaniei, iar decizia CA de la sfarsitul lunii august va fi si cu explicatiile necesare.”

Decizia de transparentizare vine in contextul in care recent unii spun ca prestigiul BNR a fost stirbit de retinerea viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu. Ce parere aveti despre acest eveniment?

Mugur Isarescu:

“Este un eveniment total neplacut, bineinteles. Nu se poate mandri nimeni cu asa ceva. Dar este o decizie a Parlamentului, cum bine s-a exprimat un coleg de-al nostru. In momentul in care se numeste un Consiliu de Administratie, BNR este in mana politicului. Nu noi hotaram componenta Consiliului de Administratie. Asa se intampla peste tot in lume. Uitati sistemele de numiri in bancile centrale. In alte tari guvernatorul sau unii membri sunt numiti chiar de presedintele tarii sau de premier sau de ministrul Finantelor. Deci exista sisteme diferite. Conducerea bancii centrale nu pica din cer. Este aleasa pe anumite criterii. Deci noi consideram ca faptele petrecandu-se inainte de numirea domnului Olteanu in BNR sunt legate de ceva ce nu s-a intamplat in BNR. Dar bineinteles ca impactul exista, nu putem sa negam acest lucru.”

Lumea si-a pus intrebarea daca nu putem face ceva, sa schimbam legea sau sistemul de numire al conducerii bancii centrale, pentru ca astfel de cazuri sa nu se repete…

Mugur Isarescu:

“Maximul pe care noi putem sa-l facem este sa prezentam public un documentar privind sistemele de numire. Niciunul nu este perfect, si va spune un veteran, eu sunt in legatura cu zeci de banci centrale, datorita perioadei indelungate in care am ocupat aceasta functie si am vazut multe transformari. Niciun sistem nu este perfect. Si bancile centrale sunt creatii umane, nu sunt ceva impecabil.”

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii