Pierderile record de 4,4 miliarde lei din 2014 ale sistemului bancar romanesc sunt cauzate de calitatea slaba a creditelor acordate de banci, nevoite sa recunoasca faptul ca nu-si vor mai putea recupera banii de la cei pe care i-au imprumutat, populatie si firme, sustin oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) responsabili cu supravegherea bancilor.
In consecinta, bancile sunt obligate sa-si asume pierderile rezultate din creditele neperformante, prin constituirea de provizioane, care s-au ridicat in 2014 la 12 miliarde de lei.
“Pierderea mare a sistemului bancar din 2014 este determinata de calitatea creditelor. Mai inseamna si o responsabilitate profesionala a bancherilor, care atunci cand constata o depreciere a unui activ, iau decizia de a-l inregistra in contabilitatea bancii, conform standardelor IFRS”, a spus Adrian Cosmescu, director adjunct al Directiei de supraveghere a bancilor din cadrul BNR, in cadrul unui simpozion pe tema supravegherii bancare organizat de banca centrala.
“Asumarea acestor pierderi reflecta calitatea portofoliuli de credite, este o dovada de responnsabilitate a bancherilor, care au inteles ca doar astfel se poate curata bilantul unei banci, prin inregistrarea unor cheltuieli nocive, sub foma de provizioane”, a adaugat el.
[1]
Oficialul BNR a mai spus ca gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante se mentine la un nivel ridicat, de 70%. “Noi apreciem ca acesta este principalul castig al acestei perioade”, a mentionat Cosmescu. Comparativ, acest indicator este in Cehia de 50%, in Polonia – 67%, in Austria – 75%, in Franta – 56%, in Grecia – 47%.
Cosmescu a precizat ca cele 12 miliarde lei sub forma de provizioane, costul acoperirii riscului de credit, a fost mai mare decat profitul operational al sistemului bancar, de de 8,5 miliarde lei. El a explicat ca diferenta este determinata de impozitul pe profit si de deprecierea activelor nefinanciare.
[2]
Oficialul BNR a mai adaugat ca resursele locale atrase de banci au inlocuit finantarile de la bancile-mama (ceea ce inseamna ca bancile acorda credite din depozitele atrase de la populatie si firme), iar capitalizarea sistemului bancar “este adecvata”.
Rata de solvabilitate a crescut la peste 17,3% in decembrie 2014, de la 15,5% la finalul lui 2013.
Cosmescu a mai spus ca este important de mentionat si faptul ca Romania este printre putinele tari europene care nu a folosit bani publici pentru salvarea bancilor.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii