Cum au folosit romanii cardurile in timpul crizei COVID-19: retragerile de numerar la ATM-uri au scazut cu 10 milioane

Autor:

Bancherul.ro
2020-10-03 17:37

Numarul de carduri active a scazut cu peste 350.000 de unitati in trimestrul doi al anului, in perioada de izolare din cauza crizei cornonavirusului, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Numarul cardurilor active a ajuns astfel la 13,8 milioane, la un nivel apropiat de cel din iunie 2019.

Numarul de ATM-uri a ramas stabil, la 10.322, in timp ce numarul de POS-uri a continuat sa creasca, atingand un nou record istoric, de 237.415.

Numarul platilor cu cardurile de debit a scazut cu patru milioane in trimestrul doi al anului, la 206 milioane, de la 210 in primele trei luni ale anului.

Dintre acestea, 154 milioane au fost tranzactii la POS-urile magazinelor, in scadere cu 14 milioane fata de trimestrul anterior.

Diferenta este reprezentata de platile online: 52 milioane, in crestere cu 10 milioane, de la 42 de milioane in trimestrul anterior.

Si numarul platilor cu cardurile de credit s-a diminuat cu 3 milioane fata de trimestrul anterior, la 17 milioane, cel mai redus numar din martie 2018.

O scadere drastica s-a inregistrat insa la numarul de retrageri de bani de pe carduri la ATM-uri: cu 10 milioane mai putine decat in primul trimestru al anului, de la 66 la 55 milioane, cel mai redus nivel din martie 2015.

In schimb, a crescut cu un milion, de la 5 la 6 milioane, numarul de depuneri de numerar cu carduri la ATM-uri, cel mai ridicat nivel de pana acum.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii