Cu o dobanda medie la depozitele bancare de doar 0,6% si o inflatie de 1,7%, austriecii nu ar mai avea niciun motiv sa economiseasca. Aceeasi problema s-a pus recent si in Romania, cand dobanzile la depozite au luat-o la vale spre 4%, mai rapid decat inflatia, ceea ce le-a facut, la un moment dat, real negative. Acum insa, cand inflatia a scazut, si la noi, sub 2%, ca in zona euro, clientii bancilor romanesti primesc dobanzi real pozitive.
Numai ca, dupa cum se stie, si asa cum confirma, deseori, si studiile, cei mai multi oameni nu-si pastreaza banii in banci doar pentru dobanda primita, ci si din alte motive, care pentru unii sunt mai importante decat nivelul dobanzii: pastrarea in siguranta a banilor sau efectuarea cu usurinta si convenabil a diverselor plati si transferuri de bani, precum plata cu cardul in magazine sau la hoteluri, platile online, iar mai nou, cu telefonul mobil.
Revenind la austrieci, ei n-au insa de ales, trebuie sa-si tina banii in banca, indiferent cat ar fi dobanda, ca doar nu i-or pastra la saltea sau in valuta, ca romanii. Spre bucuria bancilor, fireste, care cheltuie mai putin pe plata dobanzilor pentru sumele depozitate de clienti.
Iar cum dobanda este atat de mica, este firesc ca pentru austrieci sa conteze altceva mai mult, atunci cand vine vorba de depozite, dupa cum rezulta si dintr-un sondaj IMAS facut pentru Erste Bank.
Pentru austrieci, cel mai important la un cont de economii este siguranta fondurilor (70%), accesul prompt la fondurile din cont (60%) si abia in al treilea rand rata dobanzii (45%), dupa cum se vede si din grafic.
Unificarea celor trei atribute intr-un singur produs de economisire ar fi ideala pentru clienti, dar imposibila, considera Erste Bank. Un lucru este însă clar: ratele dobânzilor vor rămâne scăzute pentru mai multi ani de acum inainte.
„Intr-un mediu global cu dobanzi reduse, avem nevoie de o abordare activă, din perspectiva unui investitor, precum si de o diversificare a activelor financiare, in scopul de a obtine randamente peste inflatie”, spune Peter Bosek, membru in Consiliul de Administratie al Erste Bank.
Abordarea activa si diversificarea la care face referire bancherul inseamna investitii in actiuni la bursa, in fonduri mutuale, in obligatiuni, fonduri de pesii, asigurari etc.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii