Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Autor:

Bancherul.ro
2022-11-22 06:04

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie.

Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include atat dobanda, cat si comisioanele, a crescut de la o medie de 5,75% la inceputul anului la 8,3% in prezent.

Calculele au fost realizate analizand ofertele de credite ipotecare noi cu dobanzi standard, fara reduceri conditionate de incasarea salariului sau incheierea unei asigurari de viata.

Ce inseamna o crestere de dobanda cu 2,5 puncte

La un credit ipotecar in valoare de 250.000 de lei (50.000 de euro) pe 25 de ani, cu o DAE de 7%, rata lunara este in jurul a 1730 de lei.

Acelasi imprumut, cu o dobanda cu 2,5 puncte mai mare, adica 9,5%, rata lunara este mai mare cu aproape 400 de lei, respectiv 2.120 de lei.

Care sunt cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la un credit ipotecar sunt ING, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor site-ului de specialitate Calculatordecredite.ro.

Creditele cu dobanda variabila sunt cele mai ieftine, intre care se intercaleaza un singur credit cu o dobanda fixa pe o perioada de trei ani, de la BRD.

Creditele cu dobanzi fixe pe perioade mai lungi au dobanzi mult mai ridicate: intre 8% si 11%.

Astfel, creditele ipotecare cu dobanzi fixe pe 5 ani au DAE cuprinsa intre 8,19% si 10,98%.

La BRD gasim o dobanda fixa pe o perioada de 8 ani, cu DAE de 9,11%, precum si o dobanda fixa pe toata perioada, cu DAE de 11,29%, cea mai ridicata dintre toate ofertele de credite.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare sunt, in ordine, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, BRD si Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro pe... detalii

A aparut o noua banca digitala in Romania: Addiko Bank

O noua banca digitala, Addiko Bank, a intrat in Romania, prin intermediul subsidiarei din Slovenia a grupului bancar austriac omonim, de marime semnificativa, supervizat de Banca Centrala Europeana (BCE). Addiko... detalii