Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie.
Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include atat dobanda, cat si comisioanele, a crescut de la o medie de 5,75% la inceputul anului la 8,3% in prezent.
Calculele au fost realizate analizand ofertele de credite ipotecare noi cu dobanzi standard, fara reduceri conditionate de incasarea salariului sau incheierea unei asigurari de viata.
Ce inseamna o crestere de dobanda cu 2,5 puncte
La un credit ipotecar in valoare de 250.000 de lei (50.000 de euro) pe 25 de ani, cu o DAE de 7%, rata lunara este in jurul a 1730 de lei.
Acelasi imprumut, cu o dobanda cu 2,5 puncte mai mare, adica 9,5%, rata lunara este mai mare cu aproape 400 de lei, respectiv 2.120 de lei.
Care sunt cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la un credit ipotecar sunt ING, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor site-ului de specialitate Calculatordecredite.ro.
Creditele cu dobanda variabila sunt cele mai ieftine, intre care se intercaleaza un singur credit cu o dobanda fixa pe o perioada de trei ani, de la BRD.
Creditele cu dobanzi fixe pe perioade mai lungi au dobanzi mult mai ridicate: intre 8% si 11%.
Astfel, creditele ipotecare cu dobanzi fixe pe 5 ani au DAE cuprinsa intre 8,19% si 10,98%.
La BRD gasim o dobanda fixa pe o perioada de 8 ani, cu DAE de 9,11%, precum si o dobanda fixa pe toata perioada, cu DAE de 11,29%, cea mai ridicata dintre toate ofertele de credite.
Denumirea CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare) nu reflecta fidel activitatea acestei institutii, intrucat multe dintre dosarele de care se ocupa conciliatorii sai, avocati, se refera la optimizarea... detalii
BRD isi promoveaza creditele cu „rata fixa de 5,75%” (vezi foto), dar care poate ajunge la aproape 19%. Faptul ca dobanda de 5,75% este valabila doar in anumite conditii si... detalii
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii