Cu cat creste rata la credite dupa amanarea acestora timp de noua luni: intre 40 si 120 de lei lunar

Autor:

Bancherul.ro
2020-03-26 23:12

Amanarea ratelor la credite pe o perioada de maxim noua luni, conform ordonantei adoptate astazi de Guvern, presupune calcularea in continuare a dobanzilor si reesalonarea (impartirea) acestora pe restul perioadei de rambursare a imprumutului.

“Dobânda datorată de debitori corespunzatoare sumelor scadente a căror plată este suspendata potrivit art. 2 se capitalizeaza la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare.

Capitalul astfel majorat se plătește esalonat pe durata ramasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare, cu excepția creditelor ipotecare pentru care se plătește esalonat până la maximum 5 ani”, se arata in art. 4 al ORDONANTEI DE URGENŢĂ privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori. (vezi aici Ordonanta).

Ceea ce inseamna ca atat rata lunara a creditului va creste, dupa cele noua luni de amanare, cat si costul total al creditului, dat fiind ca se va plati o dobanda la un sold (valoare) mai mare a creditului.

Iata doua exemple de amanare a ratelor, unul pentru un credit ipotecar Prima Casa, altul pentru un credit de consum, conform Calculatordecredite.ro.

Amanarea ratei la un credit imobiliar Prima Casa

Sa luam exemplul unui credit Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (240.000 de lei) pe 30 de ani, obtinut in urma cu cinci ani.

In prezent, rata la credit este 1.200 de lei, din care 800 de lei reprezinta dobanda si 400 de lei este principalul.

In cazul amanarii ratei pana la finalul anului, timp de noua luni, cand vor trebui reluate platile, la inceputul anului viitor, rata va fi calculata astfel:

– principalul amanat, in valoare de 3.600 de lei, va fi reesalonat in alte noua rate, a cate 400 de lei, prin prelungirea perioadei de creditare cu noua luni.

– dobanzile acumulate vor insuma 7.200 de lei, care vor fi reesalonate (impartite) pe o perioada de 5 ani (60 de luni), ceea ce inseamna ca rata lunara va creste cu 120 de lei.

Majorarea ratei inseamna si un cost total al creditului mai mare, la finalul creditarii, pentru ca se va plati o dobanda la o valoare mai mare a ratei.

Amanarea ratei la un credit de nevoi personale

In cazul unui credit de consum de 5.000 de euro (25.000 de lei) pe 5 ani, rata lunara este in jurul a 550 de lei.

Dobanda la acest tip de credit, daca presupunem ca e obtinut in urma cu doi ani, este mai mica decat principalul, de 160 de lei, pe cand principalul este 390 de lei.

Dobanda acumulata in 9 luni de amanare a ratelor insumeaza 1.440 de lei, iar daca se capitalizeaza la soldul creditelor, inseamna o crestere a ratei cu 40 de lei, de la 550 la 590 lei.

 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19

In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde

BRD Groupe Societe Generale anunta ca se poate intra fara certificat verde in majoritatea unitatilor sale, insa exista cateva sucursale unde este obligatorie prezentarea certificatului de vaccinare sau dovada trecerii... detalii

La BCR se poate intra fara certificat verde

Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19).Iata anuntul bancii, postat pe... detalii

Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC.Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei.Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică.Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară.Pentru a putea fi acordate zile libere, locul de muncă ocupat de părinte trebuie să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde

"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga:"În contextul... detalii