CSALB ofera consumatorilor sfaturi si ajutor pentru administrarea datoriilor la banci in perioada pandemiei COVID-19

Autor:

Bancherul.ro
2020-04-24 08:50

Pentru administrarea corecta si eficienta a datoriilor in perioade de criza, precum cea din prezent, cauzata de coronavirusul care produce boala COVID-19, Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) ofera consumatorilor sfaturi utile, precum si ajutor concret celor care nu reusesc sa-si rezolve direct problemele cu bancile si IFN-urile.

Iata cateva recomandari utile pentru cei care in aceasta perioada incearca sa-si amane plata ratelor la credite sau sa-si restructureze imprumuturile, cu scopul de a-si usura povara financiara:

1. Luati cat mai repede legatura cu banca sau IFN-ul

Este bine sa luati legatura cu banca sau IFN-ul cat mai repede, inca din momentul in care anticipati ca v-ati putea confrunta cu probleme financare care va vor impiedica sa platiti ratele la credit.

De ce? Pentru ca astfel veti avea timp sa gasiti, impreuna cu banca sau IFN-ul, cea mai buna solutie de evitare a problemei si veti evita pericolul de a acumula restante inainte de gasirea unei solutii.
Uneori, pentru gasirea unei variante satisfacatoare e nevoie de mai mult timp, din mai multe motive, precum:

– banca sau IFN-ul are nevoie de un anumit interval de timp pentru a raspunde la cererea dumneavoastra, dat fiind ca in perioade de criza se confrunta cu multe cereri asemanatoare din partea altor clienti/consumatori;

– problema poate fi mai complicata si este nevoie de o analiza mai aprofundata si de consultarea mai multor specialisti;

– solutia propusa de banca nu va multumeste si cereti revizuirea ei;

– aveti nevoie de bani pentru a achita o parte din restante, pentru a ajunge cu datoria la zi, astfel incat sa puteti beneficia de o amanare a urmatoarelor rate.

2. Ce solutii de usurare a poverii ratelor exista?

In aceasta perioada de situatie de urgenta cauzata de criza coronavirusului, prima solutie este cea oferita prin lege, respectiv OUG nr.37/2020, privind amanarea ratelor la credite.

De aceasta lege beneficiaza insa doar cei care sunt afectati direct sau indirect de pandemie, atat individual, cat si la nivelul familiei.

De asemenea, solicitantii nu trebuie sa aiba datorii la data adoptarii OUG nr.37, respectiv 30 martie, sau intre timp isi platesc restantele si sunt la zi cu ele in momentul inregistrarii cererii de amanare a ratelor.

Amanarea ratelor se poate face o perioada de pana la noua luni, pana la finalul anului 2020, iar cererile trebuie depuse pana in 14 mai.

Cei care nu se incadreaza in conditiile impuse de OUG 37/2020 pot recurge la solutii de restructurare a creditelor, conform normelor proprii ale fiecarei banci sau IFN.

Restructurarea unui credit poate fi facuta in mai multe feluri: o perioada de amanare a platii ratelor, integral sau partial, scaderea ratelor pe o anumita perioada sau pe toata perioada de creditare, prin prelungirea acesteia, sau chiar o diminuare a datoriei.

3. La ce trebuie sa fiti atenti cand va amanati ratele sau va restructurati creditul?

In primul rand, ca nu cumva amanarea sau restructurarea sa fie o solutie nesustenabila, adica sa rezolve o problema pe o perioada scurta, iar ulterior sa devina si mai grava. De exemplu, in cazul in care ratele nu se platesc pe o perioada scurta, de cateva luni, dupa care se majoreaza semnificativ.

Trebuie sa tineti cont si de faptul ca amanarea platilor si prelungirea perioadei de creditare inseamna, in final, un cost total mai mare platit pentru credit, intrucat veti plati dobanzi mai multe (fie prin majorarea soldului, fie prin prelungirea perioadei de creditare).

De aceea, inainte de a lua decizia de amanare sau restructurare, trebuie sa va faceti un calcul privind costurile pe care va trebui sa le suportati ulterior.

Mai trebuie sa fiti atenti si la alte efecte ale amanarii platii ratelor, precum valabilitatea asigurarilor. Asigurarile sunt active atat timp cat sunt platite, fie de debitor/consumator, fie de creditor, de aceea stabiliti cu banca sau IFN-ul cine va plati asigurarile, precum si alte comisioane, daca exista.

4. Verificati daca aveti asigurare atasata creditului si care sunt riscurile acoperite de aceasta.

Asigurarea poate fi o alternativa mai buna decat amanarea sau restructurarea creditelor, pentru ca nu presupune costuri suplimentare ulterioare, dat fiind ca ratele vor fi platite de firma de asigurare, in cazul in care s-a produs evenimentul asigurat.

Daca asigurarea acopera situatii (riscuri) precum cel in care va aflati in prezent, de exemplu somajul sau imbolnavirea de coronavirus, verificati daca nu cumva este mai avantajos sa activati asigurarea, decat sa cereti solutii de amanare a ratelor, conform moratoriului guvernului (OUG nr.37/2020), sau de restructurare a a imprumutului, conform conditiilor acceptate de banca.

Daca asigurarea acopera riscul de somaj si imbolnavire, atunci ratele vor fi platite de firma de asigurare, iar ulterior veti relua plata ratelor ca inainte, fara costuri suplimentare sau prelungirea perioadei de creditare.

5. Daca nu reusiti sa rezolvati problema cu banca sau IFN-ul, apelati la CSALB

Daca banca sau IFN-ul nu va raspunde la cererea de amanare sau restructruare a imprumutului, daca nu sunteti multumiti de solutia oferita sau daca vi se refuza solicitarea, puteti apela cu incredere la CSALB, in vederea solutionarii pe cale amiabila a problemei.

Avantajele conferite de CSALB sunt multiple:

– faceti cererea de solutionare a litigiului de acasa, prin telefon la numarul 021.94.14 sau online, accesand site-ul www.csalb.ro, iar solutionarea litigiului se face tot la distanta;

– nu va costa nimic sa recurgeti la serviciile CSALB, procedura fiind gratuita pentru consumatori;

– problema poate fi rezolvata intr-un timp scurt, de maxim 90 de zile.

– puteti astfel evita procesele costisitoare in instanta.

6. Daca, in afara de suspendarea ratelor doriti sa negociati cu banca modificari la contract pentru perioada post-pandemie, pentru motive juste/obiective, tot catre CSALB trebuie sa va adresati.

Astfel, puteti obtine:

– diminuarea ratelor lunare
– scaderea sau eliminarea unor comisioane
– scaderea dobanzii
– stergerea partială sau integrala a datoriei

Daca aveti alte intrebari sau probleme de rezolvat cu bancile si IFN-urile, sunati la telefon 021.94.14.

Comentarii

De la: IULIANASubiect:

Producator agricol

Comentariu:

Buna ziua, Un producator agricol poate beneficia de amanare la palata a ratelor?

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

amanare rate producator agricol

Comentariu:

Da, si producatorii agricoli pot beneficia de amanarea ratelor, oricare ar fi forma de organizare: persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, SRL etc. Daca aveti probleme, sunati-ma la 0723292899.

De la: Iulia Subiect:

Amânare rată

Comentariu:

Bun? ziua, imi puteti spune daca pot beneficia de OUG 37/2020, daca unul din p?rinți beneficiaz? de legea 19/2020, si avem practic veniturile reduse, incasand doar 75%, pe perioada starii de urgenț?, say doar cei care se afl? in somah tehnic? Mulțumesc.

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

amanare rata venituri reduse familie

Comentariu:

Da, si cei care au venituri reduse in familie pot beneficia de amanarea ratelor, pentru ca sunt afectati indirect de epidemia COVID-10, conform prevederilor OUG 37/2020.

De la: IulianaSubiect:

Amanare rate producator agricol

Comentariu:

Buna ziua, Imi puteti aduce o lamurire legata de amanarea ratelor ptr producator agricol, va rog? Ptr amanare ratelor trebuie a solicit certificat de urgenta? ce fel de certificat si in baza caror documente il solicit? nu intocmesc balanta . dau doar o declaratie pe propria raspundere? Multumesc!

De la: MadalinaSubiect:

refuzul IFN de a primi cererea de suspendare

Comentariu:

Buna ziua, am depus trei cereri de amanare in perioada 01.04-03.04 la IFN ul la care am un contract de leasing auto si raspunsul a fost ca mi-au transmis azi factura lunara de 1200 lei si in plus inca doua facturi in suma de 1400 lei reprezentand comisioane de logistica si diferente de curs valutar . Am insistat sa raspunda la cererea de suspendare si m-au amenintat cu avocatii lor aratand ca ei nu au nicio obligatie sa raspunda la cererea mea atat timp cat normele de aplicare ale OUG 37 nu au aparut iar eu trebuie sa platesc in continuare inclusiv integral comisioane care cf contract trebuiau esalonate pe toata durata leasingului, eu find abia la a doua rata . Caror autoritati as putea sa ma adresez pentru acest abuz ? Mentionez ca nu inregistrez restante si sunt in somaj tehnic din 23.03.2020 , actele doveditoare le-am transmis catre ei. Multumesc mult

De la: NicoletaSubiect:

Amanare rate

Comentariu:

Buna ziua, va transmit raspunsul bancii la care am credit ipotecar: EU: Buna ziua, in contextul situatie generate de coronavirul si in cazul in care solicit amanarea ratelor aferente lunilor aprilie si mai, va rog sa ma lamuriti daca in luna iunie voi avea de platit si ratele pentru cele doua luni amanate sau se va prelungi perioada contractuala? Multumesc. 12:15 ADMIN-Stefania PETRE Buna ziua. In luna iunie, la scadenta, va trebui sa achitati ratele pe aprilie, mai si iunie. 12:21

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

documente amanare rate

Comentariu:

Iuliana, pentru cererea de amanare a ratelor nu e nevoie de niciun document. OUG 37/2020 spune asa, la art.3: "(1) Pentru a beneficia de suspendarea ramburs?rii ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens... (4) Creditorul analizeaz? solicitarea și o aprob? în condițiile prev?zute în normele de implementare a prezentei ordonanțe de urgenț?." Normele nu au fost inca publicate, revin cu aceste informatii cand se vor publica.

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

amanare rate credit

Comentariu:

Nicoleta, de la ce banca ai primit raspunsul? In acest caz, sfatul meu e sa trimiti o cerere conform prevederilor OUG 37/2020 privind amanarea ratelor pe o perioada de pana la 9 luni. Daca nu primesti raspuns sau ai alte probleme, suna-ma la 0723292899, sa te ajut.

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

amanare rate leasing

Comentariu:

Madalina, despre ce firma de leasing este vorba? OUG 37 este in vigoare din 30 martie 2020, asadar cererea ta trebuie inregistrata dupa aceasta data, iar daca data scadenta la rata de leasing este dupa data data de 30 martie, atunci va trebui amanata, daca cererea respecta prevederile ordonantei si normele de aplicare. In privinta raspunsului la cerere, au dreptate, vor putea raspunde dupa publicarea normelor in Monitorul Oficial (in prezent inca nu sunt publicate). Daca nu primesti raspuns sau ai alte probleme, suna-ma la 0723292899, sa te ajut.

De la: AlexSubiect:

portal reclamatii banci

Comentariu:

Buna ziua, Se vorbea de faptul ca azi o sa apara un portal de reclamatii pentru bancile care nu respecta OUG 37/2020, imi puteti spune den umirea acestuia? Deja am o problema la BCR care desi am solicitat din 23.03 amanrea ratei, pe 01.04 si din nou pe 04.04 ma trateaza cu indiferenta. Mai mult o duduie de acolo mi-a spus ca ei nu amana 9 rate, ci doar 3.

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

amanare rata BCR

Comentariu:

Alex, suna-ma la 0723292899 sau trimite-mi mail la vasile.coman@bancherul.ro, daca ai probleme cu amanarea ratelor la BCR. Portalul cu reclamatii a fost anuntat de Ministerul Finantelor, dar inca nu s-a lansat.

De la: CostiSubiect:

Politica bcr

Comentariu:

La bcr ratele se pot amana pe maxim 3 luni,dar se prelungeste perioada de creditare.din cate am citit acest lucru este interzis.sa,se faca un control la aceste banci..oricine poate vedea acest lucru daca acceseaza la programul lor pt covid19.

De la: PatriSubiect:

Amanare rata

Comentariu:

Buna seara,daca creditul meu de nevoi personale eate scadent in data de 15 martie si nu am platit rata,pot cere o amanare de plata? Multumesc!

De la: Goga CarmenSubiect:

Executare silita

Comentariu:

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Eosksi imi face poprire pe salar pentru ca Banca Transilvania, dupa ce m au executat silit au dat dosarul la un executor.Acesta mi a zis ca acum dosarul se gaseste la Eosksi. Ce pot face sa aman porpirea?

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

amanare rate BCR

Comentariu:

Costi, amanarea ratelor se face prin prelungirea perioadei de creditare la toate bancile, nu doar la BCR, asa cum prevede si OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite. Daca nu se prelungeste perioada de creditare, rata creste, dupa lunile de amanare.

De la: Alma VoicuSubiect:

amanare rate

Comentariu:

Buna ziua! Va rog, exista posibilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare? Pot beneficia de amanarea ratelor daca viitorul meu sot este in somaj tehnic? Precizez ca nu suntem casatoriti, inca. Multumesc mult! O zi buna!

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

amanare rata BCR

Comentariu:

Da, puteti cere amanarea ratelor, chiar daca inca nu sunteti casatoriti. Daca sunt probleme, reveniti la mine: 0723292899.

De la: Alma VoicuSubiect:

amanare rate

Comentariu:

Va multumesc pentru raspunsul promt! Nu stiu daca are vreo importanta, dar fac precizarea ca, banca creditoare este ING. Revin la dumneavoastra daca voi intamplina dificultati. Precizez ca, am trimis cererea catre banca in data de 17.03.2020 inainte de aprobarea OUG 37/2020 si implicit a normelor. Pana acum, singurul raspuns pe care l-am primit de la banca a fost ca nu imi vor debita contul pana la solutionarea cererii si ca durata raspunsului se va prelungi in functie de publicarea normelor de aplicare (raspuns primit in data de 03.04.2020, inainte de publicarea normelor). In cerere nu am specificat clar numarul de luni, ci am solicitat "pe o perioada de minim 3 luni". Considerati ca e necesar a face o alta cerere in care sa specific exact numarul de luni si sa invoc a se analiza cererea in baza OUG 37/2020? Multumesc mult!

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

amanare rate ING

Comentariu:

Vedeti ca in momentul cand ati facut cererea, ING avea, si inca are, o ofera de amanare a ratelor pe maxim 2 luni, prin prelungirea perioadei de rambursare, fara ca rata sa creasca ulterior. Daca cereti amanarea conform OUG 37/2020, puteti prelungi pe o perioada mai mare, insa rata va creste putin dupa aceea, pentru ca dobanda se capitalizeaza/esaloneaza la soldul creditului. Puteti alege fie una dintre cele doua variante, fie pe ambele. Daca vreti amanarea si conform OUG 37, dupa cele doua luni de amanare acordate de ING, trebuie sa faceti o noua cerere.

De la: Alma VoicuSubiect:

amanare rate ING

Comentariu:

Va multumesc frumos pentru toate precizarile facute! Revin la dumneavoastra daca voi intampina dificultati! O zi buna!

De la: CameliaSubiect:

Amanare rata bcr

Comentariu:

Am sunat rata prin email pe data de 1.04 pt 3 luni am specificat luna aprilie mai si iunie Acum pe data de 10.04 mi-a luat banii din cont pt rata Nu trebuia sa suspende rara pân? la soluționare? Este corect ? In email am primit confirmare email si ca vor r?spunde în maxim 48 ore Dar nu am primit

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

amanare rata BCR

Comentariu:

Camelia, trimiteti un e-mail la BCR si cereti sa va restituie banii retinuti. BCR mi-a spus ca cererile de amanare se iau in considerare in momentul inregistrarii, asadar nu ar fi trebuit sa va ia banii, daca ati facut cererea inainte de scadenta ratei. Daca nu reusiti, sunati-ma la tel: 0723292899 sau trimiteti-mi un e-mail la: vasile.coman@bancherul.ro

De la: luizaSubiect:

amanare rate

Comentariu:

Buna ziua! Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine pentru ce categorii de persoane fizice se pot amana sau suspenda ratele unui credit imobiliar, fara "dobanda la dobanda", adica fara cheltuieli suplimentare ci doar cu prelungirea numarului de rate pentru care se face solicitarea. Va multumesc

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

Dobanda la dobanda

Comentariu:

Dobanda la dobanda se aplica la toate creditele, cu exceptia celor ipotecare si Prima Casa, conform OUG 37/2020. Banca Transilvania este singura banca la care nu se aplica dobanda la dobanda nici la creditele de consum.

De la: danielaSubiect:

amanare rate persoane juridice

Comentariu:

Buna Ziua , Va rog sa-mi spuneti : daca la 16.03.2020 IMM la care sunt asociat avea o restanta la banca pe care am achitat-o in 10.04.2020 , mai pot beneficia de amanare la plata a ratei scadente in 17.03.2020 ? conteaza data la care depun solicitarea ? multumesc ,

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

amanare rate credite firme

Comentariu:

Da, conteaza data solicitarii. La data depunerii cererii nu trebuie sa aveti restante, iar amanarea se poate face doar din momentul depunerii cererii, dar nu mai devreme de data de 30.03, cand a intrat in vigoare OUG 37/2020, care spune asa: amanarea poate fi acordata "doar pentru creditele care nu inregistreaza restante la data instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei (16 martie) sau debitorii au efectuat plata acestor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata".

De la: IONEL ANUTASubiect:

amanare rata credit ipotecar

Comentariu:

In 20 03 2020 am facut cerere de aminare,dupa am mai facut una in 30 03 2020 si nu am primit raspuns dar in 22 04 2020 am facut o sesizare la d-voastra si astazi 06 05 2020 am primit un mesaj ca mi-au respins cererea.Va rog ajutatima fiinca nu stiu ce sa mai fac in aceasta situatie.Va rog sunatima la nr.0766817139.Va multumesc

De la: LucianSubiect:

Amanare rate daca esti bagat in somaj pt a doua oara

Comentariu:

Ce se intampla daca esti bagat pentru a doua oara in somaj si prima data am amanat ratele doar pt 3 luni ... Le mai pot amana ?? In acest caz ?? Deoarece din cauza pandemiei firma ne a bagat iar in somaj

De la: constantin aurelSubiect:

ref.inregistrarea contabila a dobanzii pe perioada suspendarii

Comentariu:

ce articole contabile se fac pentru ca dobanda pe perioada suspendarii NU SE ADAUGA LA CREDIT

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19

Erste Group: Am inceput cu bine anul 2021, ce promite sa fie un an al revenirii solide

"Am inceput cu bine anul 2021, ce promite sa fie un an al revenirii solide", a declarat Stefan Dörfler, CFO al Erste Group, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare din T1 2021... detalii

Banca Transilvania sustine un program de finantare a proiectelor sociale de cartier din Bucuresti

Fundația Comunitară București, împreună cu Banca Transilvania, lansează “Inclusiv în cartier”, programul care sprijină dezvoltarea proiectelor în comunitățile de cartier, conform unui comunicat de presa, in care se mai arata:Valoarea... detalii

Curs acreditat de educatie financiara pentru profesori

Ministerul Educației și Cercetării, Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor, Institutul Bancar Român, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare anunță acreditarea singurului curs integral „Educație... detalii

Elevii castigatori ai concursului de educatie financiara European Money Quiz

Peste 1.630 de elevi cu vârsta între 13-15 ani din 125 de școli, licee și colegii de la nivel național au participat la ediția a III-a a finalei naționale a... detalii