BANCI | Analiza

Criza financiara mondiala aduce in discutie finantarea responsabila

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-07 16:39

În jur de 200 de participanti activi de pe piata financiara internatională se intalnesc la Sibiu, România, în cadrul unei conferinte pentru a discuta despre chestiuni de actualitate din domeniul finantării pentru dezvoltare, se arata intr-un comunicat de presa.

Conferinta este găzduită de Fondul European pentru Sud-Estul Europei (EFSE), unul dintre cele mai mari fonduri de microfinantare din lume. Conferinta se va desfăsura pe durata celei de-a doua Adunări Anuale a Fondului, între 6 si 8 mai a.c.

EFSE contribuie la dezvoltarea economiei românesti

“Suntem încântati să organizam cea de-a doua Adunare Anuală în România. Acest eveniment marchează un debut plin de succese pentru operatiunile noastre în România”, afirmă Dr. Klaus Glaubitt, Presedinte Board al EFSE (foto).

Operatiunile Fondului in Romania inseamna un porotfoliu in sold de peste 67 milioane de Euro, plasati in institutiile financiare de aici, ajutând în acest fel mai mult de 7,000 de antreprenori locali să acceseze fonduri pentru a-si clădi noi afaceri sau pentru a-si le extinde pe cele actuale, dar si persoane individuale care au dorit să îsi reconstruiască sau să îsi modernizeze locuintele.

“Aceste cifre fac dovada angajamentului nostru in a încuraja dezvoltarea economiei românesti si de a sustine prosperitatea, precum si de a crea noi locuri de muncă în România”.

EFSE incurajeaza accesul nediscriminatoriu la servicii financiare pentru intreprinderile mici si foarte mici, pentru persoanele cu venituri reduse, prin refinantarea institutiilor financiare locale cum ar fi ProCredit Bank, Banca Transilvania sau Banca Carpatica.

Constructia financiara unica a EFSE permite acestuia sa utilizeze fodurile publice limitate in atragerea investitorilor private in regiune, in scopuri de dezvoltare, care nu sunt parte din activitatea lor zilnica.

La doi ani de la infiintare, EFSE a devenit cel mai mare fond de microfinantare din lume cu un portofoliu in sold la 31 martie 2008 de 414 milioane EUR. Statistic vorbind, peste 90,000 de utilizatori finali din Sud-Estul Europei au beneficiat de un credit refinantat de EFSE. Suma medie a creditelor acordate utilizatorilor finali este de numai 4,300 EUR, ceea ce subliniaza preocuparea Fondului in a ajunge la antreprenorii mici si foarte mici, la gospodariile cu venituri reduse.

In acest context, Dl. Dirk Megank, Director Programe Regionale si Instrumente Financiare, DE Enlargement, in cadrul Comisiei Europene – unul din actionarii cheie ai Fondului, mentiona: EFSE este un partener al strategiei de extindere a UE, prin definirea cadrului-suport pentru Balcanii de Vest.

EFSE înseamnă Finantare Responsabilă

Tema principală a discutiilor din cadrul conferintei este Finantarea Responsabilă. EFSE pune mare accent pe investitiile responsabile, promovând practici responsabile de împrumut în zonă. „Având în vedere criza financiară actuală, sectorul financiar se vede nevoit să furnizeze servicii într-o manieră responsabilă. Acest lucru este important pentru toti stakeholderii din sectorul financiar, chiar dacă acestia operează pe piete mature sau pe piete emergente. Preocuparea pentru nivelul ridicat de supraîndatorare, pentru practicile ambigue de împrumut către persoane care nu cunosc sistemul financiar, pentru credite de consum oferite practice “la colt de strada” sunt doar câteva din problemele aflate pe ordinea de zi a conferintei. EFSE reuseste sa fie un investitor responsabil, promovand practice de creditare responsabile in regiunea tinta” – a comentat Dl. Dominik Ziller, Director Buget al Ministerului German pentru Economie, Cooperare si Dezvoltare (BMZ).

Exceptând chestiunea Finantării Responsabile, discutiile între participanti, prezentările si studiile de caz vor viza de asemenea problemele dezvoltării pietelor financiare din Sud-Estul Europei, oportunităti viitoare pentru pietele locale, produse noi precum si integrarea/transformarea institutiilor de microfinantare.
Participanti activi de pe pietele regionale si internationale, incluzând reprezentanti ai institutiilor de finantare pentru dezvoltare, agentiilor donatoare, organizatiilor internationale, institutiilor de microfinantare, băncilor comerciale, precum si investitorilor institutionali, cadre didactice precum si importanti factori de decizie vor fi prezenti la această conferintă. Printre participanti, se numara reprezentanti ai bancilor centrale din Sud-Estul Europei, precum si Dna Doris Kohn, Senior Vice-Presedinte al KfW.

De asemenea, EFSE va gazdui o intalnire a Grupului de Consiliere, acesta fiind unul dintre departamentele cheie in organizarea EFSE. Grupul de Consiliere este format din reprezentanti ai bancilor centrale din zona. Acest Grup sustine managementul Fondului fiind o sursa de informatii pentru ca acesta sa fie la curent cu cele mai noi practici si evolutii financiare. Astfel, Grupul de Consiliere reprezinta o platforma de cooperare regionala, pe care Fondul o promoveaza dupa ani intregi de izolare regionala.

Fondul European pentru Sud-Estul Europei (EFSE)

Istoric

Fondul European pentru Sud-Estul Europei (EFSE) a fost înfiintat pe 15 decembrie 2005 ca un fond de investitii cu sediul la Luxemburg. EFSE s-a născut în urma mai multor initiative de finantare pentru dezvoltare care au fost implementate încă din 1998. Acestea au beneficiat de ajutorul financiar oferit de Uniunea Europeană, guvernele Austriei, Elvetiei si Germaniei, precum si de un împrumut din partea Companiei Olandeze pentru Finantarea Dezvoltării (FMO). Banca germană KfW a administrat aceste fonduri conform unui aranjament fiduciar.

Misiune si Obiective

EFSE urmăreste să încurajeze dezvoltarea economică si să sustină prosperitatea în sud-estul Europei. Fondul oferă instrumente de finantare pe termen lung institutiilor financiare locale agreate pentru a servi nevoile de finantare ale firmelor mici si foarte mici, precum si ale gospodăriilor private care au acces limitat la serviciile financiare.

EFSE desfăsoară operatiuni în Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România si Serbia. Se asteaptă ca în următoarele luni Fondul să declanseze operatiunile si în Ucraina.

Până în 2012, se asteaptă ca Fondul să refinanteze 174.000 de împrumuturi către firmele mici si foarte mici si ferme, să refinanteze în jur de 43.000 de împrumuturi către familii care îsi reconstruiesc sau îsi reconditionează locuintele si să contribuie la crearea a aproximativ 43.000 de locuri de muncă.

Produsele si instrumentele EFSE

EFSE oferă finantare pe termen lung pentru firmele mici si foarte mici din zone urbane si rurale, precum si finantări pentru construirea sau refacerea de locuinte. Fondurile sunt distribuite printr-o gamă variată de instrumente financiare si sunt oferite în functie de conditiile locale de piată. Aceste instrumente includ împrumuturi indirecte, împrumuturi subordonate, fonduri proprii si tranzactii pentru finantări structurate. Mai mult decât atât, prin Facilitatea de Dezvoltare, Fondul furnizează servicii complementare non-financiare, pentru a sprijini investitiile sale, precum asistentă tehnică si training pentru dezvoltarea institutiilor partenere.

Investitori

Lista de membri fondatori ai Fondului include Comisia Europeană, Ministerul German pentru Cooperare Economică si Dezvoltare (BMZ), Dezvoltarea Cooperării Austriece (ADC), precum si Agentia Elvetiană pentru Dezvoltare si Cooperare (SDC). Mai mult decât atât, institutii de finantare pentru dezvoltare ca IFC, KfW, EBRD, precum si Compania Olandeză de Finantare pentru Dezvoltare (FMO) si EIB au investit în Fond. Nu în cele din urmă, investitorii institutionali care au o orientare comercială împreună cu investitorii responsabili din punct de vedere social contribuie semnificativ la baza de capital. De la 31 martie a.c. capitalul subscris se ridică la 524 de milioane de euro.

Grupul consilier

EFSE este consiliat de un grup ce cuprinde reprezentanti ai Băncilor Centrale din regiune. Acesta este convocat anual si are rolul de a prezenta Fondului realitătile locale, dar si de a oferi o platformă de comunicare a nevoilor si problemelor locale.

EFSE în România

EFSE a început operatiunile în România în 2006. În prezent acesta lucrează cu sase institutii partenere in domeniul firmelor mici si foarte mici si în finantarea construirii sau refacerii de locuinte. Investitiile din România se ridică la 67,2 milioane de Euro conform raportului din 31 martie 2008. Fondurile au fost folosite pentru a refinanta împrumuturi pentru aproximativ 11.000 de clienti.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii