Cresterea economica a Romaniei va incetini de la 4,3% in acest an la 3,7% in 2017, estimeaza economistii Garanti Bank.
Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice bănci de pe piața locală, estimează pentru anul viitor încetinirea ritmului de creștere economică, anunta banca intr-un comunicat, in care mai mentioneaza urmatoarele:
Astfel, în 2017 este anticipată o creștere a produsului intern brut de până la 3.7%, în contextul în care se așteaptă ca evoluția consumului să revină la nivelul avut înainte de stimulente (reducerea TVA-ului în iunie 2015, și în ianuarie 2016, precum și creșteri salariale în sectorul public).
Totuși, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al Garanti Bank, corespunzător celui de-al treilea trimestru, PIB-ul a crescut în primele nouă luni ale anului cu 4.9%, puternic impulsionat de consum.
În ceea ce privește producția, sectorul serviciilor, în mod special IT-ul și activitățile de consultanță și suport în afaceri, se așteaptă să rămână motorul de creștere economică, în condițiile în care acest sector a avut o creștere bună pe parcursul celorlalte trimestre.
Potrivit raportului menționat anterior, se estimează ca inflația anuală să crească de la -0.4% (octombrie), la 2% până la finalul anului viitor, în timp ce inflația de bază ar putea rămâne la 1.2% în 2017. În acest context, Garanti Bank preconizează că Banca Națională a României va implementa o primă majorare a ratei dobânzii abia în 2018, atunci când inflația se așteaptă să crească peste țintă. Între timp, Garanti Bank estimează ca BNR va menține rata dobânzii cheie la nivelul de 1.75%, pe tot parcursul anului 2017.
Potrivit specialiștilor Garanti Bank, fundamentele macro ale României rămân puternice. Totuși, există două riscuri pe termen scurt avute în vizor: creșterea deficitului bugetar anul viitor, determinat de factori precum creșterea salariilor din sectorul public, dar si alte masuri planificate pentru 2017 și incertitudinile legate de schimbările legislative, care ar putea impacta sistemul financiar.
Pentru sistemul bancar, principalele riscuri sunt legate de legea dării în plată și cea de conversie a creditelor în franci elvețieni, care se află acum la stadiul de revizuire.
Impactul general al acestor legi, însă, ar fi oricum mai mic decât în cazul altor țări, potrivit raportului macroeconomic al Garanti Bank.
Cu toate acestea, agențiile de rating consideră în continuare România ca fiind o țară stabila, arată raportul băncii.
“Fiecare an vine cu noi provocări, atât pentru economia globală, cât și pentru cea locală. 2016 nu este o excepție din acest punct de vedere. Cel mai important aspect, însă, este acela că România își păstrează echilibrul și continuă să se dezvolte și să atragă investiții. Întrevedem, astfel, rezultate pozitive în viitorul apropiat”, declară Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank România.
Al treilea trimestru a însemnat în același timp o stagnare a activității de creditare, precizează specialiștii Garanti Bank în raport, împrumuturile crescând cu 0.8% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, ajustându-se la efectele variațiilor cursurilor valutare.
Investițiile în economie au început să crească anul acesta, iar banca se așteaptă ca acest trend să continue și în viitor. Apetitul pentru împrumuturile acordate sectorului imobiliar al companiilor este încă scăzut, dar prețurile în această zonă au început să crească, ceea ce înseamnă că și cererea ar trebui să crească, arată raportul băncii.
Ȋn același timp, specialiștii Garanti Bank sunt de părere că perspectivele pentru creditele pentru populație în 2017 sunt unele bune, mai ales dacă propunerea de a extinde programului Prima Casă cu cinci ani trece de Parlament.
Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reunește și Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) și Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA).
Garanti Bank este deținută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. TGB este o bancă universală, cu servicii de top în toate segmentele de business, și are peste 14 milioane de clienţi în zonele corporate, comercial, întreprinderi mici şi mijlocii, precum şi retail, cărora le oferă servicii financiare integrate.
Garanti Bank România oferă o serie de produse și servicii de calitate pentru toate segmentele de business: retail, IMM și corporate, și este una dintre cele mai dinamice și inovatoare bănci de pe piața locală.
Prezentă în România din 1998, banca a dezvoltat un portofoliu solid de clienți și și-a extins prezența națională prin sucursale și canale alternative, ajungând la o rețea extinsă de peste 300 de bancomate inteligente, care pot fi folosite de oricine, nu doar de clienții băncii, pentru tranzacții cu sau fără card.
Anul acesta, Garanti Bank a fost premiată de prestigioasa revistă Global Finance pentru “Best Consumer Digital Bank in Romania”. Distincția a fost acordată în cadrul evenimentului “2016 World’s Best Consumer Digital Banks”.
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR raportul macroeconomic al Garanti Bank
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii