Numarul platilor cu cardurile de debit emise de bancile romanesti a crescut spectaculos in trimestrul doi din acest an, pe fondul avansului puternic al salariilor si consumului, care au condus la o rata anuala neasteptata, de 6%, a PIB-ului Romaniei, cea mai ridicata din ultimii opt ani si cea mai mare din Uniunea Europeana.
Astfel, numarul tranzactiilor de plata cu carduri de debit a fost de 73 milioane in trimestrul doi din acest an, comparativ cu doar 66 milioane in trimestrul precedent si numai 57 milioane in trimestrul doi din 2015, arata statisticile BNR publicate astazi.
Numarul tranzactiilor la POS-uri a crescut la 66 milioane, cu 5 milioane mai multe decat in T1, cand au fost doar 61 milioane, si cu 13 milioane mai multe decat in T2 2015, cand au fost doar 53 milioane.
Cresterea spectaculoasa a platilor cumparaturilor cu cardul a fost stimulata si de avansul important al POS-urilor, care au ajuns la 148.797 de unitati in iunie, cu 4200 mai multe decat in martie si cu 13.158 de unitati mai multe decat in iunie 2015.
[1]
Valoarea tranzactiilor cu cardurile de debit a avansat cu un miliard de lei in trimestrul doi, la 9,6 miliarde lei, fata de 8,6 miliarde in primul trimestru al anului si 7,7 miliarde in trimestrul doi al anului trecut.
Si volumul retragerilor de numerar la ATM-uri a crescut cu 3,6 miliarde lei, la 36,777 miliarde lei in T2, de la 33,142 miliarde lei in trimestrul precedent si doar 32,041 miliarde lei in trimestrul doi din 2015.
Cresterea numarului si valorii platilor cu cardul a condus si la cresterea atat a numarului total de carduri in circulatie, cat si a numarului de carduri active, mai arata statisticile BNR.
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind piata cardurilor in T2 2016
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii