Ministerul Finanțelor Publice anunță că plafonul total de garantare de 1.690.330.155 de lei, aferent programului Prima casă, pentru anul 2016, a fost alocat în întregime iar băncile comerciale au pusă la dispoziție întreaga sumă.
Volumul de garantii pentru acest an este aproape inca o data mai mic decat cel alocat pentru anul trecut, de 2,8 miliarde lei, dupa ce noul guvern Ciolos a constatat ca garantiile statului pentru sustinerea creditarii nu se mai justifica, in conditiile relansarii cresterii economice si accelerarii creditarii bancare fara sprijinul statului.
De asemenea, dobanda maxima pe care bancile o vor putea practica pentru aceste credite va scadea de la ROBOR plus 2,5%, cat a fost pana acum, la ROBOR plus 2%, insa avansul de doar 5% va fi pastrat.
Pe de alta parte, atat BNR cat si sindicatul FNGCIMM, fondul care emite garantiile pentru creditele Prima Casa, au avertizat ca programul va disparea daca legea darii in plata a garantiilor ipotecate se va aplica in actuala forma, intrucat bancile nu-si vor mai putea rascumpara garantia statului de 50% din creditul acordat.
Ministerul Finantelor mai precizeaza urmatoarele intr-un comunicat:
Finanțatorii participanți în cadrul programului acordă credite Prima casă, în baza alocării sumei de 200 de milioane de lei provenite din rambursări de rate de capital efectuate până la data de 31.12.2015, din diferențele rămase neutilizate din sumele alocate anul trecut, în valoare totală de 172.580.733 de lei și din plafonul reutilizat în condițiile legii, disponibil până la data de 31.12.2016, de 17.749.422 de lei, precum și din plafonul suplimentar de 1,3 miliarde de lei acordat prin HG nr.1016/30.12.2015.
Odată cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispoziția băncilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale în vigoare.
Pentru finanțatorii care au transmis solicitări de alocare a plafonului de 1,3 miliarde de lei pentru anul 2016, respectiv, Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, suma a fost repartizată prin efectuarea de alocări pro rata în cadrul acestuia în funcție de solicitările transmise de aceștia.
În cursul anului, conform prevederilor art.3 alin. (29) din Anexa nr.1 la H.G. nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă, cu modificările și completările ulterioare, FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puțin trimestrial modul de utilizare de către finanțatori a plafoanelor alocate și să efectueze realocări între finanțatori în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finanțelor Publice.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii