Programul Prima Casa va fi modificat si redenumit Noua Casa, prin care se vor putea obtine credite pentru locuinte noi cu valori mai mari, de pana la 140.000 de euro, insa si cu avans mai mare, de minim 15%, a anuntat astazi Guvernul.
Astfel, in cazul creditelor Prima Casa pentru cumpararea de locuinte noi, adica cele construite sau consolidate in urma cu cel mult 5 ani, avansul va fi de minim 15%, daca valoarea locuintei este intre 70.000 si 140.000 de euro.
Pentru locuinte noi cu valori sub 70.000 de euro, avansul ramane 5%, conform proiectului Ordonantei de Urgenta pentru modificarea Programului Prima Casa, publicat de Guvern.
Declaratia purtatorului de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu:
“Un alt proiect de act normativ, de aceasta dată, atât pentru dezvoltarea sectorului construcțiilor, dar și pentru modificarea modului de aplicare a programului de stimulare a achizițiilor imobiliare ”Prima casă” a fost modificat şi adoptat în ședința de guvern de ieri.
Programul se va denumi ”Noua casă” şi se modifică în sensul în care se creează posibilitatea pentru familiile tinere care îşi doresc să achiziționeze o locuință cu un spaţiu mai mare decât putea achiziționa prin programul Prima casă în limita plafonului de 70.000 de euro, respectiv locuințe de până la 120 de metri pătrați, în funcţie de oferta imobiliară, desigur, prin acest proiect de ordonanță de urgenţă se creează posibilitatea ca aceștia să beneficieze de garanții de stat pentru achiziția unei locuințe de până la 140.000 de euro, garanții de stat în proporție de 60% din valoarea finanțării garantate şi cu un avans de 15% din valoarea achiziției.
Practic, programul ”Prima casă” devine ”Noua casă” şi extinde aria beneficiarilor care pot accesa la această facilitate de garanții de stat pentru achiziția de locuințe în două categorii principale.
Avem, pe de o parte, plafonul de 70.000 de euro, cu garanții de stat de 50% şi avans 5% din valoarea achiziției, ceea ce a funcționat şi în cadrul programului ”Prima casă” şi va funcționa în continuare şi se adaugă o nouă categorie de beneficiari, cei care doresc să achiziționeze locuințe cu valoare până la 140.000 de euro, cu garanții de stat în proporție de 60% din valoarea finanțării garantate şi un avans de 15% din valoarea achiziției.”
Majorarea avansului la creditele pentru locuinte noi cu valori mai mari este in acord cu recomandarea adresata Guvernului la inceputul anului 2018 de catre Comitetul National pentru Stabilitate Macroprudentiala (CNSM), format din reprezentantii Guvernului si BNR, condus de guvernatorul Mugur Isarescu, sa evalueze “oportunitatea recalibrării programului Prima casă din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare a acestui program, cu menținerea unui grad de îndatorare sustenabil.”
CNSM sugera sa fie majorat si avansul de 5%, de trei ori mai mic decat cel pentru un credit ipotecar standard, pentru ca stimuleaza si mai mult cresterea preturilor locuintelor, a caror evolutie este apreciata oricum prea ridicata.
CNSM a mai avertizat ca programul Prima Casa, considerat un program social, nu-si indeplineste acest rol, intrucat nu este stabilita nici o limita a veniturilor, astfel ca si cei cu salarii mari, care si-ar permite un credit standard, pot obtine un credit Prima Casa.
In acest sens, Programul Prima Casa a fost modificat prin legea adoptata de Parlament in urma cu peste trei luni, prin restrictionarea accesului la credite celor cu venituri mai mari de 7.000 de lei pe familie si 4.500 de lei individual, conform recomandarii CNSM.
Legea, in vigoare in prezent, nu poate fi insa aplicata, pentru ca Guvernul nu a emis normele de implementare. (vezi aici detalii)
In proiectul Ordonantei de Urgenta publicat astazi sunt eliminate, insa, restrictiile privind accesul la credite a persoanelor cu venituri ridicate.
Directia Stabilitate Financiară din Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca “la momentul actual evoluțiile din piața imobiliară nu necesită o intervenție din partea autorităților (pentru modificarea programului Prima Casa), fiind necesar ca programul să fie structurat mai degrabă din punct de vedere social, în linie cu recomandarea CNSM nr. R/1/2018”. (vezi aici detalii)
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii