Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) si IMM Invest.
In schimb, creditele negarantate, pentru consum, au stagnat in luna octombrie, dupa ce au fost afectate de COVID-19 in primavara, iar in lunile de vara si-au reluat cresterea, dar intr-un ritm redus, care nu le-a permis sa revina la nivelul din luna martie.
Statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca in octombrie creditele in lei pentru consum acordate de banci populatiei au avut un ritm de crestere de doar 0,1% fata de luna precedenta, echivalentul a numai 51 milioane lei. Comparativ, in septembrie cresterea lunara a fost de 251 milioane lei (0,5%).
In aceste conditii, ritmul anual de crestere a soldului creditelor de consum in lei a scazut la doar 1,1% in octombrie, respectiv cu 543 milioane lei mai mult decat in octombrie 2019, la o valoare de 49,5 miliarde lei.
In cazul creditelor in lei pentru locuinte, ritmul lunar de crestere a fost de 14 ori mai ridicat: soldul acestor imprumuturi a crescut cu 1,4% in octombrie, echivalentul a 906 milioane lei. O dinamica mai alerta decat in septembrie, cand avansul a fost de 817 milioane lei (1,2%).
Cresterea anuala a valorii creditelor ipotecare a insumat 9,401 miliarde lei (16,7%) in perioada octombrie 2019-octombrie 2020, la o suma totala de 65,5 miliarde lei.
Insa finantarile in lei pentru firme au avut cea mai mare viteza in octombrie, de 1,9%, echivalentul a 1,365 miliarde lei, peste nivelul din luna precedenta.
Creditarea firmelor si-a mentinut astfel ritmul alert de crestere din ultimele luni (in septembrie cresterea lunara a fost de 1,8%), fiind impulsionat de programul IMM Invest.
Cresterea anuala a finantarii firmelor la nivelul lunii octombrie 2020 ramane insa redusa, la 4,8%, cu doar 3,328 miliarde lei mai multe fata de aceeasi luna a anului precedent, stocul total al acestor tipuri de credite fiind de 71,7 miliarde lei.
Nu există comentarii pentru această știre.
"Am inceput cu bine anul 2021, ce promite sa fie un an al revenirii solide", a declarat Stefan Dörfler, CFO al Erste Group, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare din T1 2021... detalii
Fundația Comunitară București, împreună cu Banca Transilvania, lansează “Inclusiv în cartier”, programul care sprijină dezvoltarea proiectelor în comunitățile de cartier, conform unui comunicat de presa, in care se mai arata:Valoarea... detalii
Ministerul Educației și Cercetării, Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor, Institutul Bancar Român, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare anunță acreditarea singurului curs integral „Educație... detalii
Peste 1.630 de elevi cu vârsta între 13-15 ani din 125 de școli, licee și colegii de la nivel național au participat la ediția a III-a a finalei naționale a... detalii