Creditele pentru locuinte isi continua cresterea spectaculoasa, in ciuda legii privind darea in plata

Autor:

Bancherul.ro
2016-03-23 23:42

Creditele pentru locuinte, stimulate de programul Prima Casa, isi continua cresterea spectaculoasa, cu mult peste nivelul altor tipuri de credite, precum cele de consum sau finantarile pentru firme, in contextul dezbaterilor furtunoase pe tema legii privind darea in plata.

Soldul creditelor imobiliare in lei acordate de banci a avansat cu 4%, echivalentul a 765 milioane lei, in luna februarie fata de ianuarie, cand s-a inregistrat o crestere de doar 2,4%, conform datelor BNR.

Creditele de consum in lei au crescut cu 1,3%, in timp ce finantarile in lei pentru firme au stagnat (vezi mai jos si in grafice statisticile privind celelalte tipuri de credite).

In februarie 2015, ritmul lunar de crestere a creditelor pentru locuinte a fost de 3,1%, echivalentul a 308 milioane lei, la jumatate fata de cele din luna februarie a acestui an. 

Valoarea totala a creditelor pentru locuinte in lei a ajuns la 19,9 miliarde lei in februarie 2016, aproape dublu comparativ cu luna februarie a anului precedent, cand erau doar 10,1 miliarde lei.

Aceasta evolutie se datoreaza in mare parte creditelor prin programul Prima Casa, in contextul in care, din cauza legii privind darea in plata, unele banci, precum Raiffeisen Bank au anuntat ca au inasprit deja conditiile de creditare pentru imprumuturile standard, prin majorarea avansului, iar creditele Prima Casa ar putea disparea, determinand clientii sa se grabeasca pentru a mai prinde un credit inainte de aparitia legii.

Creditele pentru locuinte in euro, in scadere cu 2,1%

In acelasi timp, volumul de credite pentru locuinte in euro a scazut in februarie cu 2,1%, echivalentul a 623 milioane lei, fata de luna ianuarie.

Soldul total a creditelor imobiliare in euro a ajuns astfel la echivalentul a 28,9 miliarde lei, de la 30,9 miliarde lei in februarie 2015.

Creditele pentru consum au crescut cu 1,3%

Creditele pentru consum in lei au avansat in februarie, fata de luna ianuarie, cu 1,3%, echivalentul a 424 milioane lei, dupa doua luni de scaderi, atat in ianuarie, cat si in decembrie 2015, in ciuda faptului ca a fost o luna a cadourilor.

[1]

Stocul total de credite pentru consum in lei a ajuns astfel la 31,5 miliarde lei, de la 27,8 miliarde lei in februarie 2015.

In acelasi timp, creditele pentru consum in euro au scazut in februarie cu 2,7%, echivalentul a 463 milioane lei, fata de luna ianuarie, stocul total al acestora ajungand la 16,6 miliarde lei, de la 19,1 miliarde lei in februarie 2015.

Diminuarea volumelor de credite de consum si pentru locuinte in euro se datoreaza, in primul rand, procesului de curatire a bilanturilor bancilor, prin vanzarea sau scoatarea in afara bilanturilor (write-off) a creditelor neperformante, iar pe de alta parte, in urma ajungerii la scadenta a creditelor vechi si restrictioanrea acordarii de credite noi, precum si a procesului de conversie in lei.

Finantarile pentru firme, in scadere

Volumul total de credite pentru societatile nefinanciare a scazut in februarie, pentru a doua luna consecutiv, cu 0,8%, echivalentul a 902 milioane lei, fata de luna ianuarie.

[2]

Creditele in lei au stagnat la 54 miliarde lei, pe fondul cresterii creditelor cu scadenta de pana la un an si cresterii celor cu scadenta mai mare de 1 an pana la 5 ani inclusiv.

Creditele in euro au scazut cu 2% in februarie fata de luna precedenta, echivalentul a 924 milioane lei, la un total de 45,8 miliarde lei.

(Vezi in FISIERE tabelul cu evolutia tuturor tipurilor de credite)

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii