In aprilie, prima luna completa de izolare din timpul starii de urgenta pentru combaterea coronavirusului, declarata in 16 martie, creditele noi in lei obtinute de la banci de populatie si firme au scazut cu 35%, echivalentul a 2 miliarde lei, fata de aceeasi luna a anului precedent, imprumuturile populatiei pentru consum fiind cele mai afectate, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Astfel, in luna aprilie 2020, valoarea creditelor noi in lei s-a cifrat la 3,705 miliarde lei, fata de 5,717 miliarde lei in aprilie 2019.
In luna martie, cand s-a declarat starea de urgenta, incepand din data de 16, volumul de credite noi in lei nu a fost cu mult sub nivelul din aprilie: 5,523 miliarde lei, comparativ cu 5,789 miliarde lei in aprilie, fiind peste nivelul din martie 2019, de 5,238 miliarde lei.
In privinta tipurilor de credite, cele obtinute de populatie au scazut mai mult decat pentru firme.
Astfel, creditele populatiei au scazut in aprilie cu 42%, echivalentul 1.2 miliarde lei, la 1,742 miliarde lei, fata de luna precedenta, martie, cand au insumat 3,017 miliarde lei, si cu 40% fata de luna aprilie a anului trecut, cand s-au ridicat la 2,935 miliarde lei.
Comparativ, creditele noi in lei acordate de banci firmelor au scazut in aprilie 2010 cu 29% fata de aceeasi luna a anului trecut, la 1,962 miliarde lei. In martie, valoarea finantarilor a fost de 2,506 miliarde lei, mai multe decat in februarie – 2,251 miliarde lei.
In privinta tipului de credite acordate populatiei, creditele de consum au scazut cel mai mult, in timp ce creditele ipotecare s-au mentinut la un nivel apropiat de cel al lunilor precedente.
Valoarea creditelor noi in lei pentru consum s-a cifrat in aprilie la doar 589 milioane lei, cu 70%, echivalentul a 1.4 miliarde lei, sub nivelul din aprilie 2019.
In martie, creditele de consum au insumat 1,718 miliarde lei, cu doar 14%, echivalentul a 300 milioane lei sub nivelul din aceeasi luna a anului precedent.
Creditele noi pentru locuinte in lei nu au fost afectate de criza COVID-19: au ramas la aceleasi niveluri din lunile precedente si peste valorile din anul trecut: 1,1 miliarde lei in aprilie si 1,2 miliarde lei in martie, comparativ cu 0,9 miliarde lei in martie si aprilie 2019.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii