BANCI | Stirea Zilei

Creditele neperformante scoase de banci in afara bilanturilor au crescut la 10,2 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-05 21:47

Sumele restante aferente creditelor acordate de bancile romanesti firmelor si populatiei au crescut in luna noiembrie 2015 cu aproape 100 milioane lei, la un total de 31,681 miliarde lei, conform ultimelor statistici publicate de Centrala Riscului de Credit de la BNR, care inregistreaza creditele cu valori de peste 20.000 de lei fiecare, reprezentand 91% din volumul total de imprumuturi.

Restantele persoanelor fizice se ridica la doar 6,1 miliarde lei, fiind asadar de cinci ori mai putine decat cele acumulate de catre firme, in conditiile in care creditele aferente populatiei reprezinta doar o treime din volumul total de imprumuturi.

Volumul total al creditelor acordate de banci era de 329 miliarde lei la finalul lunii noiembrie, in crestere cu 4,3 miliarde lei fata de luna precedenta, iar totalul sumelor datorate se ridica la 274 miliarde lei, in crestere cu 3,4 miliarde lei.

Creditele persoanelor fizice reprezinta doar in jur de o treime (35% mai exact) din volumul total al imprumuturilor: valoarea lor a ajuns la 115 miliarde lei in noiembrie 2015, in crestere cu 2,8 miliarde lei fata de luna precedenta.

Rata creditelor neperformante a scazut la 12,02% in octombrie 2015

Din volumul total de restante, aproape o treime, respectiv 10,2 miliarde lei, cu 200 de milioane de lei mai mult decat in luna precedenta, sunt credite scoase in afara bilantului de catre banci, adica recunoscute ca fiind neperformante.

Procesul de scoatere in afara bilanturilor a creditelor neperformante a facut ca rata creditelor neperformante sa scada continuu in ultimul an, de la 14,03% in ianuarie 2015 la 12,02% in octombrie 2015.

Aproape toate creditele neperformante scoase in afara bilanturilor, respectiv 9,999 miliarde lei, reprezentand 98% din total, sunt credite cu restante de peste 1 an.

Asta pentru ca si majoritatea restantelor, respectiv 2,7 miliarde lei, adica 88% din total, sunt cele cu intarzieri de peste 1 an. Acestea au crescut cu peste 300 milioane lei in noiembrie.

O alta pondere importanta, respectiv 1,7 miliarde lei, sunt restante cu intarzieri intre 181 de zile si un an, volum acestora fiind in scadere cu aproape 200 milioane lei in noiembrie.

Intarzierile intre 91 si 180 de zile se ridica la 770 milioane lei, cele intre 61 si 90 de zile la 360 milioane lei, cele intre 31 si 60 de zile la 440 milioane lei, cele intre 16 si 30 de zile la 176 miloane lei si, in sfarsit, intarzierile de maxim 15 zile au valori de 271 milioane lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii