Cu toate ca rata creditelor neperformante publicata de BNR este in scadere, volumele de credite neperformante recunoscute de banci stabilesc noi recorduri de crestere, intrucat acestea sunt scoase in afara bilanturilor, de unde sunt recuperate prin executari silite sau vandute recuperatorilor de creante.
Procesul de curatenie al bilanturilor bancilor de vechile credite cu probleme acordate in perioada de euforie dinaintea crizei din 2008, initiat de BNR in vara lui 2014, continua, asadar, si in prezent.
Totalul sumelor restante inregistrate de firme si persoane fizice la creditele cu valori de peste 20.000 de lei obtinute de la banci au crescut usor in luna mai, cu 0,9%, echivalentul a 271 milioane lei, la un total de 30,111 miliarde lei, conform datelor inregistrate la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR.
Restantele persoanelor fizice au scazut usor, cu 53 milioane lei, la un total de 6,137 miliarde lei, ceea ce inseamna ca firmele sunt cele care au inregistrat restante in crestere cu peste 300 milioane lei.
Restantele firmelor reprezinta, asadar, 80% din totalul restantelor inregistrate de clientii bancilor, restul fiind ale persoanelor fizice.
Valoarea restantelor din mai, desi in crestere, sunt mai putine decat cele inregistrate la inceputul anului cu aproximativ 1 miliard de lei. Varful restantelor a fost inregistrat in iunie 2014, si anume 33,416 miliarde lei, rata creditelor neperformante fiind atunci de 20%.
Intre timp, insa, rata creditelor neperformante a scazut substantial, la doar 13,11% in aprilie 2016, insa nu pentru ca volumul de credite neperformante a scazut, ci datorita scoaterii acestora in afara bilanturilor bancilor.
Luna mai a consemnat astfel un alt tip de record al pietei bancare: volumul creditelor scoase de banci in afara bilanturilor, adica recunoscute ca fiind neperformante, fiind provizionate integral: 12,152 miliarde lei, in crestere cu 1,1 miliarde lei fata de luna precedenta si cu aproape 4 miliarde lei fata de luna mai a anului trecut.
Creditele neperformante au o pondere de 40% din totalul restantelor, in conditiile in care cea mai mare parte a restantelor sunt cele cu intarzieri de peste 1 an (restante tip G), respectiv 27 miliarde lei, adica 90% din total.
Fireste ca, intrucat 80% dintre restante sunt ale firmelor, si majoritatea creditelor neperformante sunt tot ale acestora: creditele persoanelor fizice scoase in afara bilantului insumeaza numai 2,973 miliarde lei in mai, un sfert din volumul total al neperformantelor, restul de trei sferturi (9,1 miliarde lei) apartinand firmelor.
Totusi, si creditele neperformante ale persoanelor fizice scoase in afara bilanturilor bancilor au inregistrat un nou record in mai (2,973 miliarde lei), fiind cu aproape o jumatate de miliard peste nivelul din luna aprilie si cu aproape 1,5 miliarde lei mai multe decat in mai 2015.
Vezi mai multe statistici despre creditele neperformante in CLUBUL BANCHERILOR
BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii