Soldul creditelor in lei pentru locuinte si al finantarilor pentru firme acordate de banci si-au continuat cresterea in luna noiembrie 2020, intr-un ritm sustinut, mai ridicat decat cel din anul precedent, in ciuda crizei COVID-19, in timp ce imprumuturile pentru consum destinate populatiei au stagnat pentru a treia luna consecutiv, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Astfel, soldul creditelor in lei pentru consum a ramas neschimbat in luna noiembrie, la 49,5 miliarde lei, la fel ca in octombrie si septembrie.
In schimb, creditele ipotecare in lei si-au sporit valoarea cu 1 miliard de lei in luna noiembrie, la 66,6 miliarde lei, un ritm usor mai ridicat decat in octombrie, cand cresterea soldului a fost de 0,9 miliarde lei.
Ritmul de crestere al soldului creditelor imobiliare din noiembrie este usor peste nivelul din luna noiembrie a anului precedent, cand valoarea acestor tipuri de imprumuturi a sporit cu 976 milioane lei.
Un avans si mai important l-au inregistrat creditele in lei acordate de banci societatilor nefinanciare: 1,2 miliarde lei in noiembrie, usor sub valoarea din octombrie, de 1,3 miliarde lei.
Soldul total al creditelor pentru firme acordate de banci a ajuns astfel la 73 miliarde lei in noiembrie 2020, cu 4,4 miliarde lei peste nivelul din decembrie 2019.
Ritmul de crestere al finantarilor in lei acordate de banci firmelor a fost luna trecuta cu mult peste cel din aceeasi luna a anului precedent, cand soldul acestor tipuri de credite practic a stagnat, conform statisticilor BNR.
Nu există comentarii pentru această știre.
Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii
Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii
Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii
ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii