Creditele imobiliare noi acordate de banci au ramas si in luna iulie la un nivel ridicat, peste cel din aceeasi perioada a anului trecut, desi in scadere fata de lunile precedente, in ciuda faptului ca unele banci mari, precum BCR, Banca Transilvania sau ING, si-au epuizat plafonul de garantii Prima Casa inca din martie-aprilie, iar aproape toate bancile au majorat avansul la creditele imobiliare standard de la 15% la 20-35%, dupa intrarea in vigoare, din 13 mai a legii 77 privind darea in plata a caselor ipotecate.
Astfel, volumul de noi credite pentru locuinte in lei (creditele in valuta sunt restrictionate) a fost in iulie de 978 milioane lei, cu doar 233 milioane lei sub nivelul din iunie (1,211 miliarde lei) si 373 milioane lei sub nivelul record atins in mai (1,351 miliarde lei), dar peste volumul de noi credite din iulie 2015 (905 milioane lei).
In urma cu doi ani, in iulie 2014, creditele imobiliare noi in lei se ridicau la doar 647 milioane lei, in iulie 2013 erau numai 107 milioane iar in iulie 2012 doar 59 milioane lei.
Creditele noi pentru consum s-au ridicat in iulie la 1,5 miliarde lei, fata de 1,7 miliarde lei in iunie, in timp ce finantarile noi pentru firme s-au ridicat la 1,9 miliarde lei, la fel ca luna precedenta. (Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile privind creditele noi acordate de banci)
Creditarea imobiliara a fost sustinuta in principal de creditele Prima Casa, pentru care este nevoie de un avans de numai 5%, insa garantiile alocate pentru acest an, de 1,6 miliarde lei, injumatatite fata de anul trecut, s-au epuizat in iunie.
Ministerul Finantelor a suplimentat plafonul garantiilor Prima Casa cu o jumatate de miliard de lei, din care au mai ramas 280 milioane lei la inceputul lunii iulie, conform declaratiilor ministrului Anca Dragu.
Ceea ce inseamna ca in iulie bancile au putut acorda credite Prima Casa in valoare de 560 milioane lei, astfel ca diferenta de 418 milioane lei au reprezentat-o, cel mai probabil, creditele imobiliare standard.
Mai mult ca sigur, garantiile Prima Casa au fost epuizate de la inceputul lunii august, iar Ministerul Finantelor inca nu le-a suplimentat, cum intentioneaza, astfel ca in aceasta luna se va inregistra o scadere mai puternica a volumelor de noi credite.
Desi Prima Casa a fost gandit ca un program pentru perioada de criza din 2009-2010, bancile au devenit dependente de acesta, nefiind dispuse sa renunte la el nici macar anul trecut, cand economia a inceput sa prinda avant.
Ministerul Finantelor a injumatatit garantiile pentru acest an tocmai in ideea de a renunta treptat la acest program, insa aparitia legii privind darea in plata a determinat bancile sa majoreze avansul la creditele imobiliare standard, astfel ca Prima Casa se dovedeste mai util ca niciodata.
In aceste conditii, cel mai probabil plafonul garantiilor Prima Casa va trebui suplimentat din nou, cat de curand, pentru evitarea unui blocaj al pietei imobiliare rezidentiale.
Anca Dragu a declarat ca mai intai ministerul va face o analiza a programului, impreuna cu bancile, urmand ca in functie de rezultatele acesteia sa se adopte o dicizie, poate chiar modificarea programului, dupa cum au sugerat unii bancheri, in sensul majorarii avansului si la creditele Prima Casa.
In Strategia Nationala a Locuirii, publicata recent in vederea dezbaterii publice de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale, se propune ca programul Prima Casa sa fie destinat doar celor cu venituri mici. (vezi aici detalii)
Intre timp, unele banci, precum Banca Transilvania sau OTP Bank, au profitat de situatie, incercand sa atraga clienti oferindu-le un avans cat mai mic posibil la creditele imobiliare, standard, si anume de 20%.
La randul sau, BCR a anuntat astazi ca este dispusa sa acorde credite imobiliare chiar si cu avans de 15%, insa doar pe perioade de pana la 20 de ani, in localitatile mari din tara, avansul standard fiind de 35%. (vezi aici detalii)
OTP Bank acorda credite imobiliare cu avans de 20% in cazul creditelor pentru achizitia de „poprietati obisnuite” din „orasele mari”, in timp ce Banca Transilvania practica un avans tot de 20%, dar numai pentru clientii care-si cumpara prima locuinta, un fel de Prima Casa proprie, avansul standard pornind de la 25%.
Insa chiar si avansul standard de la Banca Transilvania este mai mic decat al principalelor banci concurente: 35% la BCR, Raiffeisen si BRD, ultima acceptand si 15% in cazul prezentarii unei garantii suplimentre, pe langa ipoteca pe imobilul cumparat cu banii din credit, precum si in cazul creditelor cu valori de pana la 250.000 de euro, plafonul pentru aplicarea legii privind darea din plata.
Dintre bancile mari, doar ING Bank si UniCredit, mai practica un avans de 25% la creditul ipotecar, in timp ce la CEC Bank, avansul este de 30% pentru creditele cu valori de pana la 250.000 de euro. In cazul creditelor cu valori mai mici, precum si a celor garantate cu alte tipuri de bunuri imobile (nu locuinte), avansul este 15%.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii