Creditele imobiliare au atins un nou record istoric in luna mai, in contextul legii privind darea in plata, determinand epuizarea garantiilor Prima Casa. Ce se va intampla de acum inainte?

Autor:

Bancherul.ro
2016-06-23 22:14

Bancile si-au majorat luna trecuta stocul de credite imobiliare intr-un ritm istoric, pe fondul adoptarii legii privind darea in plata, care a determinat bancile sa majoreze avansul la creditele imobiliare standard, astfel ca populatia s-a repezit sa mai prinda credite Prima Casa, garantate de stat, cu avans de doar 5%, fata de 20-30% la cele standard.

Mai exact, creditele pentru locuinte in lei au avansat in luna mai cu 1,26 miliarde lei (5,5%), la un total de 23,2 miliarde lei, cel mai ridicat ritm de crestere din istoria ultimilor ani, conform statisticilor BNR. Asta dupa ce si in aprilie a avut loc o crestere record pana in acel momnt, de 5,2%, echivalentul a 1,1 miliarde lei.

Cresterea solicitarilor pentru credite Prima Casa a fost atat de mare incat unele banci mari, precum BCR, au epuizat plafoanele alocate pentru acest program sustinut de stat inca din luna aprilie. Dupa doua luni, la inceputul lunii iunie, guvernul a suplimentat garantiile cu o jumatate de miliarde de lei, suma insuficienta insa pentru onorarea dosarelor deja in lucru la unele banci precum BCR, Banca Transilvania sau ING (vezi aici detalii).

In aceste conditii, cele trei banci, carora li se vor adauga in curand si altele, nu mai primesc dosare Prima Casa, ceea va duce, cel mai probabil, la o scadere semnificativa a acestor credite in urmatoarele luni.

Motiv pentru care autoritatile si comunitatea bancara probabil ca lucreaza in prezent la o solutie pentru rezolvarea acestei probleme: cerere importanta de credite imobiliare in conditiile avantajoase ale programului Prima Casa, dar ale carui fonduri au fost epuizate, iar creditele standard au fost restrictionate de catre banci. O noua majorare a plafonului Prima Casa s-ar putea dovedi inevitabila, cel putin pe termen scurt, pana se gaseste o strategie pe termen lung.

Dupa cum se vede si in grafic, in ultimii doi ani, volumul de credite imobiliare in lei a crescut spectaculos, de peste patru ori (337%), echivalentul a 17,9 miliarde lei (4 miliarde de euro), de la 5,3 miliarde lei in mai 2014 la 23,2 miliarde lei in mai 2016.

Impasul creditarii ipotecare a determinat bancile sa se concentreze, inca de la inceputul acestui an, pe creditele de consum pentru populatie. Foarte putine banci, printre care Banca Transilvania, isi promoveaza in prezent creditele imobiliare.

In aceste conditii, este suprinzator ca luna trecuta soldul creditelor acordate gospodariilor populatiei a crescut cu doar 700 milioane lei (0,6%), la un total de 109,4 miliarde lei, un ritm usor mai scazut decat in aprilie, cand a fost de 0,7% fata de luna anterioara.

Creditele in lei au crescut cu 1,3 miliarde lei (2,2%), la un total de 58,5 miliarde lei, un ritm apropiat de cel din luna aprilie (1,4 miliarde lei).

Soldul creditelor in euro a scazut cu echivalentul a 0,4 miliarde lei, la 44,7 miliarde lei, la fel ca in luna precedenta.

Creditele pentru consum in lei au avansat cu doar 100 milioane lei (0,3%), la 32,7 miliarde lei, dupa ce in luna aprilie soldul acestora avansase mult mai mult, cu 400 milioane lei.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile privind evolutia tipurilor de credite in luna mai

Comentarii

Alex

4Sale

Credit Agricole Albania a fost vanduta sub conducerea lui Luc Beiso, urmeaza la vanzare si sucursala din Romania. Nu inteleg cum grupuri puternice nu au avut o strategie, uitati-va la Libra, o banca micuta de nisa dar profitabila.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii